Ce este anomalia magnetică de la Kursk și cum se manifestă? Ce pățesc oamenii care ajung acolo?

29.01.2021
Ce este anomalia magnetică de la Kursk și cum se manifestă? Ce pățesc oamenii care ajung acolo?

Kursk este o zonă care se găsește în Rusia. Regiunea este foarte mare, iar oamenii de știință au cercetat-o îndelung, fiindcă aici se produce o anomalie. Mai exact, câmpul magnetic al Pământului este deformat, iar busola nu mai funcționează, astfel, vestul poate fi poate fi confundat cu nordul, iar sudul cu estul, drept urmare oamenii se pot rătăci foarte ușor.

Anomalia magnetică de la Kursk (AMK) i-a pus în dificultate pe oamenii de știință o bună perioadă de timp. Regiunea a fost descoperită de astronomul rus Pyotr Inokhodtsev, în 1773. Situația stranie a putut fi analizată abia în anul 1874, când cercetătorii au realizat primul studiu geomagnetic al Rusiei europene.

Ce spun oamenii de știință despre anomalia magnetică de la Kursk?

Zona unde are loc anomalia este situată între Kursk, Belgorod și Oryol, regiuni din sud-vestul Rusiei, aproape de granița cu Ucraina. N. D. Pilchikov, profesor la Universitatea Kharkiv, a reușit în anul 1883 să explice fenomenul. Potrivit datelor oferite de profesor, anomalia este cauzată de minereul de fier din zonă.

Anomalia Kursk este anomalia de intensitate mare (roșu) din nord, în timp ce anomalia Bangui este în Africa centrală. Un model al magnetizării crustei Pământului se bazează pe măsurători ale câmpului magnetic, efectuat de sateliții NASA, Magsat, OGO-2, OGO-4 și OGO-6. Acest model a fost construit în așa fel încât să fie în concordanță și cu alte informații legate de proprietățile magnetice ale crustei Pământului, cum ar fi contrastul din proprietățile magnetice dintre crusta continentală și cea oceanică. Informațiile legate de grosime și temperatură sunt și ele incluse în model. Culorile calzi (roșul) indică cea mai mare magnetizare în timp ce culorile reci (albastrul) cea mai slabă magnetizare, se arată în descrierea celor de la NASA pentru poza de mai jos, potrivit messagetoeagle.com.

Așa arată scoarța terestră văzută din spațiu

„Cel de-al treilea pol magnetic al Pământului”

Zona unde are loc anomalia magnetică este uriașă. Potrivit măsurătorilor, aceasta este mai mare decât țări precum Grecia, Coreea de Nord, Bulgaria sau Cuba. Datele oficiale arată că, în această regiune, se găsesc peste 30 de miliarde de tone de fier, împrăștiate pe o suprafață de aproximativ 80.500 de kilometri pătrați. Oamenii de știință sunt de părere că aici se află peste 50% din rezerva globală de fier. Zona a fost denumită de oamenii de știință ”Cel de-al treilea pol magnetic al Pământului”.

Foto: messagetoeagle.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot