Cine a fost Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu?

13.03.2023
Cine a fost Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu?

Spațiul este o temă importantă pentru evoluția lumii. De-a lungul istoriei, mulți temerari au încercat să cucerească spațiul și secretele lui, iar unii au reușit. Secolul al XX-lea s-a dovedit a fi unul al țărilor care s-au aflat în cursa cuceririi spațiului. Cine a fost Vladimir Komarov, omul a cărui poveste a traumatizat astronauții?

SUA vs. URSS în cursa cuceririi spațiului

omul

Războiul Rece a fost o perioadă în care Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică au concurat pe multiple paliere. Cursă a înarmării, a dezvoltării tehnologice, a științei sau a spațiului. Oficial, competiția spațială a început în 1955, când SUA și-a anunțat intenția de a trimite sateliți în spațiu.

Prima „etapă” a concursului a fost câștigată de URSS când uniunea a lansat cu succes satelitul Sputnik 1, la 4 octombrie 1957. Totodată, URSS a trimis primul om, Iuri Gagarin în spațiu la data de 12 aprilie 1961.

Zborul lui Gagarin l-a determinat pe președintele SUA, John F. Kennedy să lanseze operațiunea primului om pe lună. Obiectivul american a fost atins în 1969 când Apollo 11 a realizat aselenizarea. Acest lucru a umbrit tot ce au realizat sovieticii în materie de spațiu.

De-a lungul deceniilor, cele două țări au trimis oameni și sateliți în spațiu. Competiția a luat sfârșit odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. SUA și nou-înființata Federație Rusă au semnat un acord în 1993 cu privire la Stația Spațială Internațională.

Nu toate misiunile au avut succes. Acest lucru se întâmplă chiar și în prezent, când tehnologia este mult mai dezvoltată decât în trecut. Astfel că, în nenumăratele misiuni au decedat persoane, dar și animale. Cel mai cunoscut necuvântător care a zburat în spațiu este cățeaua Laika.

Cine a fost Vladimir Komarov?

Vladimir Komarov a fost unul dintre sutele de astronauți pe care Uniunea Sovietică i-a antrenat pentru cucerirea spațiului cosmic. Acesta a fost primul om care a zburat de mai multe ori, precum și primul om care a murit în spațiu.

Deși capsula s-a dovedit să aibă numeroase probleme de siguranță, Komarov nu s-a retras din ce avea să-i aducă finalul. Conform documentelor oficiale, acesta știa că misiunea va fi marcată de moartea lui.

„Nu mă voi întoarce viu din acest zbor.” spunea Komarov în convorbirea cu un agent KGB.

Capsula a fost lansată, a zburat, iar parașutele nu s-au desfăcut în mod corespunzător. S-a izbit de pământ cu forța unui meteorit, fiind aplatizată, iar proiectilele au explodat la impactul cu solul.

Singurele rămășite ale astronautului a fost un os al călcâiului. Se spune că celebrul Gagarin nu și-a revenit niciodată după moartea amicului săi. Astfel că, acesta a sfârșit într-un accident de avion în 1968.

Foto: Npr.org & BBC.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
Automobilul tău este important pentru tine? Dar viața ta și a celor din jur? Știi că asigurarea auto este obligatorie cam peste tot în lume, dar chiar și lăsând la o parte obligativitatea,... citește tot
Cine a fost zeul Odin?
Cine a fost zeul Odin?
Triburile nordice s-au închinat, de-a lungul timpului, la tot felul de zeități, însă unul singur era deasupra tuturor, Odin, considerat regele zeilor. Se spune că acesta a fost soțul zeiței... citește tot
De ce ne doare capul, în situația în care creierul nu simte durere?
De ce ne doare capul, în situația în care creierul nu simte durere?
Creierul nu are receptori de durere și, cu toate acestea, oamenii se vaită de dureri de cap. Specialiștii în sănătate au studiat acest fenomen și au explicat de ce se întâmplă așa.... citește tot
adplus-dvertising