Cine a fost Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu?

13.03.2023
Cine a fost Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu?

Spațiul este o temă importantă pentru evoluția lumii. De-a lungul istoriei, mulți temerari au încercat să cucerească spațiul și secretele lui, iar unii au reușit. Secolul al XX-lea s-a dovedit a fi unul al țărilor care s-au aflat în cursa cuceririi spațiului. Cine a fost Vladimir Komarov, omul a cărui poveste a traumatizat astronauții?

SUA vs. URSS în cursa cuceririi spațiului

omul

Războiul Rece a fost o perioadă în care Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică au concurat pe multiple paliere. Cursă a înarmării, a dezvoltării tehnologice, a științei sau a spațiului. Oficial, competiția spațială a început în 1955, când SUA și-a anunțat intenția de a trimite sateliți în spațiu.

Prima „etapă” a concursului a fost câștigată de URSS când uniunea a lansat cu succes satelitul Sputnik 1, la 4 octombrie 1957. Totodată, URSS a trimis primul om, Iuri Gagarin în spațiu la data de 12 aprilie 1961.

Zborul lui Gagarin l-a determinat pe președintele SUA, John F. Kennedy să lanseze operațiunea primului om pe lună. Obiectivul american a fost atins în 1969 când Apollo 11 a realizat aselenizarea. Acest lucru a umbrit tot ce au realizat sovieticii în materie de spațiu.

De-a lungul deceniilor, cele două țări au trimis oameni și sateliți în spațiu. Competiția a luat sfârșit odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. SUA și nou-înființata Federație Rusă au semnat un acord în 1993 cu privire la Stația Spațială Internațională.

Nu toate misiunile au avut succes. Acest lucru se întâmplă chiar și în prezent, când tehnologia este mult mai dezvoltată decât în trecut. Astfel că, în nenumăratele misiuni au decedat persoane, dar și animale. Cel mai cunoscut necuvântător care a zburat în spațiu este cățeaua Laika.

Cine a fost Vladimir Komarov?

Vladimir Komarov a fost unul dintre sutele de astronauți pe care Uniunea Sovietică i-a antrenat pentru cucerirea spațiului cosmic. Acesta a fost primul om care a zburat de mai multe ori, precum și primul om care a murit în spațiu.

Deși capsula s-a dovedit să aibă numeroase probleme de siguranță, Komarov nu s-a retras din ce avea să-i aducă finalul. Conform documentelor oficiale, acesta știa că misiunea va fi marcată de moartea lui.

„Nu mă voi întoarce viu din acest zbor.” spunea Komarov în convorbirea cu un agent KGB.

Capsula a fost lansată, a zburat, iar parașutele nu s-au desfăcut în mod corespunzător. S-a izbit de pământ cu forța unui meteorit, fiind aplatizată, iar proiectilele au explodat la impactul cu solul.

Singurele rămășite ale astronautului a fost un os al călcâiului. Se spune că celebrul Gagarin nu și-a revenit niciodată după moartea amicului săi. Astfel că, acesta a sfârșit într-un accident de avion în 1968.

Foto: Npr.org & BBC.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot