Povestea pisicii Felicette, prima felină care a mers vreodată în spațiu

23.12.2021
Povestea pisicii Felicette, prima felină care a mers vreodată în spațiu

Oamenii de știință francezi au trimis-o pe Felicette în spațiu în octombrie 1963 în speranța că vor concura cu SUA și URSS în cursa spațială. Felicette nu era un astronaut tipic. Ea cântărea doar cinci kilograme și jumătate.

Își petrecuse cea mai mare parte a vieții pe străzile din Paris. Pisica era una dintre cele 14 antrenate de oamenii de știință francezi pentru zborurile în spațiu.

Povestea pisicii Felicette, prima felină care a mers vreodată în spațiu

În 1963, ea a mers acolo unde nicio felină nu mai fusese înainte. Aleasă pentru comportamentul ei calm și greutatea redusă, Felicette a fost urcată într-o rachetă în octombrie a acelui an. A petrecut 15 minute într-un zbor amețitor către stele înainte de a se întoarce în siguranță pe Pământ.

Povestea ei a fost însă în mare măsură uitată. În timp ce alte animale spațiale precum câinele Laika și cimpanzeul Ham au fost sărbătorite, mica felină a devenit o notă de subsol a istoriei. În anii 1960, „Cursa în spațiu” începuse să ia amploare. Dar, deși Uniunea Sovietică și Statele Unite au făcut o serie de progrese interesante, francezii au simțit că lipsește propriul lor program spațial.

Au trimis șobolani în rachete. Dar asta nu a fost chiar impresionant precum câinele sovietic Laika, care a plecat în spațiu în 1957, sau cimpanzeul american Ham, care l-a urmat-o în 1961. În plus, șobolanii nu au oferit oamenilor de știință multe perspective.

Și întregul scop al trimiterii animalelor în spațiu a fost să înțelegem modul în care zborul spațial ar putea afecta fiziologia umană. Așa că oamenii de știință francezi și-au îndreptat atenția către un alt animal: pisicile.

„Pisica era unul dintre animalele utilizate pe scară largă pentru studiile de neurofiziologie la acea vreme”, a explicat Michel Viso, fost medic veterinar și șeful de exobiologie la Centrul Național de Studii Spațiale din Franța, potrivit Centre National D’etudes spatiales.

Cu alte cuvinte, avea sens să folosești un animal pe care oamenii de știință l-au înțeles deja bine. Așadar, în urmărirea noului lor obiectiv, oamenii de știință de la Centre d’Enseignement et de Recherches de Médecine Aéronautique (CERMA) au achiziționat 14 pisici, toate femele, și au început să le formeze ca „astronauți”.

Ei au numit una dintre pisici „C 341”. Mai târziu, felina calmă a devenit cunoscută sub numele de Felicette. Ea și celelalte 13 pisici au trecut printr-un proces riguros de screening pentru a vedea cum ar reacționa la zborul în spațiu. Cu electrozi în creier, au îndurat izolare, zgomote puternice de rachetă și chiar sesiuni de centrifugă care le agitau stomacul timp de câteva luni.

Dintre toate pisicile, Felicette a fost „câștigătoarea” programului pentru a merge în spațiu. Oamenii de știință au ales-o pentru că și-a menținut greutatea, alte pisici din program s-au îngrășat, și pentru că avea un comportament calm, uniform.

„Felicette a fost pisica potrivită pentru această meserie. Orice reacție de panică din partea ei ar fi descalificat-o din program, deoarece i-ar fi făcut semnalele creierului imposibil de citit”, a spus mai târziu unul dintre oamenii de știință CERMA.

În cele din urmă, mica felină a fost selectată pentru misiunea finală. Pe 18 octombrie 1963, în Hammaguir, Algeria, ea a fost îmbarcată într-o rachetă Véronique AG1 și lansată în spațiu la ora 8:09 fix.

„Racheta a urcat foarte sus, aproape 157 km”, a explicat Viso, scrie All Thats Interesting. După 15 minute de zbor printre stele, ea s-a întors pe Pământ, ca un erou francez. Mass-media l-a poreclit cu drag pe „astrocat” Félix, după popularul desen animat. Deoarece Félicette era de fapt femelă, mai târziu i-au modificat numele la forma feminină.

Dar zilele ei, din păcate, erau numărate. Momentul de glorie al pisicii nu a durat mult. La scurt timp după ce s-a întors pe Pământ, oamenii de știință au eutanasiat-o pentru a-i putea studia creierul.

De ce a fost uitată prima pisică în spațiu?

„Cred că poate fi o chestiune de modul în care s-a desfășurat istoria. Efortul care a condus la lansarea oamenilor în spațiu – și apoi, în cele din urmă, pe Lună – a fost cursa spațială dintre Statele Unite și ruși”, a spus Robert Pearlman, istoric spațial și editor al site-ului de istorie spațială collectSPACE.

Deoarece francezii nu au lansat niciodată oameni în spațiu, ulterior au colaborat cu Agenția Spațială Europeană, realizările lor timpurii s-au estompat alături de cele rusești și americane. Ca atare, povestea lui Felicette a fost uitată încet.

Până și francezii au uitat de ea. Când au apărut o serie de ștampile în onoarea zborului spațial al lui Felicette, ei au portretizat-o accidental ca pe un mascul pe nume Felix, la fel cum a făcut-o inițial mass-media.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot