Cine a fost Pantazi Ghica, scriitorul care s-a sinucis din dragoste?

16.09.2020
Cine a fost Pantazi Ghica, scriitorul care s-a sinucis din dragoste?

Mateiu Caragiale a scris în lucrarea sa „Craii de Curtea-Veche” despre drama fratelui mai mic al lui Ion Ghica. Pantazi Ghica a rămas în istorie ca fiind o figură boemă, un personaj nefericit și cu mult ghinion în dragoste care, într-un final, s-a sinucis.

Cunoscut sub pseudonimele de Tapazin, G. Pantazi sau Ghaki, Pantazi Ghica a fost un scriitor și critic literar cunoscut care s-a născut pe 15 martie 1831 într-o familie de aristocrați în principatele dunărene, ale cărui origini erau grecești și albaneze.

A urmat cursurile Colegiului Sf. Sava din București și apoi mama sa l-a trimis în Franța, însă nu și-a finalizat studiile. După ce s-a întors în țară, Pantazi și Ion Ghica au fost unii dintre revoluționarii care au fost împlicați în revolta de la 1848 și astfel a devenit secretarul lui Nicolae Bălcescu și a fost răsppunzător pentru propaganda din judeţele Buzău şi Prahova.

După intervenția ruso-otomană din toamna aceluiași an care a oprit răscoala, frații Ghica au fost arestați și exilați. Câțiva ani mai târziu s-a întors și a fost membru valoros al Partidului Național Liberal.

Pantazi Ghica, ghinion în dragoste

Pantazi povestea că în copilărie și-a pus mama să îi ghicească, iar acesta i-ar fi spus că va avea parte de noroc și împliniri în toate, mai puțin în dragoste.

„Punând mama odată să-mi ghicească, norocul îmi date că de toate fericirile am să am în viaţă parte, numai de dragoste nu”.

Prima decepție în dragoste a suferit-o încă de tânăr. Pantazi s-a îndrăgostit de o tânără de origine poloneză, pe nume Wanda. Acesta a fost impresionat de povestea tristă de viață a fetei și a considerat-o chiar inocentă. Înainte de a se căsători, Pantazi a aflat că inocenta fata în care avea încredere l-a înselat cu un zugrav.

În urma decepției pe care a suferit-o în tinerețe, a dus o viață considerată destrăbălată. Pantazi a cautat fericirea și dragostea în compania multor femei ceea ce l-a împins în final să cadă într-o gravă depresie.

Ilinca Arnoteanu semăna izbitor de bine cu prima lui iubire, Wanda. Pantazi a sperat că va trăi alături de Ilinca ceea ce nu a putut cu Wanda. S-au logodit, însă nu s-au căsătorit, deoarece la scurt timp după logodnă, Ilinca a murit de scarlatină.

Pantazi urma un tratament medicamentos recomandat de medic pentru depresia de care suferea și la 51 ani s-a sinucis luând un pumn de pastile.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot