Cine a fost Jacques M. Elias, cel care dă numele celebrului spital din București?

21.08.2020
Cine a fost Jacques M. Elias, cel care dă numele celebrului spital din București?

Jacques Menachem Elias s-a născut la Bucureşti în 1844, într-o familie de evrei şi a trăit 79 de ani.

Nu s-a căsătorit niciodată şi nici nu a avut urmaşi. La cererea Regelui Carol I, printr-o procedură de urgenţă, abia în anul 1880 Elias a primit cetățenia română. Acesta a fost consilierul Casei Regale, fiind de un real ajutor regelui în zona economică.

Cine a fost Jacques M. Elias?

Jacques Menachem Elias a avut proprietăți și afaceri în toată lumea. În România a deținut fabrica de zahăr din Săscut, 1300 de hectare de pădure, teren arabil și moșia Dârvari, din județul Mehedinți. De asemenea, era proprietarul hotelurilor „Continental” și „Patria” din București.

Elias avea și în afara țării mai multe proprietăți. În centrul Vienei deținea nouă imobile cu un total de 1.300 de camere, magazine și birouri, în valoare de 22.798.687 lei, iar din chiria anuală încasa 342.640 lei.

Pe lângă acestea, aurul, două mine de mercur situate în regiunea Dalmației și acțiunile emise de bursele din New York, Bruxelles, Londra, Praga, Belgrad, Viena sau Berlin completau întreaga sa avere.

Spitalul Elias poartă numele tatălui său, iar averea lăsată Academiei Române se administrează sub titlul „Fondul familiei Menachem H. Elias”, deși nici un alt membru nu a donat vreodată.

Jacques Elias a trăit modest într-un apartament obişnuit din Bucureşti. El a murit la 14 mai 1923, în Bucureşti, iar la înmormântarea sa a participat întreg guvernul român.

În anul 1914 și-a scris testamentul și o mare parte din avere a lăsat-o Academiei Române, însă nu a uitat de săracii din București cărora li se distribue în fiecare an de Crăciun şi de Paşte ajutoare din fondul special Elias.

Potrivit adevărul.ro, Ion Coja a scris într-o lucrare închinată lui Jacques M. Elias că în testament a trecut și Azilul de noapte, Societatea de Salvare, Societatea pentru profilaxia tuberculozei, precum şi alte spitale şi societăţi de binefacere. Până și birjarului, servitorilor și câtorva funcţionari mai mici le-a lăsat sume importante prin testament.

Rudele sale au avut parte de un tratament excepțional. El a declarat că rudele sunt bogate și nu are sens să le lase moștenire. Fiind modest din fire, el voia să rămână anonim în acțiunile sale caritabile.

Rugămintea pe care el a avut-o și când era în viață, dar și prin testament, a fost ca toți membrii familei să contribuie la această operă culturală și filanropică. Înainte să moară, Elias și-a exprimat dorința de a oferi o pensie lunară rudelor care nu aveau venituri, suma fiind stabilită de membrii comitetului.

După moartea marelui bogătaș, o parte dintre rude au cerut anularea testamentului. Profesorul Grigore Antipa, care era membru în comitetul fundaţiei și delegat al Academiei Române, a reușit să le convingă să-și retragă pretențiile, oferindu-le o sumă de bani. Celelalte „rude sărace” au încasat pensii lunare așa cum a fost dorința lui Jacques Menachem Elias.

Spitalul Elias de azi

La 10 ani după moartea lui Elias, s-a aprobat cumpărarea unui teren de 12.000 mp și un an mai tarziu au început lucrările.

Proiectul a fost creat de arhitectul român Cezar Popovici, care a supravegheat și condus lucrările de execuție, iar construirea și întreținerea Spitalului Elias s-a făcut sub supravegherea inginerului Emil Prager. Spitalul Elias a fost dat în folosinţă în 1938 și era cel mai modern spital din Europa, având 200 de paturi şi un sanatoriu.

Situat în București, pe Bulevardul Mărăști, la numărul 17, Spitalul Universitar de Urgență Elias este dedicat menținerii sănătății, demnității și calității vieții tuturor celor pe care îi servește.

Acest lucru se realizează prin tratamente medicale oferite cu profesionalism și eficiență și prin desfășurarea unei activități de cercetare și învățământ care să contribuie la creșterea continuă a performanței actului medical.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot