Marius Nasta. Cine a fost Marius Nasta?

07.03.2019
Marius Nasta. Cine a fost Marius Nasta?

Marius Nasta, cel care dă și numele unui spital din București, a fost un cunoscut medic, membru al Academiei Române. Marius Nasta a și condus secția de tuberculoză a Institutului Dr. I. Cantacuzino din 1927 până în 1945, după ce și-a început cariera în timpul Primului Război Mondial.

Marius Nasta s-a născut în anul 1890 la București a fost membru titular al Academiei Române din anul 1955. Alături de profesorul Ion Cantacuzino, Marius Nasta a lucrat în domeniul cercetării. Până la sfârșitul vieții, medicul Marius Nasta s-a dedicat luptei împotriva flagelului tuberculozei.

E adevărat că un român a ajutat la capturarea celui acuzat că a ucis 6 milioane de oameni?

„Poate nici una dintre bolile care au format obiectul medicinei nu au pus la mai grea încercare mintea omenească decât tuberculoza”, mărturisea Nasta. Totodată, Nasta a fost cel care a studiat penumologia și a avut o contribuție importantă la descoperirile din medicină de după Al II-lea război mondial. Marius Nasta a fost primul redactor șef al revistei „Ftiziologia”.

Spitalul Marius Nasta

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ și-a început activitatea în anul 1906 când, sub denumirea de “Spitalul Filaret“, devenind primul spital pentru tuberculoză din București.

În anul 1947 a luat ființă prima Clinică de Ftiziologie a Facultății de Medicină din București, condusă de Prof. Dr. Marius Nasta, urmând o perioadă în care s-a ajuns la complexul actual de clădiri și s-a înființat Institutul de Ftiziologie în anul 1949.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a primit această denumire în anul 1990.

Medicul Marius Nasta

Foto: bucurestiul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot