Marius Nasta. Cine a fost Marius Nasta?

07.03.2019
Marius Nasta. Cine a fost Marius Nasta?

Marius Nasta, cel care dă și numele unui spital din București, a fost un cunoscut medic, membru al Academiei Române. Marius Nasta a și condus secția de tuberculoză a Institutului Dr. I. Cantacuzino din 1927 până în 1945, după ce și-a început cariera în timpul Primului Război Mondial.

Marius Nasta s-a născut în anul 1890 la București a fost membru titular al Academiei Române din anul 1955. Alături de profesorul Ion Cantacuzino, Marius Nasta a lucrat în domeniul cercetării. Până la sfârșitul vieții, medicul Marius Nasta s-a dedicat luptei împotriva flagelului tuberculozei.

E adevărat că un român a ajutat la capturarea celui acuzat că a ucis 6 milioane de oameni?

„Poate nici una dintre bolile care au format obiectul medicinei nu au pus la mai grea încercare mintea omenească decât tuberculoza”, mărturisea Nasta. Totodată, Nasta a fost cel care a studiat penumologia și a avut o contribuție importantă la descoperirile din medicină de după Al II-lea război mondial. Marius Nasta a fost primul redactor șef al revistei „Ftiziologia”.

Spitalul Marius Nasta

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ și-a început activitatea în anul 1906 când, sub denumirea de “Spitalul Filaret“, devenind primul spital pentru tuberculoză din București.

În anul 1947 a luat ființă prima Clinică de Ftiziologie a Facultății de Medicină din București, condusă de Prof. Dr. Marius Nasta, urmând o perioadă în care s-a ajuns la complexul actual de clădiri și s-a înființat Institutul de Ftiziologie în anul 1949.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a primit această denumire în anul 1990.

Medicul Marius Nasta

Foto: bucurestiul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot