Marius Nasta. Cine a fost Marius Nasta?

07.03.2019
Marius Nasta. Cine a fost Marius Nasta?

Marius Nasta, cel care dă și numele unui spital din București, a fost un cunoscut medic, membru al Academiei Române. Marius Nasta a și condus secția de tuberculoză a Institutului Dr. I. Cantacuzino din 1927 până în 1945, după ce și-a început cariera în timpul Primului Război Mondial.

Marius Nasta s-a născut în anul 1890 la București a fost membru titular al Academiei Române din anul 1955. Alături de profesorul Ion Cantacuzino, Marius Nasta a lucrat în domeniul cercetării. Până la sfârșitul vieții, medicul Marius Nasta s-a dedicat luptei împotriva flagelului tuberculozei.

E adevărat că un român a ajutat la capturarea celui acuzat că a ucis 6 milioane de oameni?

„Poate nici una dintre bolile care au format obiectul medicinei nu au pus la mai grea încercare mintea omenească decât tuberculoza”, mărturisea Nasta. Totodată, Nasta a fost cel care a studiat penumologia și a avut o contribuție importantă la descoperirile din medicină de după Al II-lea război mondial. Marius Nasta a fost primul redactor șef al revistei „Ftiziologia”.

Spitalul Marius Nasta

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ și-a început activitatea în anul 1906 când, sub denumirea de “Spitalul Filaret“, devenind primul spital pentru tuberculoză din București.

În anul 1947 a luat ființă prima Clinică de Ftiziologie a Facultății de Medicină din București, condusă de Prof. Dr. Marius Nasta, urmând o perioadă în care s-a ajuns la complexul actual de clădiri și s-a înființat Institutul de Ftiziologie în anul 1949.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a primit această denumire în anul 1990.

Medicul Marius Nasta

Foto: bucurestiul.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot