E adevărat că un român a ajutat la capturarea celui acuzat că a ucis 6 milioane de oameni?

17.01.2019
E adevărat că un român a ajutat la capturarea celui acuzat că a ucis 6 milioane de oameni?

De-a lungul istoriei, România a dat umanității adevărate genii care au schimbat cursul omenirii. Printre aceștia se numără Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Nicolae Păulescu, Constantin Brâncuși sau George Emil Palade. Totuși, a existat un român care a pus decisiv umărul la capturarea lui Adolf Eichmann, cel considerat liderul nazist responsabil pentru „Soluția finală” din lagărele nemțești, adică exterminarea a milioane de oameni nevinovați.

Adolf Eichmann a fost unul dintre cei mai cunoscuți naziști. Acesta a avut gradul de Obersturmbannführer-SS. Germanul este responsabil că a organizat și condus Soluția finală – exterminarea a 6 milioane de evrei între anii 1940-1945.

Acesta a fost capturat de mosadul israelian în Argentina, acolo unde trăia cu o altă identitate, și la celebra operațiune a participat și un român. Este vorba despre medicul anestezist român Iona Elias, cel care la ținut „beat” pe Adolf Eichmann timp de 10 zile.

Iona Elias era nepotul lui Jacques M. Elias, celebrul finatrop evreu si creatorul spitalului bucureștean ce-i poartă numele. Iona Elias a fost admis la Institutul Medico – Farmaceutic „Carol Davilla” în anul 1944, dar în 1950 a plecat împreună cu soția în Israel. Întrucât era considerat cel mai bun anestezist din țară, Iona Elias a făcut parte din operațiunea secretă de a-l captura pe nazistul Adolf Eichmann. După ce a fost prins, neamțul a fost deghizat în steward pe aeroportul din Buenos Aires pentru a putea fi transportat. De fapt, era sub efectul medicamentelor administrate de românul Iona Elias.

Ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar lovi România?

Pe 21 mai 1960, la aproximativ 20 de ani de la atrocitățile comise, Adolf Eichmann a ajuns în Israel. După un proces ce a durat doi ani, Eichmann a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

„Eichmann decidea cine va fi urcat imediat în trenurile spre Auschwitz și Treblinka și cine va fi deportat ulterior, iar oamenii săi asigurau și coordonau transporturile. Diagramele care reflectau starea curentă a genocidului erau afișiate în biroul său din strada Kurfürstenstraße din Berlin”, aveau să declare ulteriori autoritățile germane. Cel puțin 6 milioane de evrei și-au pierdut viața din cauza lui Adolf Eichmann.

Medicul Iona Elias a murit în 2011, în Tel Aviv, la vârsta de 88 de ani. Acesta a trăit în anonimat și rareori a vorbit despre operațiunea la care a luat parte.

Care a fost cea mai grea iarnă din România? Cât de multă ninsoare a căzut?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot