Cine a fost Givenchy, cel care dă numele celebrului parfum?

04.05.2022
Cine a fost Givenchy, cel care dă numele celebrului parfum?

Designerul de modă francez Hubert de Givenchy era cunoscut pentru modelele sale elegante haute couture și relația profesională de ani de zile cu Audrey Hepburn. După ce a urmat o școală de artă, Hubert de Givenchy a lucrat pentru mai mulți designeri de modă importanți din Paris.

Și-a deschis propria casă de design în 1952 și a fost imediat lăudat pentru modelele sale șic și feminine. Unul dintre cei mai faimoși afiliați ai lui Givenchy a fost actrița Audrey Hepburn, care și-a purtat modelele în Breakfast at Tiffany’s și Charade , printre alte filme. Givenchy a continuat să proiecteze timp de decenii, retrăgându-se oficial la mijlocul anilor 1990.

Copilăria celebrului Hubert de Givenchy

Hubert James Marcel Taffin de Givenchy s-a născut pe 21 februarie 1927, în orașul Beauvais din nordul Franței. Părinții săi, Lucien și Béatrice (născută Badin) Taffin de Givenchy, i-au oferit lui și fratelui său, Jean-Claude, o moștenire aristocratică. După ce Lucien a murit în 1930, Givenchy a fost crescut de mama și bunica sa maternă.

În 1944, Givenchy s-a mutat la Paris, unde a studiat arta la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Deși a considerat o carieră în drept, a decis să intre în lumea modei. La vârsta de 17 ani, Givenchy a început o ucenicie cu designerul Jacques Fath. După perioada petrecută cu Fath, Givenchy a lucrat pentru renumite case franceze de couture precum Lucien Lelong, Robert Piguet și Elsa Schiaparelli.

Relația cu Audrey Hepburn

Givenchy a conceput pentru mulți clienți celebri, inclusiv pentru actrița câștigătoare a Oscarului Audrey Hepburn, cu care avea să devină strâns afiliat în ceea ce privește stilul ei cinematografic. El i-a proiectat ținuta pentru Funny Face (1957) și Breakfast at Tiffany’s (1961) împreună cu colegul costumier Edith Head, care se ocupase anterior de garderoba pentru Hepburn în Sabrina.

De fapt, creatorul de modă a întâlnit-o pentru prima dată pe Hepburn în timpul producției filmului, dar inițial a crezut că va primi o vizită de la o altă actriță cu același nume de familie, Katharine. Hepburn a prezentat anumite idei inspirate de Givenchy pentru Sabrina, Head și echipa ei venind în cele din urmă cu aspectul final al filmului pe cont propriu.

Givenchy s-a ocupat și de sarcini de design pentru filmele Hepburn Love in the Afternoon (1957), Charade (1963), Paris When It Sizzles (1964) și How to Steal a Million (1966). Și în 1957, marca Givenchy a lansat un parfum extrem de popular, inspirat de Hepburn, numit L’Interdit.

 

Ultima perioadă din viața marelui designer Hubert de Givenchy

După ce și-a vândut afacerea conglomeratului de lux Louis Vuitton Moët Hennessey în 1988, Givenchy a proiectat încă șapte ani, retrăgându-și și prezentând ultima sa colecție în 1995. El a fost succedat ca designer șef de John Galliano, Alexander McQueen și Riccardo Tisci mai târziu.

Potrivit Biography, în ultimii săi ani, Givenchy a locuit într-o moșie de țară numită Le Jonchet, în mediul rural francez. Lucrările sale au fost expuse în expoziții retrospective la Fashion Institute of Technology din New York și Musée Galliera din Paris și a primit un Lifetime Achievement Award din partea Council of Fashion Designers of America în 1996. Givenchy a murit pe 10 martie 2018, la vârsta de 91 de ani.

Foto: depositphotos.com, Wikipedia

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot