Fabuloasa poveste a fiicei unei croitorese din Bacău, nominalizată la Oscar

24.03.2022
Fabuloasa poveste a fiicei unei croitorese din Bacău, nominalizată la Oscar

Cine a spus că visele pot deveni realitate a avut dreptate. Acesta este și cazul unei fetițe născută într-o familie săracă, a cărei mamă a fost croitoreasă în Bacău. Tânăra a evoluat și a ajuns pe marile ecrane ale cinematografelor. Ba mai mult, într-un anumit moment al vieții, aceasta a fost chiar nominalizată pentru premiul Oscar.

Viața bate filmul

Există o expresie care spune că „viața bate filmul” și de cele mai multe ori acest lucru este adevărat. Sophia Kosow s-a născut, pe 8 august 1910, în cartierul Bronx din New York. Tatăl ei a fost rus, Victor Kosow, iar mama, Rebecca Saperstein, o româncă din Bacău de profesie croitoreasă.

Cei doi au emigrat în Statele Unite ale Americii pentru o viață mai bună, însă povestea de dragoste s-a terminat repede, astfel că femeia s-a recăsătorit cu medicul stomatolog Sigmund Sidney, luându-şi numele de Beatrice Sidney. Fetița Sophia avea 5 ani și după ce a fost adoptată și-a schimbat numele în Sylvia Sidney.

Pentru a-și întreține fiica, mama acesteia a început să lucreze și în State ca și croitoreasă, meserie pe care o practica în Bacău. Femeia realiza rochii elegante pentru doamnele din New York, astfel că Sylvia a fost fascinată de lumea această boemă. La vârsta de 15 ani, tânără domnișoară a fost trimisă la școala de artă dramatică, unde s-a remarcat imediat, iar după un an de zile a obținut primul său rol în filmul „The Challenge of Youth“.

Sylvia Sidney, actriță celebră la Hollywood

Viața domnișoarei Sylvia a început să se schimbe între cele două războaie mondiale, când ajunsese să câștige 1.500 de dolari pe săptămână, o sumă fabuloasă pentru acele vremuri. Aceasta avea roluri peste roluri în filme, în special în cele cu gangsteri.

Ba eram soţia unuia, ba sora altuia, dar nu ştiu cum se făcea că mereu mi se dădea să calc câte o cămaşă. Mă cam săturasem să joc aceleaşi personaje, mai ales că aveam şi veşnicul costum «de mers la închisoare», rochia aceea cu guler în care nu-ţi arăţi nici sânii, nici coapsele, nu arăţi sexy. Deşi regizorul remarcase că eram! Mereu mi se spusese că eram o «puştoaică urâtă», cu ochii prea depărtaţi unul de altul, cu gura prea mare, fără bărbie… În fine, «o actriţă atât de bună, dar Doamne, atât de urâtă!», a povestit actrița într-un interviu, potrivit clickpentrufemei.ro.

Filmul „City Streets“, din 1931, i-a adus consacrarea definitivă pe marile ecrane, iar de aici înainte totul a fost mai ușor. Frumusețea actriței a fost remarcată imediat, iar în anul 1934 aceasta a devenit imaginea celebrei firme Max Factor.

După filmul „Dead End“ (1938) cu Humphrey Bogart, Sylvia a devenit una dintre cele mai bine plătite actrițe de la Hollywood, încasând 75-80.000 de dolari pentru un singur rol. Apogeul carierei a fost atins în anul 1973, când a fost nominalizată la Oscar pentru rolul secundar din „Summer Wishes, Winter Dreams“. Din păcate, mult râvnita statuetă a fost câștigată de Tatum O’Neal care avea doar 10 ani, pentru interpretarea din „Paper Moon“.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot