Cine este singurul român care a câștigat premiul Oscar?

10.11.2023
Cine este singurul român care a câștigat premiul Oscar?

Premiile Oscar sunt unele dintre cele mai importante distincții ale cinematografiei. Anual, cei mai buni actori și scenariști se adună pentru a vedea cine a avut cea mai bună performanță. La Hollywood a ajuns singurul român care a reușit să fie peste americani. Cine este singurul român cu premiul Oscar?

Jean Negulesco, un nume necunoscut pentru români

Oscar

Hollywood-ul este visul oricărei persoane care lucrează în cinematografie. Reprezintă locul în care se învârtesc cele mai importante persoane, dar și cei mai mulți bani. Locul în care anual ies sute de producții, iar cele mai multe dintre ele sunt de natură box-office, văzute de milioane de oameni pe Terra.

România este un stat care produce și ea filme, dar la o scală mai mică, cel mult Europeană. Cu toate acestea, mulți români au talent și au plecat în America. Printre oamenii de la Hollywood, mai mulți au origini românești, care au dovedit că pot, știu și fac. Unul dintre aceste nume a fost Jean Negulescu. Un nume care nu spune multe pentru români, dar multe pentru cinematografia internațională.

S-a născut în anul 1900 la Craiova într-o familie înstărită. De-a lungul timpului, cariera lui s-a învârtit în jurul picturii, a fost regizor, dar și producător de film. Ajunge în Statele Unite datorită soției, unde realizează peste 60 de pelicule de succes. Printre cei mai importanți protagoniști îi putem numi pe Marilyn Monroe, Cary Grant, Greta Garbo dar li Joan Crawford. Totodată, primul film intitulat „Titanic”, din anul 1953, este realizat după indicațiile acestuia.

A ajuns să producă pentru marile case, printre care Paramount sau Warner Bros. În anul 1948, filmul „Johnny Belinda”, are un succes fulminant, unde interpreta principală, Jane Wyman, primește premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. De-a lungul timpului, filmele acestuia au primit 4 premii Oscar, fiind unul dintre cei mai de succes regizori ai anilor ’40-’50. Pentru toate acestea, comunitatea de la Hollywood l-a premiat și cu o stea pe celebra Walk of Fame.

De ce premiile Oscar se numesc astfel?

Milioane de oameni iau parte anual la decernarea premiilor pentru cele mai bune filme produse. Numele este unul de rezonanță, dar nu este știut de mulți de unde această denumire. Povestea este una interesantă, care a rămas în istorie ca una unică.

După ce celebra Margaret Harrick s-a văzut pentru prima dată cu statueta în mână, aceasta a remarcat că semăna cu unchiul ei pe nume Oscar. Pe măsură ce Academia a evoluat, premiul a devenit mai popular și banii din jurul său mai mulți, acesta și-a schimbat numele în Oscar.

Foto: Newsweek.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot