Ceaușeasca, cu câteva secunde înainte de moarte: „Nenorocitule!”

18.10.2021
Ceaușeasca, cu câteva secunde înainte de moarte: „Nenorocitule!”

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați pe data de 25 decembrie 1989, la Târgoviște. Cuplul de dictatori, care a marcat pentru totdeauna istoria României, a avut un final după care se poate face un adevărat film de Oscar. Chiar și în ultimele clipe de viață, înainte de a fi omorâți, cei doi au aruncat cuvinte grele, menite să le evidențieze încă o dată caracterul.

Nicolae Ceaușescu a condus România din 29 aprilie 1974 și până în 22 decembrie 1989. Ceaușescu a fost și Secretar General al PCR din anul 1965 și până în anul 1989, când a fost executat alături de soția sa. Imaginile cu execuția soților Ceaușescu au făcut înconjurul lumii.

Care au fost ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu?

Ionel Boeru a fost unul dintre cei care i-au executat pe Nicolae și Elena Ceaușescu. Bărbatul a povestit cum a decurs procesul și execuția. Boeru și-a amintit că a fost alături de 15 oameni în camera unde a fost improvizat tribunalul, la baza militara 01417 din Târgoviște.

Mă aflam în sala de judecată și aveam ordine să îi execut dacă există vreo încercare de a-i salva. Țineam arma la piept – îi urmăream tot timpul. Trăgeam cu urechea când judecătorii decideau verdictul și în timpul deliberarilor, a povestit Ionel Boeru pentru mirror.co.uk.

Bărbatul și-a amintit că Nicolae Ceaușescu o liniștea pe soția lui, spunându-i în șoaptă că vor fi achitați și vor scăpa, însă lucrurile au stat exact invers. După ce au fost condamnați la moarte, cuplul dictatorial a fost luat de soldați și îndreptați către locul de execuție. Nicolae Ceaușescu mirosea a aftershave, însă soția acestuia mirosea a transpirație, a povestit ulterior Ionel Boeru. Cei doi au dorit să fie împușcați împreună, iar cererea le-a fost acceptată.

Procesul soților Ceaușescu a început pe data de 25 decembrie ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă. Unul din avocați motivase că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Ionel Boeru a povestit cum doi soldaţi o ţineau pe Elena Ceauşescu: „Un soldat poreclit Masinuță striga la soția lui Ceaușescu și ea i-a zis ‘Nenorocitule’„.

Înainte ca gloanțele să le străpungă trupurile soților Ceaușescu, dictatorul a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”. Inițial, în drumul spre locul de execuție acesta a început să cante fragmente din Internaționala (cel mai cunoscut cântec socialist).

Ionel Boeru a rememorat, pentru sursa citată mai sus, de ce crede că el a fost de fapt cel care i-a omorât pe Nicolae și Elena Ceaușescu.

Am vrut să mă asigur că am gloanțe, așa că am verificat. Știam că mai am 29 de gloanțe. Le-am amintit băieților să pună puștile pe automat și, când am dat ordinul, au tras. Eu am tras primele gloanțe – trei rafale din AK-47. În timpul primei rafale l-am văzut pe Ceaușescu cum a căzut în genunchi și spre spate. Primele gloanțe i-au pătruns în picioare și arma s-a ridicat și următoarele au intrat în trunchi.

Am tras următoarea rafală înspre ea. A căzut pe stânga. Unul dintre colegii mei a uitat să treacă pe automat și a tras glonț cu glonț. Celălalt nu a tras decât mai târziu, când erau deja la pământ. Cred că era traumatizat. Aşa că sunt sigur că gloanţele mele i-au ucis pe amândoi, a afirmat bărbatul.

Ionel Boeru a ieşit din armată în anul 2002 şi trăieşte și astăzi într-o localitate din apropierea Bucureştiului.

Foto: Miscareaderezistenta.ro

AZI ÎN ISTORIE
Multe evenimente istorice au avut loc pe data de 7 iulie, de-a lungul timpului. Trebuie specificat că lumea este în prezent așa, datorită sau din cauza acestor fapte întâmplate în trecut....
Cele mai noi articole
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Pe data de 24.02.2022, Rusia invada Ucraina într-un atac ce avea să lase lumea înmărmurită. Mulți au spus că acesta ar putea fi începutul celui De-al III-lea Război Mondial. Și, s-ar putea... citește tot
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Pe Pământ sunt multiple deșerturi care în trecut au fost oaze de verdeață. Schimbările climatice, de-a lungul timpului, au făcut ca ele să ajungă la starea din prezent. Dintre acestea se... citește tot
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Este posibil să fi observat că toate prăjiturile au un ingredient comun, și anume praf de copt. Acesta este un agent chimic de creștere care ajută prăjiturile și torturile să crească în... citește tot