Cea mai tânără participantă din istoria JO este o româncă

26.07.2021
Cea mai tânără participantă din istoria JO este o româncă

Jucătoarea siriană de tenis de masă Hend Zaza a devenit cea mai tânără participantă la JO din ultimii 53 de ani. Recordul este deținut, însă, de o româncă!

La momentul la care a concurat, în ziua de 24 iulie, Zaza avea 12 ani și 204 zile. Ea este și cea mai tânără jucătoare în această disciplină din istoria competiției.

Zaza nu este, însă, cea mai tânără participantă din istoria Jocurilor Olimpice. Câți dintre voi știți că recordul absolut de precocitate este deținut de o româncă?

Cine este românca ce deține recordul de precocitate?

Într-un clasament „all-time” al celor mai tinere sportive care au concurat la una dintre edițiile Jocurilor Olimpice, de vară sau de iarnă, Zaza ocupă doar poziția a cincea.

În fruntea topului se situează o… româncă! Este vorba despre Beatrice Huștiu, care a concurat la Olimpiada „albă” din anul 1968, desfășurată la Grenoble, în proba de patinaj artistic pe când avea numai 11 ani și 159 de zile! În turneul olimpic, Beatrice Huștiu s-a clasat pe locul 29 din 32 de concurente.

Românca, răsfățata Olimpiadei de la Grenoble

Beatrice Huștiu s-a născut la 2 septembrie 1956, la București. Deși a suferit de rahitism în copilărie, ea a intrat prima dată pe gheaţă la vârsta de cinci ani, iar după doi ani avea deja în palmares un titlu naţional la categoria sa de vârstă.

Beatrice Huştiu a mers la Jocurile Olimpice de la Grenoble la doar şase ani după ce se apucase de patinaj, scrie Adevărul.ro.

La vârsta de 11 ani, cu doar câteva săptămâni înaintea întrecerii olimpice, avea să devină pentru prima dată campioană a României la senioare, îndeplinind criteriul pentru participarea la JO.

Am fost o răsfăţată! Ştiu că nu puteam nici să mănânc că îmi făceau poze. Peste tot pe unde umblam jurnaliştii erau după mine. Am dat multe interviuri atunci. Am fost o surpriză. Şi faptul că eram un copil, zic eu relaxat şi dezgheţat, căruia nu-i era frică de nimeni şi de nimic, a contat. Pentru mine era normal. Să particip la Jocurile Olimpice, pentru o sportivă de valoarea mea, era firesc. Nu conta vârsta. Şi mie mi s-a părut o încununare a muncii mele, a declarat Beatrice Huștiu pentru sursa citată.

La 18 ani a rămas orfană de ambii părinți

Deși era doar un copil, Beatrice Huștiu își amintește cu nostalgie că toată lumea se purta cu ea ca și cu o păpușă.

Am poze cu Belousova şi Protopopov (n.n. – campionii olimpici din concursul pe perechi), dar şi cu americanca Peggy Fleming (n.n. – campioana olimpică de atunci). Am fost pentru ei ca o păpuşă. Mă iubeau şi ţin minte ce frumos se purtau cu mine. Nu puteam lega prietenii pentru că eu eram prea mică. Ei, trecuţi toţi de 20 de ani, iar eu 11 ani. Ce poţi să vorbeşti cu un copil? Dar făceau poze şi mă felicitau, erau surprinşi de ceea ce pot să fac, a mai spus Beatrice Huștiu, pentru care Olimpiada de la Grenoble a rămas unica din cariera sa, deşi a concurat până la 19 ani.

Huștiu are în palmares un loc 22 la Europenele de la Leningrad (1970) și un loc 17 la ediția următoare a competiției, desfășurată la Zurich, în 1971. A ratat a doua participare la Jocurile Olimpice – Sapporo 1972 – după ce mama ei s-a stins din viață. Patru ani mai târziu, avea să-l piardă și pe tatăl ei pe când sportiva avea doar 18 ani.

La 19 ani, Huștiu s-a retras din competiție și s-a înscris la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Educație Fizică și Sport. Din anul 1996 trăiește la Viena împreună cu soțul ei, Eugen Triebel.

Un grec, cel mai tânăr participant la JO

Recordul pentru cel mai tânăr concurent din istoria Jocurilor Olimpice în competițiile masculine a fost un gimnast grec.

Pe numele său Dimitrios Loundras, acesta avea doar 10 ani când a concurat la prima ediție a JO, desfășurată la Atena în 1896, unde a cucerit o medalie de bronz pe echipe.

Foto: Wikipedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot