Ce trebuie să facă creștinii în primele zile de după Paște?

18.04.2023
Ce trebuie să facă creștinii în primele zile de după Paște?

Sărbătoarea de Paște este cea mai importantă perioadă din religia creștin ortodoxă. Aceasta este reprezentată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În perioada de dinaintea Paștelui credincioșii țin post și se roagă pentru apropiați. Gospodinele gătesc tradiționalele bucate, iar astfel se încheie o perioadă sfântă. Dar, ce trebuie sa facă creștinii în perioada de după Paște?

Ce fac creștinii după Paște?

Paști

Sărbătoarea de Paște nu se încheie odată cu primirea luminii în casă. Deși societatea modernă consideră că lumina reprezintă ultimul pas al acestei perioade sfinte, tradiția arată diferit. În prima zi de Paște familia se adună și mănâncă ce au gătit mamele sau bunicile. Tradiția spune că în prima zi trebuie purtată o ținută nouă pentru purificarea corpului și a sufletului.

A doua zi de Paște este recunoscută colocvial ca fiind „Lunea Albă”. În această zi sunt interzise treburile agricole și casnice, precum spălatul. Potrivit tradiției, în Lunea Albă, creștinii trebuie să viziteze rudele și să sărbătorească alături de ele Învierea. Se obișnuiește ca finii să meargă la nași cu diverse bucate, iar copii la părinți.

A treia zi este cunoscută ca „Marțea Albă”. În această zi nu se lucrează iar femeile dau de pomană pască sau vinul roșu rămas. Ciocnitul ouălor se face „dos cu dos”, iar vizitele făcute rudelor se încheie. În ultima zi de sărbătoarea a Paștelui, nu se spală, calcă și nu se face curat.

Sărbătoarea se încheie cu ziua Înălțării Domnului, la 40 de zile după Paște. Cele mai vechi tradiții despre această zi arată că cei credincioși trebuie să salute prin „Hristos S-a Înălțat”, femeile împart lapte dulce.

De ce Învierea nu este în fiecare an în aceeași zi?

Deși nașterea lui Iisus Hristos este sărbătorită anual pe data de 25 octombrie, data în care a Înviat este mereu schimbătoare. Un lucru este cert, Mântuitorul a Înviat într-o singură zi calendaristică, dar oamenii o sărbătoresc mereu diferit.

La începuturi, Paștele era sărbătorit la data de 14 Nisan de către creștinii din Siria și Asia Mică. Ulterior Învierea a fost sărbătorită la 16 Nisan. Sinodul de la Niceea a a stabilit ca data sărbătorii să fie calculat de către Patriarhia din Alexandra. Data Paștelui depinde de două fenomene naturale: unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare – lună plină.

Foto: Playtech.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot