Ce trebuie să facă creștinii în primele zile de după Paște?

18.04.2023
Ce trebuie să facă creștinii în primele zile de după Paște?

Sărbătoarea de Paște este cea mai importantă perioadă din religia creștin ortodoxă. Aceasta este reprezentată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În perioada de dinaintea Paștelui credincioșii țin post și se roagă pentru apropiați. Gospodinele gătesc tradiționalele bucate, iar astfel se încheie o perioadă sfântă. Dar, ce trebuie sa facă creștinii în perioada de după Paște?

Ce fac creștinii după Paște?

Paști

Sărbătoarea de Paște nu se încheie odată cu primirea luminii în casă. Deși societatea modernă consideră că lumina reprezintă ultimul pas al acestei perioade sfinte, tradiția arată diferit. În prima zi de Paște familia se adună și mănâncă ce au gătit mamele sau bunicile. Tradiția spune că în prima zi trebuie purtată o ținută nouă pentru purificarea corpului și a sufletului.

A doua zi de Paște este recunoscută colocvial ca fiind „Lunea Albă”. În această zi sunt interzise treburile agricole și casnice, precum spălatul. Potrivit tradiției, în Lunea Albă, creștinii trebuie să viziteze rudele și să sărbătorească alături de ele Învierea. Se obișnuiește ca finii să meargă la nași cu diverse bucate, iar copii la părinți.

A treia zi este cunoscută ca „Marțea Albă”. În această zi nu se lucrează iar femeile dau de pomană pască sau vinul roșu rămas. Ciocnitul ouălor se face „dos cu dos”, iar vizitele făcute rudelor se încheie. În ultima zi de sărbătoarea a Paștelui, nu se spală, calcă și nu se face curat.

Sărbătoarea se încheie cu ziua Înălțării Domnului, la 40 de zile după Paște. Cele mai vechi tradiții despre această zi arată că cei credincioși trebuie să salute prin „Hristos S-a Înălțat”, femeile împart lapte dulce.

De ce Învierea nu este în fiecare an în aceeași zi?

Deși nașterea lui Iisus Hristos este sărbătorită anual pe data de 25 octombrie, data în care a Înviat este mereu schimbătoare. Un lucru este cert, Mântuitorul a Înviat într-o singură zi calendaristică, dar oamenii o sărbătoresc mereu diferit.

La începuturi, Paștele era sărbătorit la data de 14 Nisan de către creștinii din Siria și Asia Mică. Ulterior Învierea a fost sărbătorită la 16 Nisan. Sinodul de la Niceea a a stabilit ca data sărbătorii să fie calculat de către Patriarhia din Alexandra. Data Paștelui depinde de două fenomene naturale: unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare – lună plină.

Foto: Playtech.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot