Ce trebuie să facă creștinii în primele zile de după Paște?

18.04.2023
Ce trebuie să facă creștinii în primele zile de după Paște?

Sărbătoarea de Paște este cea mai importantă perioadă din religia creștin ortodoxă. Aceasta este reprezentată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În perioada de dinaintea Paștelui credincioșii țin post și se roagă pentru apropiați. Gospodinele gătesc tradiționalele bucate, iar astfel se încheie o perioadă sfântă. Dar, ce trebuie sa facă creștinii în perioada de după Paște?

Ce fac creștinii după Paște?

Paști

Sărbătoarea de Paște nu se încheie odată cu primirea luminii în casă. Deși societatea modernă consideră că lumina reprezintă ultimul pas al acestei perioade sfinte, tradiția arată diferit. În prima zi de Paște familia se adună și mănâncă ce au gătit mamele sau bunicile. Tradiția spune că în prima zi trebuie purtată o ținută nouă pentru purificarea corpului și a sufletului.

A doua zi de Paște este recunoscută colocvial ca fiind „Lunea Albă”. În această zi sunt interzise treburile agricole și casnice, precum spălatul. Potrivit tradiției, în Lunea Albă, creștinii trebuie să viziteze rudele și să sărbătorească alături de ele Învierea. Se obișnuiește ca finii să meargă la nași cu diverse bucate, iar copii la părinți.

A treia zi este cunoscută ca „Marțea Albă”. În această zi nu se lucrează iar femeile dau de pomană pască sau vinul roșu rămas. Ciocnitul ouălor se face „dos cu dos”, iar vizitele făcute rudelor se încheie. În ultima zi de sărbătoarea a Paștelui, nu se spală, calcă și nu se face curat.

Sărbătoarea se încheie cu ziua Înălțării Domnului, la 40 de zile după Paște. Cele mai vechi tradiții despre această zi arată că cei credincioși trebuie să salute prin „Hristos S-a Înălțat”, femeile împart lapte dulce.

De ce Învierea nu este în fiecare an în aceeași zi?

Deși nașterea lui Iisus Hristos este sărbătorită anual pe data de 25 octombrie, data în care a Înviat este mereu schimbătoare. Un lucru este cert, Mântuitorul a Înviat într-o singură zi calendaristică, dar oamenii o sărbătoresc mereu diferit.

La începuturi, Paștele era sărbătorit la data de 14 Nisan de către creștinii din Siria și Asia Mică. Ulterior Învierea a fost sărbătorită la 16 Nisan. Sinodul de la Niceea a a stabilit ca data sărbătorii să fie calculat de către Patriarhia din Alexandra. Data Paștelui depinde de două fenomene naturale: unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare – lună plină.

Foto: Playtech.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot