Ce sunt trufele și de ce sunt atât de scumpe? Unde se găsesc?

15.06.2021
Ce sunt trufele și de ce sunt atât de scumpe? Unde se găsesc?

În ultima perioadă, mulți dintre noi am auzit de preparate culinare care au în compoziția lor trufele faimoase. Și nu, nu este vorba de ciocolata belgiană mult apreciată, ci despre un soi de ciuperci comestibile.

Marii chefi care vor să impresioneze publicul gurmand apelează la aceste ciuperci, însă prețul lor este extrem de ridicat, astfel, din păcate, banalele paste devin un adevărat lux dacă au adăugate în compoziția lor și trufe.

Ce sunt trufele și de ce sunt atât de scumpe?

Dacă vă imaginați că restaurantele de lux din ultimele secole au inițiat acest trend, noi vă spunem că nu este așa. Se pare că, acum mai bine de 4.000 de ani, sumerienii au fost primii care au iubit trufele și aroma acestora. De asemenea, babilonienii pregăteau mese copioase cu aceste ciuperci rare și scumpe.

Nici romanii nu erau mai prejos, ba chiar le vedeau ca pe un dar divin și le-au numit „copiii pământului”, potrivit Cicero.

Trufele sunt ciuperci subterane cultivate în soluri calcaroase lângă rădăcinile copacilor cu frunze late, cum ar fi stejarul sau alunul. Sunt produse în principal în zone concentrate din întreaga lume, inclusiv Franța, Italia, Noua Zeelandă, China, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Pacificul de Nord-Vest.

Ele apar în anumite condiții de temperatură și umiditate, ceea ce înseamnă că nu le vom găsi pe tot parcursul anului. Mai exact, căutarea trufelor se organizează primăvara și toamna. Pentru că acestea se găsesc la circa 20-30 cm în pământ, uneori este necesar folosirea unor câini special dresați pentru căutarea acestor ciuperci. Cele mai utilizate rase sunt lagatto romagnolo, labrador, golden retriever sau vizsla ungurească.

Trufele se împart și ele în mai multe categorii, de exemplu trufe albe, trufe negre, de toamnă sau de primăvară. De asemenea, mai există niște ciuperci speciale denumite zbârciogi.

Trufele sunt costisitoare, deoarece sunt greu de găsit, greu de crescut și imposibil de depozitat pe termen lung. În general, acestea variază de la mărimea căpșunilor la măr, deși au fost descoperite altele mai mari.

Trufele negre din Franța și trufele albe din Italia sunt cele două cele mai apreciate. Cele albe sunt cele mai căutate, datorită aromei foarte puternice și a mirosului foarte plăcut. Însă sunt și cele mai scumpe, prețul lor începând de la 700-800 euro, ajungând chiar la 5.000 de euro. În România se pot găsi în pădurile din Transilvania, dar și în cele din județul Buzău.

Trufele negre sunt și ele apreciate de marii bucătari pentru aroma lor extraordinară. Acestea sunt mai accesibile la preț, începând de la 80 – 120 euro până la 600 de euro. Trufele negre au nevoie de ierni blânde, fără îngheț, veri calde (nu fierbinți) și ierni uscate.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot