Ce sunt trigliceridele? Care este nivelul normal de trigliceride?

07.09.2020
Ce sunt trigliceridele? Care este nivelul normal de trigliceride?

Trigliceridele sunt considerate grăsimile care circulă prin sânge și sunt stocate în diferite țesuturi. Organismul uman este unul destul de fragil, astfel că alimentația trebuie să fie cât mai sănătoasă și naturală. Asadar, atunci când o persoană consumă mai multe calorii decât are nevoie corpul acestea sunt transformate în trigliceride și stocate în celule grase.

Care este valoarea normală de trigliceride?

Cu alte cuvinte, se poate spune că trigliceridele sunt grăsimile lipide. Potrivit specialiștilor în sănătate, orice valoare peste 150 miligrame per decilitru (mg/dl) reprezintă un risc pentru sănătatea organismului uman. Drept urmare, pot apărea bolile cardiovasculare și accidentele cerebrale. Dacă valorile trigliceridelor depășesc 500 mg/dl se poate declanșa pancreatita (inflamare a pancreasului).

Cum să scazi nivelul de trigliceride din organism?

Atunci când nivelul trigliceridelor din organism este ridicat, trebuie consultat un medic. Tratamentul prescris va fi unul pe bază de statină, care va reduce în principal colesterolul rău, însă va ajuta și la scăderea trigliceridelor.

Totodată, o persoană care are valorile ridicate de trigliceride își poate schimba stilul de viață și poate opta pentru o alimentație mai sănătoasă și mai multă mișcare. Exercițiile aerobice, precum și evitarea anumitor alimente poate ajuta la scăderea trigliceridelor din sânge.

Ce alimente trebuie evitate când ai trigliceridele mari?

O persoană care are trigliceridele ridicate trebuie să aibă grijă ce mănâncă, pentru a evita problemele cardiace, accidentele vasculare cerebrale sau chiar pancreatita. Astfel, din alimentație trebuie să dispară legumele bogate în amidon, precum mazărea și porumbul. De asemenea, trebuie limitat consumul de fructe la maxim două, trei pe zi.

Alcoolul are un conținut ridicat de calorii și este indicat să nu mai fie consumat. Pastele făinoase, băuturile dulci, produsele de patiserie, untul sau margarina, precum și carnea pot duce la creșterea valorilor de trigliceride din sânge.

În concluzie, trigliceridele trebuie menținute în valori normale pentru a nu avea probleme grave de sănătate. Este indicat ca pentru orice schimbare negativă din organismul uman să consultați un medic specialist.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Astronomii au găsit semne de activitate biologică pe o planetă la 124 de ani lumină de Pământ, în ceea ce ei numesc cea mai puternică dovadă de viață extraterestră. Oamenii de știință... citește tot
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Explorarea Polului Nord a fost, de-a lungul istoriei, o provocare extremă, rezervată doar celor mai curajoși și bine pregătiți aventurieri. Printre aceștia se numără și un român care a... citește tot
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
De săptămâni bune se vorbește despre pace în Ucraina. Statele Unite ale Americii și Rusia poartă negocieri, însă un acord de pace este departe de a fi pus în practică. Publicația Kyiv... citește tot