Ce sunt trigliceridele? Care este nivelul normal de trigliceride?

07.09.2020
Ce sunt trigliceridele? Care este nivelul normal de trigliceride?

Trigliceridele sunt considerate grăsimile care circulă prin sânge și sunt stocate în diferite țesuturi. Organismul uman este unul destul de fragil, astfel că alimentația trebuie să fie cât mai sănătoasă și naturală. Asadar, atunci când o persoană consumă mai multe calorii decât are nevoie corpul acestea sunt transformate în trigliceride și stocate în celule grase.

Care este valoarea normală de trigliceride?

Cu alte cuvinte, se poate spune că trigliceridele sunt grăsimile lipide. Potrivit specialiștilor în sănătate, orice valoare peste 150 miligrame per decilitru (mg/dl) reprezintă un risc pentru sănătatea organismului uman. Drept urmare, pot apărea bolile cardiovasculare și accidentele cerebrale. Dacă valorile trigliceridelor depășesc 500 mg/dl se poate declanșa pancreatita (inflamare a pancreasului).

Cum să scazi nivelul de trigliceride din organism?

Atunci când nivelul trigliceridelor din organism este ridicat, trebuie consultat un medic. Tratamentul prescris va fi unul pe bază de statină, care va reduce în principal colesterolul rău, însă va ajuta și la scăderea trigliceridelor.

Totodată, o persoană care are valorile ridicate de trigliceride își poate schimba stilul de viață și poate opta pentru o alimentație mai sănătoasă și mai multă mișcare. Exercițiile aerobice, precum și evitarea anumitor alimente poate ajuta la scăderea trigliceridelor din sânge.

Ce alimente trebuie evitate când ai trigliceridele mari?

O persoană care are trigliceridele ridicate trebuie să aibă grijă ce mănâncă, pentru a evita problemele cardiace, accidentele vasculare cerebrale sau chiar pancreatita. Astfel, din alimentație trebuie să dispară legumele bogate în amidon, precum mazărea și porumbul. De asemenea, trebuie limitat consumul de fructe la maxim două, trei pe zi.

Alcoolul are un conținut ridicat de calorii și este indicat să nu mai fie consumat. Pastele făinoase, băuturile dulci, produsele de patiserie, untul sau margarina, precum și carnea pot duce la creșterea valorilor de trigliceride din sânge.

În concluzie, trigliceridele trebuie menținute în valori normale pentru a nu avea probleme grave de sănătate. Este indicat ca pentru orice schimbare negativă din organismul uman să consultați un medic specialist.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot