Ce se întâmplă dacă bei dimineața un pahar de apă pe stomacul gol?

31.03.2021
Ce se întâmplă dacă bei dimineața un pahar de apă pe stomacul gol?

Apa este esențială vieții, iar corpul nostru are nevoie de ea pentru a funcționa corect. Specialiștii susțin că, dacă vrem să fim mai sănătoși, ar trebui să bem apă la prima oră dimineața. Cu toate acestea, ne putem întreba dacă momentul zilei face cu adevărat o diferență atunci când vine vorba de hidratare.

Apa este esențială pentru corp

Aproximativ 60% din corpul nostru este format din apă. De asemenea, este considerat un nutrient esențial, ceea ce înseamnă că organismul nu poate produce suficientă apă prin metabolism pentru a-și satisface nevoile zilnice.

Prin urmare, trebuie să o obținem prin alimente, în special băuturi, pentru a asigura funcționarea corectă a corpului. Toate organele și țesuturile depind de apă și joacă numeroase roluri în corpul nostru, inclusiv: circulația sângelui corespunzătoare, termoreglarea organismului, apa lubrifiază articulațiile și este un element esențial al fluidelor lubrifiante ale corpului, inclusiv saliva și mucoasa gastrică, intestinală, respiratorie și urinară.

Corpul nostru pierde zilnic apă prin transpirație, respirație, urină și mișcări intestinale. Acestea sunt cunoscute sub numele de ieșiri de apă. Dacă nu bem suficientă apă pe tot parcursul zilei pentru a compensa aceste pierderi, se poate ajunge la deshidratare, care este asociată cu multe efecte dăunătoare asupra sănătății.

Ce se întâmplă dacă bei în fiecare dimineața un pahar de apă pe stomacul gol?

Unii oameni susțin că apa băută pe stomacul gol de dimineață oferă beneficii pentru sănătate dincolo de cele asociate consumului de apă în alte momente ale zilei. Iată câteva argumente populare din spatele acestei afirmații.

Consumul de apă imediat după trezire ne ajută să ne rehidratăm corpul. Deoarece urina tinde să fie mai închisă la culoare la prima oră dimineața, mulți oameni cred că se trezesc deshidratați. Dar acesta este un adevăr pe jumătate, deoarece culoarea urinei nu este neapărat un indicator clar al nivelurilor de hidratare, ci este pur și simplu că nu se consumă lichide peste noapte.

Un pahar de apă înainte de micul dejun poate reduce aportul de calorii pe tot parcursul zilei. Dovezile sugerează că un consum ridicat de apă ajută la reducerea aportului zilnic de calorii, întrucât crește senzația de plinătate, însă nu se aplică exclusiv apei consumate înainte de micul dejun.

O altă opinie larg răspândită sugerează că apa caldă sau la temperatura camerei poate avea beneficii senzaționale pentru cei care au probleme cu trecerea alimentelor și a lichidului din esofag în stomac.

Așadar, apa este implicată în mai multe funcții corporale, inclusiv transportarea substanțelor nutritive și a oxigenului către celule, reglarea temperaturii corpului, lubrifierea articulațiilor și protejarea organelor și țesuturilor. Este foarte important să ne hidratăm în oricare moment al zilei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot