Ce se întâmplă dacă bei dimineața un pahar de apă pe stomacul gol?

31.03.2021
Ce se întâmplă dacă bei dimineața un pahar de apă pe stomacul gol?

Apa este esențială vieții, iar corpul nostru are nevoie de ea pentru a funcționa corect. Specialiștii susțin că, dacă vrem să fim mai sănătoși, ar trebui să bem apă la prima oră dimineața. Cu toate acestea, ne putem întreba dacă momentul zilei face cu adevărat o diferență atunci când vine vorba de hidratare.

Apa este esențială pentru corp

Aproximativ 60% din corpul nostru este format din apă. De asemenea, este considerat un nutrient esențial, ceea ce înseamnă că organismul nu poate produce suficientă apă prin metabolism pentru a-și satisface nevoile zilnice.

Prin urmare, trebuie să o obținem prin alimente, în special băuturi, pentru a asigura funcționarea corectă a corpului. Toate organele și țesuturile depind de apă și joacă numeroase roluri în corpul nostru, inclusiv: circulația sângelui corespunzătoare, termoreglarea organismului, apa lubrifiază articulațiile și este un element esențial al fluidelor lubrifiante ale corpului, inclusiv saliva și mucoasa gastrică, intestinală, respiratorie și urinară.

Corpul nostru pierde zilnic apă prin transpirație, respirație, urină și mișcări intestinale. Acestea sunt cunoscute sub numele de ieșiri de apă. Dacă nu bem suficientă apă pe tot parcursul zilei pentru a compensa aceste pierderi, se poate ajunge la deshidratare, care este asociată cu multe efecte dăunătoare asupra sănătății.

Ce se întâmplă dacă bei în fiecare dimineața un pahar de apă pe stomacul gol?

Unii oameni susțin că apa băută pe stomacul gol de dimineață oferă beneficii pentru sănătate dincolo de cele asociate consumului de apă în alte momente ale zilei. Iată câteva argumente populare din spatele acestei afirmații.

Consumul de apă imediat după trezire ne ajută să ne rehidratăm corpul. Deoarece urina tinde să fie mai închisă la culoare la prima oră dimineața, mulți oameni cred că se trezesc deshidratați. Dar acesta este un adevăr pe jumătate, deoarece culoarea urinei nu este neapărat un indicator clar al nivelurilor de hidratare, ci este pur și simplu că nu se consumă lichide peste noapte.

Un pahar de apă înainte de micul dejun poate reduce aportul de calorii pe tot parcursul zilei. Dovezile sugerează că un consum ridicat de apă ajută la reducerea aportului zilnic de calorii, întrucât crește senzația de plinătate, însă nu se aplică exclusiv apei consumate înainte de micul dejun.

O altă opinie larg răspândită sugerează că apa caldă sau la temperatura camerei poate avea beneficii senzaționale pentru cei care au probleme cu trecerea alimentelor și a lichidului din esofag în stomac.

Așadar, apa este implicată în mai multe funcții corporale, inclusiv transportarea substanțelor nutritive și a oxigenului către celule, reglarea temperaturii corpului, lubrifierea articulațiilor și protejarea organelor și țesuturilor. Este foarte important să ne hidratăm în oricare moment al zilei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot