Ce s-a întâmplat cu soția lui Ion Antonescu, după execuția mareșalului?

17.06.2020
Ce s-a întâmplat cu soția lui Ion Antonescu, după execuția mareșalului?

Ion Antonescu este unul dintre cei mai cunoscuți români ai ultimului secol. Acesta a fost șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României cu titlul de „Conducător al Statului”. Ion Antonescu l-a constrâns pe rege să abdice în favoarea foarte tânărului principe moștenitor Mihai.

Pe data de 23 august 1944, regele Mihai I l-a arestat și l-a demis prin decret regal pe Ion Antonescu. Fostul militar a fost predat inițial comuniștilor, apoi rușilor și după ce a fost ținut doi ani în URSS a fost readus în țară pentru a fi judecat.

Mareșalul Ion Antonescu a fost condamnat la moarte pe data de 17 mai 1946 de Tribunalul Poporului din București, a fost executat prin împușcare la Jilava pe data 1 iunie 1946, alături de foștii săi colaboratori. Ce s-a întâmplat însă cu Maria, soția sa?

Soția lui Antonescu, judecată și condamnată pentru crime economice

Maria Antonescu a avut și ea de pătimit pentru că era soția primului ministru. Aceasta a fost ținută în arest în secret la Moscova. Pe data de 1 iunie 1946, chiar în ziua execuției soțului ei, Mariei i s-a permis să se vadă cu Ion Antonescu.

La puțină vreme după execuția lui Ion Antonescu, i s-a permis să fie internată la clinica doctorului Lupu din cadrul Spitalului Colentina întrucât avea probleme cu inima. În următorii ani, Maria Antonescu a fost judecată și condamnată pentru crime economice în cadrul colaborării sale cu „Centrala Evreiască – CE”, condusă de Radu Lecca. La momentul condamnării, soția lui Ion Antonescu avea din ce în ce mai mari probleme cu inima. Maria Antonescu a fost eliberată de către Ana Pauker în anul 1950.

Starea de sănătate s-a agravat cu timpul și în anul 1964 a făcut un al treilea infarct care i-a fost și fatal. Avea 71 de ani.

„Doamna Lupescu lucra sinistru, dar în umbra; d-na Maria Maresal Antonescu, cu o inconstienta deconcertanta, comanda trenuri speciale, e asteptata în aerodromuri de oficialitati, i se fac onoruri regale, i se dau banchete si i se tin discursuri, primeste rapoarte, da directive preotilor si episcopilor, primarilor si prefectilor, dezveleste statui, inspecteaza prin Cismigiu si se cinematografiaza cu o rabdare care întrece cu mult pe aceea a spectatorilor sai. Cu o voluptate sadica, obliga, forteaza si ordona nobilelor doamne din înalta noastra societate sa-i faca garda, sa-i tina trena si sa-i formeze suita în exhibitiile ei pe la inaugurari prin tara”, scria politicianul Nicusor Graur într-un manifest

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot