Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?

09.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?

Omenirea a trăit mai multe evenimente importante, de-a lungul timpului, în data de 9 ianuarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Eustratie și Sfântul Ierarh Petru al II-lea, episcopul Sevastiei.

Evenimente istorice 9 ianuarie

1788 – În această zi americanii au avut motive de bucurie, deoarece Connecticut a devenit al cincilea stat american care a ratificat Constituția.

1792 – Rusia și Imperiul Otoman au încheiat un tratat la Iași, în urma căruia rușii au obținut Crimeea, Oceakov și litoralul Mării Negre până la Nistru.

1900 – A fost înființat clubul de fotbal SS Lazio. Acesta a fost prima echipă profesionistă de fotbal din capitala Italiei.

1909 – Ernest Shackleton a înfipt steagul britanic la 180 de kilometri de Polul Sud, cea mai îndepărtată locație unde a ajuns vreodată cineva la acea vreme.

1913 – S-a născut Richard Milhous Nixon. Acesta a fost cel de-al 37-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. El a rămas în istorie și pentru faptul că a fost primul și singurul șef de stat american, de până acum, care a demisionat din funcție. Nixon a murit în data de 22 aprilie 1994, la vârsta de 81 de ani.

1941 – În această zi a fost testat bombardierul britanic Avro Lancaster. Aeronava s-a comportat exemplar și a fost produsă în număr mare pentru Royal Air Force.

1954 – În această zi a fost inaugurat Teatrul de Operă și Balet din București, în prezent Opera Națională Română.

1982 – S-a născut Catherine, Prințesă de Wales. Aceasta este este soția prințului William de Wales, moștenitorul tronului britanic.

1992 – Au fost descoperite primele planete extrasolare care orbitează pulsarul PSR 1257+12. Astronomii Aleksander Wolszczan și Dale Frail sunt „vinovați” de acest lucru.

1998 – A decedat Lia Manoliu. Aceasta a fost una dintre cele mai bune atlete românce din istorie, fiind medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexic, 1968, și cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma, 1960, și Jocurile Olimpice de vară din Tokyo, 1964, la proba de aruncare a discului.

2007 – A fost prezentat primul iPhone din istorie de către CEO-ul companiei Apple, Steve Jobs.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot