Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?

09.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?

Omenirea a trăit mai multe evenimente importante, de-a lungul timpului, în data de 9 ianuarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Eustratie și Sfântul Ierarh Petru al II-lea, episcopul Sevastiei.

Evenimente istorice 9 ianuarie

1788 – În această zi americanii au avut motive de bucurie, deoarece Connecticut a devenit al cincilea stat american care a ratificat Constituția.

1792 – Rusia și Imperiul Otoman au încheiat un tratat la Iași, în urma căruia rușii au obținut Crimeea, Oceakov și litoralul Mării Negre până la Nistru.

1900 – A fost înființat clubul de fotbal SS Lazio. Acesta a fost prima echipă profesionistă de fotbal din capitala Italiei.

1909 – Ernest Shackleton a înfipt steagul britanic la 180 de kilometri de Polul Sud, cea mai îndepărtată locație unde a ajuns vreodată cineva la acea vreme.

1913 – S-a născut Richard Milhous Nixon. Acesta a fost cel de-al 37-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. El a rămas în istorie și pentru faptul că a fost primul și singurul șef de stat american, de până acum, care a demisionat din funcție. Nixon a murit în data de 22 aprilie 1994, la vârsta de 81 de ani.

1941 – În această zi a fost testat bombardierul britanic Avro Lancaster. Aeronava s-a comportat exemplar și a fost produsă în număr mare pentru Royal Air Force.

1954 – În această zi a fost inaugurat Teatrul de Operă și Balet din București, în prezent Opera Națională Română.

1982 – S-a născut Catherine, Prințesă de Wales. Aceasta este este soția prințului William de Wales, moștenitorul tronului britanic.

1992 – Au fost descoperite primele planete extrasolare care orbitează pulsarul PSR 1257+12. Astronomii Aleksander Wolszczan și Dale Frail sunt „vinovați” de acest lucru.

1998 – A decedat Lia Manoliu. Aceasta a fost una dintre cele mai bune atlete românce din istorie, fiind medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexic, 1968, și cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma, 1960, și Jocurile Olimpice de vară din Tokyo, 1964, la proba de aruncare a discului.

2007 – A fost prezentat primul iPhone din istorie de către CEO-ul companiei Apple, Steve Jobs.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot