Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?

09.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?

Omenirea a trăit mai multe evenimente importante, de-a lungul timpului, în data de 9 ianuarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Eustratie și Sfântul Ierarh Petru al II-lea, episcopul Sevastiei.

Evenimente istorice 9 ianuarie

1788 – În această zi americanii au avut motive de bucurie, deoarece Connecticut a devenit al cincilea stat american care a ratificat Constituția.

1792 – Rusia și Imperiul Otoman au încheiat un tratat la Iași, în urma căruia rușii au obținut Crimeea, Oceakov și litoralul Mării Negre până la Nistru.

1900 – A fost înființat clubul de fotbal SS Lazio. Acesta a fost prima echipă profesionistă de fotbal din capitala Italiei.

1909 – Ernest Shackleton a înfipt steagul britanic la 180 de kilometri de Polul Sud, cea mai îndepărtată locație unde a ajuns vreodată cineva la acea vreme.

1913 – S-a născut Richard Milhous Nixon. Acesta a fost cel de-al 37-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. El a rămas în istorie și pentru faptul că a fost primul și singurul șef de stat american, de până acum, care a demisionat din funcție. Nixon a murit în data de 22 aprilie 1994, la vârsta de 81 de ani.

1941 – În această zi a fost testat bombardierul britanic Avro Lancaster. Aeronava s-a comportat exemplar și a fost produsă în număr mare pentru Royal Air Force.

1954 – În această zi a fost inaugurat Teatrul de Operă și Balet din București, în prezent Opera Națională Română.

1982 – S-a născut Catherine, Prințesă de Wales. Aceasta este este soția prințului William de Wales, moștenitorul tronului britanic.

1992 – Au fost descoperite primele planete extrasolare care orbitează pulsarul PSR 1257+12. Astronomii Aleksander Wolszczan și Dale Frail sunt „vinovați” de acest lucru.

1998 – A decedat Lia Manoliu. Aceasta a fost una dintre cele mai bune atlete românce din istorie, fiind medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexic, 1968, și cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma, 1960, și Jocurile Olimpice de vară din Tokyo, 1964, la proba de aruncare a discului.

2007 – A fost prezentat primul iPhone din istorie de către CEO-ul companiei Apple, Steve Jobs.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi