Ce s-a întâmplat azi, 7 octombrie?

07.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 7 octombrie?

Ziua de 7 octombrie este cea de-a 280-a zi a calendarului gregorian și a 281-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 85 de zile.

În această zi, în anul 1857, a avut loc Adunarea ad-hoc a Moldovei. Aceasta a fost organizată pentru a consulta populaţia ţării asupra necesităţii Unirii Principatelor.

Mihail Kogălniceanu a prezentat Proiectul de rezoluţie care cuprindea „dorinţele fundamentale” ale românilor moldoveni, arătând că „dorinţa cea mai mare” este Unirea Principatelor într–un singur stat.

Divanul ad-hoc al Moldovei a fost format dintr-un număr de 85 de deputați, aleși în cinci colegii: cler, mari proprietari, mici proprietari, reprezentanți ai orașelor și reprezentanți ai satelor. Componența divanului era următoarea: 8 reprezentanți ai clerului, 28 de reprezentanți ai marilor proprietari, 14 reprezentanți ai micilor proprietari, 15 reprezentanți ai populației rurale și 20 reprezentanți ai populației urbane.

Ce s-a întâmplat azi, 7 octombrie?

1866 Apare, la Bucureşti, periodicul politic şi literar „Dacia Română”.

1883 Are loc inaugurarea oficială a Castelului Peleş, care a fost construit între anii 1873 și 1914. Castelul Peleș este fostă reședință de vară a regilor României, iar în prezent este muzeu.

1913 Henry Ford finalizează procesul de implementare a sistemului de producţie a autovehiculelor pe bandă rulantă. Henry Ford, al cărui „Model T” era un automobil de mare succes, a apăsat pe butonul ultimei sale invenţii: linia automată de asamblare. Timpul necesar fabricării unei mașini scădea, astfel, de la 12 ore şi jumătate, la 93 de minute. Preţul acesteia scădea și el, de la 850 de dolari în 1908, la doar 44 de dolari.

1919 Ia ființă compania aeriană olandeză „Koninklijke Luchtvaart Maatschappij” (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, companie aviatică.

1925 Este semnat Decretul regal privind noua împărţire administrativă a ţării în judeţe, plăşi, comune urbane, reşedinţe, municipii, comune urbane reşedinţe, comune rurale şi sate.

1952 Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver începe să fie folosit ca model general de identificare a produselor.

1967 Revoluționarul marxist Che Guevara este capturat lângă La Higuera, Bolivia. Poreclit „El Che” sau simplu „Che”, Guevara a fost un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american.

1968 Industria cinematografică americană adoptă un sistem de avertizare a publicului privind conţinutul explicit al peliculelor cinematografice.

1985 Nava italiană „Achille Lauro”, aflată în croazieră pe Marea Mediterană și având peste 400 de persoane la bord, este deturnată de membrii organizației „Frontul pentru Eliberarea Palestinei”.

1992 Se stinge din viață Tevfik Esenç, ultimul vorbitor al limbii ubykh; (n. 1904). Ubykh sau Ubyx este o limbă dispărută din grupul limbilor caucaziene de nord-vest, vorbită de poporul Ubykh (care a trăit de-a lungul coastei de est a Mării Negre – foto, înainte de a migra în masă către Turcia în 1860, ca urmare a persecuțiilor la care au fost supuși de către ocupanții ruși).

1993 România este primită la Consiliul Europei, în urma solicitării din 21.03.1990.

2001 Forțele militare americane declanșează ofensiva asupra guvernului taliban din Afganistan și a teroriștilor din gruparea Al-Qaeda folosind avioane F-14 „Tomcat”, care au decolat de pe un portavion. Rachetele de croazieră şi bombardierele americane au vizat aeroporturile din Kandahar şi Kabul, precum şi taberele teroriste de antrenament de lângă Jalalabad.

2001 Liderul comunist al Basarabiei, Vladimir Voronin, cere conducerii radioului şi televiziunii moldoveneşti să nu mai folosească pe post denumirea de „română” pentru limba vorbită în Republica Moldova.

2003 În California, alegătorii votează pentru demiterea guvernatorului statului american Gray Davis și îl aleg drept nou guvernator pe marele actor Arnold Schwarzenegger.

Foto: Wikipedia.org 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising