Ce s-a întâmplat azi, 5 octombrie?

05.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 5 octombrie?

Ziua de 5 octombrie este cea de-a 276-a zi a calendarului gregorian și a 279-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 87 de zile.

Într-o zi de 5 octombrie s-a stins din viață, la doar 56 de ani, Steve Jobs, după o lungă și grea suferință cauzată de o formă rară de cancer pancreatic.

Jobs a fondat în 1976, împreună cu prietenul său din copilărie Steve Wozniak, ceea ce avea să devină peste ani gigantul Apple Computer. A fost CEO al firmei Pixar până la achiziția acestui studio de animație de către compania Disney.

Steve Jobs a fost considerat unul dintre cele mai influente personaje atât din industria calculatoarelor, cât și în industria divertismentului.

Ce s-a întâmplat azi, 5 octombrie?

1455 Petru Aron, domn al Moldovei, primește un ultimatum de la sultanul Mehmed al II-lea prin care acesta îi cere să plătească un tribut de 2.000 de galbeni în termen de trei luni.

1582 Papa Grigore al XII–lea introduce un nou sistem de calculare a timpului, înlocuind Calendarul iulian cu cel gregorian. Ziua de 5 octombrie a anului 1582 a fost socotită 15 octombrie 1582.

1864 Orașul indian Calcutta este distrus aproape în întregime de un ciclon care lasă în urmă peste 60.000 de morți.

1895 Lângă Londra are loc prima cursă ciclistă contra-cronometru pe șosea. Evenimentul este organizat de „North Road Cycling Club” pe un traseu de 50 de km.

1897 Apare, la Bucureşti, revista enciclopedică săptămânală „Albina Românească” (1897-1916; 1922-1928; 1933-1937) şi (din 1945 pînă în 22 decembrie 1989), Revista „Aşezămintelor culturale din România”.

1905 Wilbur Wright realizează cu avionul Wright Flyer III (foto) un zbor de peste 38,6 km în 39,5 minute, până la acel moment acesta fiind cel mai lung zbor cu un avion alimentat.

1915 Bulgaria intră în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale (Germania si Austro-Ungaria).

1918 (5/18 octombrie) Declaraţia de independenţă a Transilvaniei, adoptată de Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania în şedinţa din 29 septembrie de la Oradea, este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de dr. Alexandru Vaida-Voievod.

1930 Începe prima Conferinţă balcanică cu participarea României, Greciei, Iugoslaviei, Bulgariei, Turciei şi Albaniei. Conferinţa se desfăşoară la Atena, iar delegaţii cad de acord asupra încheierii unui pact balcanic.

1947 Se formează „Kominformul” (Centrul de Informaţii al Comunismului Internaţional), unealta stalinistă de subordonare a partidelor comuniste din lume. Denumirea Cominformului provine de la contragerea denumirii în rusa Информационное бюро коммунистических и рабочих партий, (în română Biroul de Informații al Partidelor Comuniste și Muncitorești).

1962 „The Beatles”, grupul britanic care a revoluţionat muzica, lansează în Marea Britanie primul lor hit „Love Me Do”.

1962 Este lansat primul film din seria James Bond, intitulat „Dr. No”. Din distribuţie făceau parte Sean Connery şi „Bond-Girl” Ursula Andress.

1994 Patruzeci și opt de adepți ai sectei apocaliptice a „Templului Solar” se sinucid în masă. Douăzeci și trei dintre cadavre sunt descoperite de poliția elvețiană în apropiere de Geneva, iar restul foarte aproape de granița cu Italia.

2000 Demonstrațiile de la Belgrad duc la înlăturarea de la putere a lui Slobodan Miloșevici și a regimului său autoritar și proclamarea lui Vojislav Kostunica președinte al Iugoslaviei.

2001 Este înfiinţată Jandarmeria Montană. Primul pluton de jandarmi montani, format din 30 de profesionişti în căţărare, lupte şi acţiuni de salvare, începe să patruleze pe traseele din Buşteni, Azuga şi Sinaia.

Foto: Wikipedia.org și Unsplash.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 29 noiembrie este cea de 333-a zi a calendarului gregorian și a 334-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 32 de zile. La 29 noiembrie 1995, președintele...
Cele mai noi articole
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Regimul comunist a lăsat urme adânci în toate zonele din România. Impresia falsă de creștere economică a făcut ca unele regiuni să fie redenumite, iar în multe dintre orașe buldozerele... citește tot
Ce este lâna merinos sau merino?
Ce este lâna merinos sau merino?
Lâna merino sau merinos provine de la oaia cu același nume. Țesătura fabricată din această lână este una de lux, mult superioară calitativ față de cea obișnuită. Drept urmare, produsele... citește tot
De la ce vine prescurtarea USB?
De la ce vine prescurtarea USB?
Tehnologia USB a apărut în anul 1996, la proiectarea ei contribuind mai multe companii precum Intel, Compaq, Microsoft, Digital Equipment Corporation, IBM și Northern Telecom. Acronimul USB... citește tot