Ce s-a întâmplat azi, 4 octombrie?

04.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 4 octombrie?

Ziua de 4 octombrie este cea de-a 277-a zi a calendarului gregorian și a 278-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 88 de zile.

În această zi, în anul 1853, Turcia declara război Rusiei, ceea ce avea să fie începutul Războiului Crimeii (1853-1856).

Războiul a fost purtat între Imperiul Rus, pe de o parte, şi o alianță a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei și a Imperiului Otoman, pe de altă parte.

Operaţiunile militare au avut loc la Dunăre, în Transcaucazia, la Marea Baltică şi în Crimeea (unde a fost teatrul principal de război). Ţările Române devin, astfel, teatru de ocupaţie şi de confruntări militare.

Ce s-a întâmplat azi, 4 octombrie?

1848 Apare „săptămânalul” bilingv româno-german intitulat „Bucovina”. Este editat de fraţii Gh. și Alecu Hurmuzaki (4.10.1848–20.09.1850).

1883 Primul tren „Orient Express” pleacă pe ruta Paris – Varna (Bulgaria).

1893 Este semnat primul contract profesionist de fotbal american, între Grant Dibert şi clubul american Pittsburgh AC.

1929 Sub directoratul lui Liviu Rebreanu se inaugurează „Studioul Teatrului Naţional din Bucureşti” cu piesa „Muşcata din fereastră“, semnată de V.I. Popa și prezentată în premieră în regia lui Paul Gusty.

1940 Al Doilea Război Mondial – are loc la Brenner întâlnirea dintre Hitler și Mussolini.

1943 Al Doilea Război Mondial – SUA ocupă Insulele Solomon, dupa ce înfrâng rezistența trupelor japoneze.

1957 Este lansat primul satelit artificial al Pământului, „Sputnik-1”, care deschidea era zborurilor cosmice.

1958 Este folosit pentru prima dată un stimulator cardiac (peacemaker).

1960 SUA lansează în spaţiu „Courrier IB”, primul satelit folosit în telecomunicaţii.

1965 Papa Paul al VI-lea ajunge la New York, devenind primul suveran pontif care vizitează Statele Unite ale Americii. Va ține un discurs la ONU, în care va pleda pentru pace în condițiile escaladării Războiului din Vietnam.

1977 În cadrul unei festivităţi desfăşurate la Paris, fotbalistul Dudu Georgescu (Dinamo Bucureşti) primește pentru a doua oară trofeul „Gheata de aur”, care se acorda anual celui mai eficace jucător dintr-un campionat din Europa.

1993 Criza constituțională din Rusia – La Moscova, tancurile deschid focul asupra clădirii a parlamentului rus în timpul unei demonstraţii organizată împotriva preşedintelui Boris Elţîn.

2000 Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, inaugurează într-o zonă de la periferia orașului Tokio primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formației Beatles.

2010 La uzina de aluminiu din Ajka (vestul Ungariei) are loc un accident care se soldează cu cel puțin nouă morți și 122 de răniți. Lichidul toxic a ajuns în Dunăre pe data de 7 octombrie 2010, poluând considerabil apele fluviului.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot