Ce s-a întâmplat azi, 6 octombrie?

06.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 6 octombrie?

Ziua de 6 octombrie este cea de-a 277-a zi a calendarului gregorian și a 280-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 86 de zile.

În această zi, în anul 1933, a fost înființat Spitalul de Urgență din București, actualul Spital de Urgență Floreasca. Coordonatorul acestui nucleu nou-creat a fost medicul Iacob Iacobovici. Spitalul și-a început funcționarea efectivă în luna decembrie același an, iar inaugurarea oficială a avut loc la 5 mai 1934.

Spitalul a fost înființat la inițiativa profesorului doctor Nicolae Minovici și a lui Constantin Deculescu din dorința de a avea un spital pregătit să preia la orice oră pacienții aduși de Societatea de Salvare, titulatura sub care funcționa la acea vreme serviciul de ambulanță din București.

Spitalul de Urgență funcționează în clădirea actuală din Calea Floreasca din anul 1949. Spitalul este și un centru cu tradiție în învățământul universitar și postuniversitar.

Ce s-a întâmplat azi, 6 octombrie?

1408 Are loc prima atestare documentară a orașului Iaşi, într-un document emis de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun. În 1564, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu mutase capitala Moldovei de la Suceava la Iași.

1889 În cartierul Montmartre din Paris își deschide porțile celebrul cabaret „Moulin Rouge”. A fost construit de Joseph Oller, care era proprietar și al „Paris Olympia”. Cabaretul a devenit cunoscut pentru renașterea modernă a dansului „can-can”.

1863 Intră în funcţiune, la Londra, primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street. Traseul are o lungime de 6,3 km, iar tracţiunea este realizată de o maşină cu aburi.

1918 Este adoptată „Declarația de la Iași” a Comitetului național al românilor emigrați din Austro-Ungaria, în care se contestă monarhiei habsburgice dreptul de a se ocupa de soarta românilor din Austro-Ungaria. De asemenea, se cerea ca întreg teritoriul locuit de români să fie eliberat și unit cu România.

1927 La New York are loc premiera primului film vorbit, „The Jazz Singer”, regizat de Alan Crosland și avându-l protagonist principal pe Al Jolson. Înainte cu un an fusese prezentat un alt film vorbit, însă în acest film vocile nu erau sincronizate cu imaginile.

1939 După declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, la 1 septembrie 1939, Consiliul de Coroană a aprobat poziţia de neutralitate a României faţă de conflictul izbucnit (comunicatul privind neutralitatea României a fost publicat în Monitorul Oficial din 7.09.1939).

1945 Are loc prima traversare a Canalului Mânecii cu un elicopter.

1950 Marea Adunare Naţională adoptă legea noii împărţiri administrativ-economice în regiuni şi raioane, precum şi legea privind înfiinţarea sfaturilor populare ca organe locale ale puterii de stat.

1973 Egiptul, condus de președintele Anwar El-Sadat, în cooperare cu Siria, atacă Israelul, declanșând conflictul arabo-israelian, cunoscut sub numele de „Războiul de Yom Kipur”.

1979 Papa Ioan Paul al II-lea devine primul suveran pontif care vizitează Casa Albă.

2000 Sunt aduse din Grecia în România, pentru prima oara în istoria creștinismului, moaștele Sfântului Gheorghe. După o scurtă escală la București, moaștele sunt depuse la Iași, în Catedrala Mitropolitană, lânga moaștele Sfintei Cuvioase Paraschiva.

Foto: Wikipedia.org și Unsplash.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce bani folosesc/au folosit țările importante din Europa?
Ce bani folosesc/au folosit țările importante din Europa?
Banii sunt modalitatea prin care pot fi achiziționare bunuri sau servicii. Aceștia au înlocuit clasicul troc folosit de străbuni, prin care cumpărau pământ sau diverse alimente. Europa este un... citește tot
Bărbatul care susține că vine din viitor a anunțat cum va fi lumea în 2714
Bărbatul care susține că vine din viitor a anunțat cum va fi lumea în 2714
Un bărbat care face filmulețe pe TikTok susține că vine din viitor, tocmai din anul 2714. Acesta a mărturisit că a mers în trecut cu o mașină a timpului care va fi inventată în anul 2031,... citește tot
Ce țară a intrat în Al Doilea Război Mondial fără să îl termine pe primul?
Ce țară a intrat în Al Doilea Război Mondial fără să îl termine pe primul?
Primul și Al Doilea Război Mondial au fost, cu siguranță, cele mai urâte momente din istoria omenirii. Sute de milioane de oameni au murit și aproape toate țările din lume au participat la... citește tot
adplus-dvertising