Ce s-a întâmplat azi, 6 ianuarie?

06.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 ianuarie?

Ziua de 6 ianuarie este cea de 6-a zi a calendarului gregorian și a 7-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 359 de zile.

S-au deschis cadourile, s-au mâncat preparate tradiționale și a început un nou an calendaristic. Cu toate acestea pe 6 ianuarie, creștinii se bucură de o sărbătoare numită Boboteaza. Este o dată specială în povestea de Crăciun, deoarece oamenii sărbătoresc modul în care o stea i-a condus pe Magi, cunoscuți și sub numele de Cei Trei Regi sau Înțelepții, să-l viziteze pe pruncul Iisus după ce acesta s-a născut.

În Spania și America Latină, El Dia de los Reyes (Ziua celor Trei Regi) este o sărbătoare la fel de importantă ca și ziua de Crăciun. Așa cum se lasă biscuiți pentru Moș Crăciun în seara de Ajun, cu o seară înainte de El Día de los Reyes, copiii lasă băuturi pentru cei trei regi și există parade și focuri de artificii pentru a marca această zi.

Creștinii ortodocși răsăriteni sărbătoresc, de fapt, Crăciunul de Bobotează, așa că este o sărbătoare religioasă importantă.

Ce s-a întâmplat azi, 6 ianuarie?

1784 – Turcia și Rusia semnează un tratat la Constantinopol.

1900 – Se naște fiica regelui Ferdinand al României, Maria de România, devenită Regina Iugoslaviei în urma căsătoriei sale cu Regele Alexandru I al Iugoslaviei.

1907 – Maria Montessori își deschide prima școală (Montessori) la Roma.

1912 – Geofizicianul și meteorologul Alfred Wegener își prezintă controversata teorie a derivării continentale într-o prelegere la Asociația Geologică (Geologischen Vereinigung) la Muzeul Senckenberg din Frankfurt.

1913 – Încercând să pună capăt ostilităților din Balcani, Conferința de Pace de la Londra se întrerupe deoarece Turcia refuză să cedeze Adrianpole, insula Mării Egee și Creta.

1925 – Mussolini formează un cabinet compus în întregime din fasciști în Italia.

1929 – Alexandru I instaurează o dictatură regală în Iugoslavia.

1929 – Maica Tereza sosește la Calcutta pentru a-și începe munca printre cei mai săraci din India.

Maria Tereza

1941 – Președintele SUA, Franklin Roosevelt, ține discursul său „Patru Libertăți” (libertatea de exprimare și libertatea fiecărei persoane de a se închina lui Dumnezeu în felul său, libertatea față de dorință/nevoie și libertatea față de frică) în timpul discursului său privind starea Uniunii în SUA.

1971 – Chimiștii din Berkeley anunță primii hormoni de creștere sintetici.

1990 – Renaște în mod oficial Partidul Național Liberal.

2014 – Începe armistițiul între armata siriană liberă și forțele loiale președintelui Bashar al-Assad în nordul Damascului.

2021 – Susținătorii președintelui Donald Trump asaltează Capitoliul SUA la Washington în timpul certificării de către Congres a victoriei lui Joe Biden și Kamala Harris, soldând cu cinci morți și ducând la evacuarea parlamentarilor și a vicepreședintelui Mike Pence.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising