Ce s-a întâmplat azi, 6 ianuarie?

06.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 ianuarie?

Ziua de 6 ianuarie este cea de 6-a zi a calendarului gregorian și a 7-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 359 de zile.

S-au deschis cadourile, s-au mâncat preparate tradiționale și a început un nou an calendaristic. Cu toate acestea pe 6 ianuarie, creștinii se bucură de o sărbătoare numită Boboteaza. Este o dată specială în povestea de Crăciun, deoarece oamenii sărbătoresc modul în care o stea i-a condus pe Magi, cunoscuți și sub numele de Cei Trei Regi sau Înțelepții, să-l viziteze pe pruncul Iisus după ce acesta s-a născut.

În Spania și America Latină, El Dia de los Reyes (Ziua celor Trei Regi) este o sărbătoare la fel de importantă ca și ziua de Crăciun. Așa cum se lasă biscuiți pentru Moș Crăciun în seara de Ajun, cu o seară înainte de El Día de los Reyes, copiii lasă băuturi pentru cei trei regi și există parade și focuri de artificii pentru a marca această zi.

Creștinii ortodocși răsăriteni sărbătoresc, de fapt, Crăciunul de Bobotează, așa că este o sărbătoare religioasă importantă.

Ce s-a întâmplat azi, 6 ianuarie?

1784 – Turcia și Rusia semnează un tratat la Constantinopol.

1900 – Se naște fiica regelui Ferdinand al României, Maria de România, devenită Regina Iugoslaviei în urma căsătoriei sale cu Regele Alexandru I al Iugoslaviei.

1907 – Maria Montessori își deschide prima școală (Montessori) la Roma.

1912 – Geofizicianul și meteorologul Alfred Wegener își prezintă controversata teorie a derivării continentale într-o prelegere la Asociația Geologică (Geologischen Vereinigung) la Muzeul Senckenberg din Frankfurt.

1913 – Încercând să pună capăt ostilităților din Balcani, Conferința de Pace de la Londra se întrerupe deoarece Turcia refuză să cedeze Adrianpole, insula Mării Egee și Creta.

1925 – Mussolini formează un cabinet compus în întregime din fasciști în Italia.

1929 – Alexandru I instaurează o dictatură regală în Iugoslavia.

1929 – Maica Tereza sosește la Calcutta pentru a-și începe munca printre cei mai săraci din India.

Maria Tereza

1941 – Președintele SUA, Franklin Roosevelt, ține discursul său „Patru Libertăți” (libertatea de exprimare și libertatea fiecărei persoane de a se închina lui Dumnezeu în felul său, libertatea față de dorință/nevoie și libertatea față de frică) în timpul discursului său privind starea Uniunii în SUA.

1971 – Chimiștii din Berkeley anunță primii hormoni de creștere sintetici.

1990 – Renaște în mod oficial Partidul Național Liberal.

2014 – Începe armistițiul între armata siriană liberă și forțele loiale președintelui Bashar al-Assad în nordul Damascului.

2021 – Susținătorii președintelui Donald Trump asaltează Capitoliul SUA la Washington în timpul certificării de către Congres a victoriei lui Joe Biden și Kamala Harris, soldând cu cinci morți și ducând la evacuarea parlamentarilor și a vicepreședintelui Mike Pence.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot