Ce s-a întâmplat azi, 5 septembrie?

05.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 5 septembrie?

Data de 5 septembrie a consemnat, de-a lungul istoriei, mai multe evenimente importante care au schimbat mersul societăților. Cea de-a 248-a zi a calendarului gregorian și a 249-a zi în anii bisecți nu poate fi trecută cu vederea fără a scoate în evidență câteva dintre faptele care au marcat lumea.

Ce s-a întâmplat azi, 5 septembrie?

1666 Un incendiu care a izbucnit pe 2 septembrie în Londra a fost stins după 3 zile. Au murit doar șase oameni, în schimb au fost distruse 10.000 de clădiri, inclusiv Catedrala Saint Paul.

1698 În Rusia este introdusă o taxă pe barbă. Măsura a fost luată de Țarul Petru cel Mare pentru a determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale. Doar membrii clerului și țăranii au fost scutiți de acest nou impozit.

1839 A fost anul în care Marea Britanie a declarat război dinastiei Qing din China.

1858 S-a născut Alexandru Vlahuță, unul dintre cei mai buni scriitori români din toate timpurile.

Alexandru Vlahuță (dreapta) cu familia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, în anul 1905.

1914 În timpul Primului Război Mondial a avut loc bătălia de pe Marna, între armata franceză și cea germană care venea spre Paris. Bilanțul a fost catastrofal, nu mai puțin de 550.000 de soldați au murit.

1939 Statele Unite ale Americii și Japonia și-au declarat neutralitatea în noul război care cuprinsese Europa.

1940 Constituția României este suspendată de Regele Carol al II-lea, iar toate prerogativele îi sunt înmânate generalului Ion Antonescu. Ceea ce a urmat a fost o dictatură în toată regula, cu ajutorul Gărzii de Fier.

1946 S-a născut Freddie Mercury, cel care avea să fie solistul trupei Queen. Două dintre melodiile lui Freddie, „We Are the Champions” și „Bohemian Rhapsody”, sunt considerate drept cele mai bune cântece din toate timpurile de Sony Ericsson și Guinness World Records.

1972 A fost un an de tristă amintire pentru Jocurile Olimpice de la Munchen. Opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru”, au intrat cu forța în Complexul Olimpic și au luat ostatici 9 membri din delegația Israelului, iar alte două persoane le-au ucis.

1977 A fost un moment important pentru pasionații de astronomie, fiindcă NASA a lansat nava spațială Voyager 1. Obiectivul sondei spațiale a fost analizeze planetele Jupiter, Saturn și cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot