Ce s-a întâmplat azi, 29 august?

29.08.2022
Ce s-a întâmplat azi, 29 august?

Pe data de 29 august este celebrată, în calendarul creștin-ortodox, Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și este sărbătorită și Cuv. Teodora. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 241-a zi a calendarului gregorian și a 242-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 29 august

1526 – Armata otomană condusă de Soliman Magnificul l-a învins și l-a ucis pe regele Ludovic al II-lea în Bătălia de la Mohács, transformând partea centrală a Regatului Ungariei în pașalâc, potrivit Wikipedia.org.

1751 – Într-una dintre pivnițele castelului Heidelberg, din orașul german Heidelberg, a fost finalizată, în această zi, construcția celui mai mare butoi de vin din lume. Acesta are capacitatea de 221.726 de litri. În prezent este doar o piesă de muzeu.

1782 – La această dată a avut loc una dintre cele mai mari tragedii maritime pe timp de pace, după ce cuirasatul britanic HMS Royal George s-a scufundat în timp ce era ancorat la Portsmouth. Potrivit datelor oficiale, între 800 și 950 de persoane au murit, inclusiv vice-amiralul Richard Kempenfelt.

1825 – Independența Braziliei este recunoscută oficial de Portugalia.

1831 – În această zi, englezul Michael Faraday a descoperit inducția magnetică.

1885 – A fost anul în care Gottlieb Daimler a brevetat prima motocicletă cu combustie internă din lume, denumită Reitwagen.

1907 – Podul Quebec, din Canada, s-a prăbușit în timp ce se lucra la el, omorând 75 de muncitori.

1916 – În timpul Primul Război Mondial: Bucureștiul a fost bombardat de aviația germană.

1936 – Nicolae Titulescu a fost dat jos de la conducerea Ministerului de Externe al României, ca urmare a presiunilor venite din partea Italiei și Germaniei.

1949 – La această dată Uniunea Sovietică a testat la Semipalatinsk, în Kazakhstan, prima sa bombă atomică.

1958 – S-a născut Michael Jackson. Acesta a fost supranumit „regele muzicii pop”, melodiile sale fiind apreciate și cântate și în prezent. Michael Jackson a murit pe data de 25 iunie 2009, la vârsta de doar 50 de ani, după o viață plină de controverse.

1965 – Nava spațială Gemini 5, care i-a avut la bord pe astronomii americani Gordon Cooper și Pete Conrad a revenit pe Pământ, aterizând în Oceanul Atlantic. Aceasta a stat în spațiu opt zile și a realizat 120 de orbite ale Terrei.

1997 – A fost fondată compania Netflix din industria cinematografică americană. Aceasta este una dintre cele mai bune platforme de filme din lume. Netflix are o bibliotecă plină cu programe originale Netflix premiate, lungmetraje, documentare, seriale, desene animate și multe altele, se arată pe site-ul platformei.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot