Ce s-a întâmplat azi, 24 august?

24.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 24 august?

Ziua de 24 august, a 236-a zi a calendarului gregorian și a 237-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au schimbat cursul istoriei.

În această zi, în anul 1944, Bucureștiul este bombardat de către aviația nazistă după lovitura de stat a Regelui Mihai I. Bucureștiul depozita și distribuia o mare parte din produsele de petrol rafinat la Ploiești.

Bombardamentul se soldează cu distrugerea Teatrului Naţional, a Palatului Regal şi cu zeci de victime în rândul civililor.

Shtiu.ro trece în revistă și alte evenimente care au avut loc într-o zi de 24 august.

Ce s-a întâmplat azi, 24 august?

79 Erupe Vulcanul Vezuviu și distruge orașele Pompei, Herculaneum și Stabiae, care sunt acoperite de lavă.

752 Începe, în Ţara Românească, domnia lui Matei Ghica, fiul lui Grigore al II-lea Ghica ( până în iunie 1753); în timpul domniei lui în Moldova (1753-1756) s-a redactat “Cronica Ghiculeştilor”.

1572 Noaptea Sfântului Bartolomeu – La Paris are loc masacrarea hughenoților, ceea ce duce la declanșarea celui de-al patrulea război civil în Franța (1572-1573).

1787 Izbucnește un nou război ruso-austro-turc. Teritoriul României devine teatrul operaţiunilor militare. Austriecii ocupă mănăstirile Sinaia, Cozia şi Tismana.

1865 Se naște Ferdinand, rege al României între 1914-1927, făuritorul României Mari.

Regele Ferdinand și Regina Maria decorează soldații români care au luptat la Mărășești în august 1917

1891 Thomas Edison depune cererea pentru patentarea camerei kinetografice.

1912 Alaska devine teritoriu al Statelor Unite ale Americii.

1918 Se constituie, la Paris, Consiliul Naţional al Unităţii Româneşti, avându-l ca preşedinte pe Take Ionescu. Consiliul va fi recunoscut de guvernul francez, SUA, englez şi italian (24.08 – 6.09.1918).

1941 Hitler ordonă oprirea programului T4 de eutanasiere sistematică a bolnavilor mentali și a persoanelor cu handicap.

1951 Se semnează, la Moscova, primul acord româno-sovietic pe termen lung cu privire la furnizarea de ajutor tehnic României şi la dezvoltarea ulterioară a schimburilor de mărfuri între URSS şi Republica Populară Română.

1960 Termometrele înregistrează cea mai scăzută temperatură pe Pământ din istorie: -88,3 °C (la Stația Vostok).

1981 Americanul Mark David Chapman este condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea muzicianului John Lennon, fost membru al celebrei trupe pop britanice The Beatles.

2004 Optzeci şi nouă de pasageri mor pe Aeroportul Internațional Domodedovo de lângă Moscova după ce două avioane sunt aruncate în aer de atentatoare sinucigașe de sex feminin, originare din Republica Cecenia.

2012 În urma unui proces marcat de provocări, extremistul norvegian Anders Behring Breivik este găsit vinovat de comiterea atentatelor de la Oslo și Utoeya, soldate cu 77 de morți, în iulie 2011. El este condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, care poate fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot
Cum va arăta cel mai luxos iaht din lume? Va avea forma unei țestoase și va putea găzdui 60.000 de oameni!
Cum va arăta cel mai luxos iaht din lume? Va avea forma unei țestoase și va putea găzdui 60.000 de oameni!
Arabia Saudită a dezvăluit planuri pentru un terayacht în formă de broască țestoasă de 8 miliarde de dolari numit Pangeos, conceput să găzduiască până la 60.000 de oameni. Creat de... citește tot