Ce s-a întâmplat azi, 24 august?

24.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 24 august?

Ziua de 24 august, a 236-a zi a calendarului gregorian și a 237-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au schimbat cursul istoriei.

În această zi, în anul 1944, Bucureștiul este bombardat de către aviația nazistă după lovitura de stat a Regelui Mihai I. Bucureștiul depozita și distribuia o mare parte din produsele de petrol rafinat la Ploiești.

Bombardamentul se soldează cu distrugerea Teatrului Naţional, a Palatului Regal şi cu zeci de victime în rândul civililor.

Shtiu.ro trece în revistă și alte evenimente care au avut loc într-o zi de 24 august.

Ce s-a întâmplat azi, 24 august?

79 Erupe Vulcanul Vezuviu și distruge orașele Pompei, Herculaneum și Stabiae, care sunt acoperite de lavă.

752 Începe, în Ţara Românească, domnia lui Matei Ghica, fiul lui Grigore al II-lea Ghica ( până în iunie 1753); în timpul domniei lui în Moldova (1753-1756) s-a redactat “Cronica Ghiculeştilor”.

1572 Noaptea Sfântului Bartolomeu – La Paris are loc masacrarea hughenoților, ceea ce duce la declanșarea celui de-al patrulea război civil în Franța (1572-1573).

1787 Izbucnește un nou război ruso-austro-turc. Teritoriul României devine teatrul operaţiunilor militare. Austriecii ocupă mănăstirile Sinaia, Cozia şi Tismana.

1865 Se naște Ferdinand, rege al României între 1914-1927, făuritorul României Mari.

Regele Ferdinand și Regina Maria decorează soldații români care au luptat la Mărășești în august 1917

1891 Thomas Edison depune cererea pentru patentarea camerei kinetografice.

1912 Alaska devine teritoriu al Statelor Unite ale Americii.

1918 Se constituie, la Paris, Consiliul Naţional al Unităţii Româneşti, avându-l ca preşedinte pe Take Ionescu. Consiliul va fi recunoscut de guvernul francez, SUA, englez şi italian (24.08 – 6.09.1918).

1941 Hitler ordonă oprirea programului T4 de eutanasiere sistematică a bolnavilor mentali și a persoanelor cu handicap.

1951 Se semnează, la Moscova, primul acord româno-sovietic pe termen lung cu privire la furnizarea de ajutor tehnic României şi la dezvoltarea ulterioară a schimburilor de mărfuri între URSS şi Republica Populară Română.

1960 Termometrele înregistrează cea mai scăzută temperatură pe Pământ din istorie: -88,3 °C (la Stația Vostok).

1981 Americanul Mark David Chapman este condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea muzicianului John Lennon, fost membru al celebrei trupe pop britanice The Beatles.

2004 Optzeci şi nouă de pasageri mor pe Aeroportul Internațional Domodedovo de lângă Moscova după ce două avioane sunt aruncate în aer de atentatoare sinucigașe de sex feminin, originare din Republica Cecenia.

2012 În urma unui proces marcat de provocări, extremistul norvegian Anders Behring Breivik este găsit vinovat de comiterea atentatelor de la Oslo și Utoeya, soldate cu 77 de morți, în iulie 2011. El este condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, care poate fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos.

Foto: Wikipedia

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile. În această zi, în anul 1952, s-a... citește tot
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Poetul și dramaturgul francez Victor Hugo a fost cel care a pus bazele mișcării romantice în Franța. El s-a făcut cunoscut mai ales pentru romanul său epic „Mizerabilii” (n.n. – Les... citește tot
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot