Ce s-a întâmplat azi, 21 august?

21.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 21 august?

Ziua de 21 august este a 233-a a calendarului gregorian și a 234-a în anii bisecți.

Această zi a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

În anul 1965, România a fost proclamată Republica Socialistă România, în urma adoptării de către Marea Adunare Naţională a unei noi constituții.

Republica Socialistă România a fost denumirea oficială a țării noastre în a doua parte a regimului comunist (1965-1989), după ce inițial se numise Republica Populară Română.

În această perioadă, țara a fost condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu, în calitate de secretar general al partidului unic, Partidul Comunist Român (PCR). Din anul 1974, el a ocupat și funcția de președinte al Republicii Socialiste România.

Ce s-a întâmplat azi, 21 august?

1700 Constantin Brâncoveanu, domnitor al Ţării Româneşti, primește de la Ţarul Petru I Crucea de Cavaler al Ordinului Sf. Andrei.

1723 Moare Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de știință umanist, voievod al Moldovei.

1862 Ziua Medicinei Militare – domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează Înaltul Decret Românesc nr. 4629 prin care ia ființă Corpul Ofițerilor Sanitari din Armată, atestându-se astfel medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor militare.

1911 Pictura Mona Lisa semnată de Leonardo da Vinci este furată din Muzeul Luvru din Paris, urmând să fie recuperată două zile mai târziu.

1945 Regele Mihai I somează guvernul Petru Groza să demisioneze. În urma refuzului primit, nu mai seamnează actele emise de guvern sperând că astfel va provoca demisia lui. Acest moment este cunoscut în istorie sub numele de „Greva regală”

1955 La ora 20:00 începe prima emisiune, experimentală, de televiziune în România.

1968 La Bucureşti 100.000 de oameni protestează împotriva ocupării Cehoslovaciei de trupele a cinci state participante la Tratatul de la Varşovia (URSS, Polonia, RDG, Ungaria şi Bulgaria).

1980 Intră în producţie, la Slatina, primul laminor românesc de folii de aluminiu, conceput şi realizat integral în ţara noastră.

1986 Eliberarea bruscă de dioxid de carbon de la Lacul Nyos din Camerun provoacă moartea a peste 1.700 de oameni și a mii de animale. Lacul Nyos (numit local Lacul Lwi) este un lac de crater situat într-o zonă vulcanică din Camerun.

1986 Se naște Usain Bolt (foto), atlet jamaican, unul dintre cei mai mari sprinteri din istoria atletismului. În 2008, la Beijing, a devenit primul atlet după Carl Lewis care a câștigat toate probele de sprint (100 m, 200 m și ștafeta 4×100 m) la o singură ediție a Jocurilor Olimpice.

De asemenea, a devenit și primul om din istorie care a stabilit recorduri mondiale la cele trei probe la aceeași Olimpiadă.

2012 După 23 de zile de la referendumul pentru demiterea președintelui României, Curtea Constituțională constată că acesta nu a întrunit cvorumul.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?
Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?
Omenirea a trăit mai multe evenimente importante, de-a lungul timpului, în data de 9 ianuarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Eustratie și... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 8 ianuarie?
Ce s-a întâmplat azi, 8 ianuarie?
În data de 8 ianuarie au avut loc, de-a lungul timpului, evenimente istorice care au schimbat soarta umanității. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuviosul... citește tot
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Recomandări din presa de azi