Ce s-a întâmplat azi, 21 august?

21.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 21 august?

Ziua de 21 august este a 233-a a calendarului gregorian și a 234-a în anii bisecți.

Această zi a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

În anul 1965, România a fost proclamată Republica Socialistă România, în urma adoptării de către Marea Adunare Naţională a unei noi constituții.

Republica Socialistă România a fost denumirea oficială a țării noastre în a doua parte a regimului comunist (1965-1989), după ce inițial se numise Republica Populară Română.

În această perioadă, țara a fost condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu, în calitate de secretar general al partidului unic, Partidul Comunist Român (PCR). Din anul 1974, el a ocupat și funcția de președinte al Republicii Socialiste România.

Ce s-a întâmplat azi, 21 august?

1700 Constantin Brâncoveanu, domnitor al Ţării Româneşti, primește de la Ţarul Petru I Crucea de Cavaler al Ordinului Sf. Andrei.

1723 Moare Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de știință umanist, voievod al Moldovei.

1862 Ziua Medicinei Militare – domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează Înaltul Decret Românesc nr. 4629 prin care ia ființă Corpul Ofițerilor Sanitari din Armată, atestându-se astfel medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor militare.

1911 Pictura Mona Lisa semnată de Leonardo da Vinci este furată din Muzeul Luvru din Paris, urmând să fie recuperată două zile mai târziu.

1945 Regele Mihai I somează guvernul Petru Groza să demisioneze. În urma refuzului primit, nu mai seamnează actele emise de guvern sperând că astfel va provoca demisia lui. Acest moment este cunoscut în istorie sub numele de „Greva regală”

1955 La ora 20:00 începe prima emisiune, experimentală, de televiziune în România.

1968 La Bucureşti 100.000 de oameni protestează împotriva ocupării Cehoslovaciei de trupele a cinci state participante la Tratatul de la Varşovia (URSS, Polonia, RDG, Ungaria şi Bulgaria).

1980 Intră în producţie, la Slatina, primul laminor românesc de folii de aluminiu, conceput şi realizat integral în ţara noastră.

1986 Eliberarea bruscă de dioxid de carbon de la Lacul Nyos din Camerun provoacă moartea a peste 1.700 de oameni și a mii de animale. Lacul Nyos (numit local Lacul Lwi) este un lac de crater situat într-o zonă vulcanică din Camerun.

1986 Se naște Usain Bolt (foto), atlet jamaican, unul dintre cei mai mari sprinteri din istoria atletismului. În 2008, la Beijing, a devenit primul atlet după Carl Lewis care a câștigat toate probele de sprint (100 m, 200 m și ștafeta 4×100 m) la o singură ediție a Jocurilor Olimpice.

De asemenea, a devenit și primul om din istorie care a stabilit recorduri mondiale la cele trei probe la aceeași Olimpiadă.

2012 După 23 de zile de la referendumul pentru demiterea președintelui României, Curtea Constituțională constată că acesta nu a întrunit cvorumul.

Foto: Wikipedia

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
În ultimele zile, securitatea nu a mai vrut să îi ajute pe Nicolae și Elena Ceaușescu
În ultimele zile, securitatea nu a mai vrut să îi ajute pe Nicolae și Elena Ceaușescu
Anul 1989 a fost unul greu pentru familia Ceaușescu. Cuplul dictatorial nu mai era iubit de popor, iar condițiile tot mai grele de trai au declanșat Revoluția care a dus la schimbarea regimului... citește tot
De ce moldovenii au înlocuit vocala E cu I? Ei mănâncă „lapti”, „carni” sau „legumi”… De ce „Ce vrei?” devine „Și vrei?”
De ce moldovenii au înlocuit vocala E cu I? Ei mănâncă „lapti”, „carni” sau „legumi”… De ce „Ce ...
România este o țară mare și limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea unde este folosită. Avem o mulțime de dialecte și un român poate fi identificat după zona din care... citește tot
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot