Ce s-a întâmplat azi, 21 august?

21.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 21 august?

Ziua de 21 august este a 233-a a calendarului gregorian și a 234-a în anii bisecți.

Această zi a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

În anul 1965, România a fost proclamată Republica Socialistă România, în urma adoptării de către Marea Adunare Naţională a unei noi constituții.

Republica Socialistă România a fost denumirea oficială a țării noastre în a doua parte a regimului comunist (1965-1989), după ce inițial se numise Republica Populară Română.

În această perioadă, țara a fost condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu, în calitate de secretar general al partidului unic, Partidul Comunist Român (PCR). Din anul 1974, el a ocupat și funcția de președinte al Republicii Socialiste România.

Ce s-a întâmplat azi, 21 august?

1700 Constantin Brâncoveanu, domnitor al Ţării Româneşti, primește de la Ţarul Petru I Crucea de Cavaler al Ordinului Sf. Andrei.

1723 Moare Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de știință umanist, voievod al Moldovei.

1862 Ziua Medicinei Militare – domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează Înaltul Decret Românesc nr. 4629 prin care ia ființă Corpul Ofițerilor Sanitari din Armată, atestându-se astfel medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor militare.

1911 Pictura Mona Lisa semnată de Leonardo da Vinci este furată din Muzeul Luvru din Paris, urmând să fie recuperată două zile mai târziu.

1945 Regele Mihai I somează guvernul Petru Groza să demisioneze. În urma refuzului primit, nu mai seamnează actele emise de guvern sperând că astfel va provoca demisia lui. Acest moment este cunoscut în istorie sub numele de „Greva regală”

1955 La ora 20:00 începe prima emisiune, experimentală, de televiziune în România.

1968 La Bucureşti 100.000 de oameni protestează împotriva ocupării Cehoslovaciei de trupele a cinci state participante la Tratatul de la Varşovia (URSS, Polonia, RDG, Ungaria şi Bulgaria).

1980 Intră în producţie, la Slatina, primul laminor românesc de folii de aluminiu, conceput şi realizat integral în ţara noastră.

1986 Eliberarea bruscă de dioxid de carbon de la Lacul Nyos din Camerun provoacă moartea a peste 1.700 de oameni și a mii de animale. Lacul Nyos (numit local Lacul Lwi) este un lac de crater situat într-o zonă vulcanică din Camerun.

1986 Se naște Usain Bolt (foto), atlet jamaican, unul dintre cei mai mari sprinteri din istoria atletismului. În 2008, la Beijing, a devenit primul atlet după Carl Lewis care a câștigat toate probele de sprint (100 m, 200 m și ștafeta 4×100 m) la o singură ediție a Jocurilor Olimpice.

De asemenea, a devenit și primul om din istorie care a stabilit recorduri mondiale la cele trei probe la aceeași Olimpiadă.

2012 După 23 de zile de la referendumul pentru demiterea președintelui României, Curtea Constituțională constată că acesta nu a întrunit cvorumul.

Foto: Wikipedia

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot