Ce s-a întâmplat azi, 23 august?

23.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 23 august?

Ziua de 23 august, a 235-a zi a calendarului gregorian și a 236-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au schimbat cursul istoriei.

La 23 august 1944, România iese din alianța cu Puterile Axei, trecând de partea aliaților. Armata sovietică se află deja pe teritoriul țării în momentul în care Mareșalul Ion Antonescu, conducător al statului, este arestat în urma loviturii de stat organizate de regele Mihai I al României.

Acestea instaurează un guvern condus de Constantin Sănătescu, care a decis trecerea de partea Aliaților din Al Doilea Război Mondial.

Armistițiul cu Aliații a fost semnat trei săptămâni mai târziu, la 12 septembrie 1944, „în termeni impuși aproape în întregime de Uniunea Sovietică”, ca o consecință, între altele, și a faptului că aceasta își desfășurase forțele armate pe tot teritoriul României.

Shtiu.ro trece în revistă și alte evenimente care au avut loc într-o zi de 23 august.

Ce s-a întâmplat azi, 23 august?

1346 Are loc Bătălia de la Crécy, din Războiul de 100 de ani, care se soldează cu victoria englezilor asupra Franţei. Au fost utilizate pentru prima dată armele de foc în Europa.

1595 Are loc Bătălia de la Călugăreni pe apa Neajlovului. Armata otomană condusî de Sinan Pasa, este înfrântă de oastea română în frunte cu Mihai Viteazul.

1752 Moare Grigore al II-lea Ghica, domn al Ţării Moldovei (1726-1748) şi al Ţării Româneşti (1733-1735 şi 1748-1752), ctitor al mănăstirilor Frumoasa (Iaşi) şi Pantelimon (Bucureşti).

1833 Sclavia este abolită în coloniile britanice.

1914 Japonia, aliata Angliei, declară război Germaniei. şi bombardează Qingdao, China. Conflictul european devine mondial.

1939 Este semnat, la Moscova, Tratatul de neagresiune germano-sovietic (Pactul Ribbentrop-Molotov). Ca urmare a acestui act, România este obligată să cedeze Uniunii Sovietice, în 1940, Basarabia şi Bucovina de Nord.

1942 Al Doilea Război Mondial – Are loc Bătălia de la Stalingrad (21 august 1942 – 2 februarie 1943). A reprezentat un important punct de cotitură în desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial și este considerată cea mai sângeroasă și mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de neglijare și brutalitate față de populația civilă.

1944 Ca urmare a refuzului generalului Antonescu de a încheia armistiţiul cu aliaţii, Regele Mihai îl destituie și îl arestează, numind în schimb un guvern militar condus de generalul Constantin Sănătescu.

1947 Parlamentul român ratifică Tratatul de pace de la Paris (semnat la data de 10.02.1947) dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate. României i se recunoşteau drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord, dar Basarabia şi nordul Bucovinei rămâneau anexate URSS-ului.

1956 Are loc inaugurarea Bibliotecii Centrale de Stat din România (azi Biblioteca Naţională din Bucureşti). Primul său director a fost Angela Popescu-Brediceni.

1973 Ilie Năstase devine primul lider mondial din istoria clasamentului ATP, poziţie păstrată timp de 40 de săptămâni. A câștigat 58 de turnee de simplu, între care două de Grand Slam: US Open (1972) și Roland Garros (1973). Pentru echipa României de Cupa Davis Năstase a disputat 146 de meciuri de simplu și de dublu.

1983 Are loc prima transmisie color a Televiziunii Române, cu ocazia festivităţilor prilejuite de Ziua Naţională. În 1983, România rămăsese singura ţară din Europa care încă transmitea doar în alb-negru, după ce şi Albania trecuse la transmisia semnalului color de televiziune.

1997 Guvernul ratifică Acordul–Cadru de cooperare financiară între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

2005 Forţele israeliene încep evacuarea simultană a coloniilor Sanur şi Homesh, din nordul Cisiordaniei.

Foto: Wikipedia

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni... citește tot
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
Exercițiile fizice regulate sunt o necesitate pentru menținerea unei stări optime de sănătate, însă pentru unele persoane practicarea acestora reprezintă o problemă din cauza lipsei de timp.... citește tot