Ce s-a întâmplat azi, 21 octombrie?

21.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 21 octombrie?

Ziua de 21 octombrie este cea de-a 294-a zi a calendarului gregorian și a 295-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 71 de zile.

Acum două secole, în această zi, s-a născut chimistul Alfred Nobel. Acesta a fost proprietarul Bofors, o companie pe care a redirecționat-o de la producția de fier și oțel la fabricarea de arme. El deținea o gamă largă de brevete, dinamita fiind cea mai cunoscută. Ca urmare a talentului său de inventator și a perspicacității în afaceri, Nobel a devenit foarte bogat.

Când fratele său Ludvig a murit în timp ce se afla în Franța, un ziar francez a publicat accidental un necrolog pentru el. Se numea „negustorul morții” și spunea: „Dr. Alfred Nobel, care s-a îmbogățit găsind modalități de a ucide mai mulți oameni mai repede decât oricând, a murit ieri”.

La citirea acestui lucru, Nobel a căutat să-și revizuiască testamentul și acest lucru a dat naștere ideii de a crea o fundație care să acorde premiile Nobel, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace. A lăsat 94% din activele sale într-un fond în acest scop.

Alfred Nobel

Ce s-a întâmplat azi, 21 octombrie?

1520 – Exploratorul Ferdinand Magellan a descoperit strâmtoarea care îi poartă numele. La vremea aceea, el și flota sa au ajuns la Capul Virgenes, devenind astfel primii europeni care au navigat în Oceanul Pacific.

1805 – Bătălia de la Trafalgar: amiralul britanic Horatio Nelson învinge flota franceză și spaniolă. În timpul bătăliei, Nelson a fost împușcat de un mușchetar francez și a murit la scurt timp.

1871 – În vestul României s-a înființat Societatea Filarmonică din Timișoara. Aceasta este o instituție de cultura muzicală alcătuită din orchestră simfonică, cor profesional și soliști concertiști.

1879Thomas Edison a inventat o lumină incandescentă practică comercială la laboratorul său de cercetare industrială din Menlo Park, New Jersey.

1944 – Al Doilea Război Mondial: trupele americane capturează Aachen, primul mare oraș german care a căzut

1945 – Femeile din Franța obțin o mare victorie: dreptul de a vota.

1948 – ONU respinge propunerea Rusiei de a distruge armele atomice

1966 – A fost o tragedie sfâșietoare cunoscută în întreaga lume sub numele unui sat din sudul Țării Galilor unde s-a întâmplat: Aberfan. În această zi, milioane de metri cubi de resturi miniere excavate au venit de pe un deal, înghițind o fermă, mai multe case și școala Pantglas Junior, unde au murit 116 copii mici.

1999 – Românii s-au bucurat de primul număr al revistei Playboy.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot