Ce s-a întâmplat azi, 21 octombrie?

21.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 21 octombrie?

Ziua de 21 octombrie este cea de-a 294-a zi a calendarului gregorian și a 295-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 71 de zile.

Acum două secole, în această zi, s-a născut chimistul Alfred Nobel. Acesta a fost proprietarul Bofors, o companie pe care a redirecționat-o de la producția de fier și oțel la fabricarea de arme. El deținea o gamă largă de brevete, dinamita fiind cea mai cunoscută. Ca urmare a talentului său de inventator și a perspicacității în afaceri, Nobel a devenit foarte bogat.

Când fratele său Ludvig a murit în timp ce se afla în Franța, un ziar francez a publicat accidental un necrolog pentru el. Se numea „negustorul morții” și spunea: „Dr. Alfred Nobel, care s-a îmbogățit găsind modalități de a ucide mai mulți oameni mai repede decât oricând, a murit ieri”.

La citirea acestui lucru, Nobel a căutat să-și revizuiască testamentul și acest lucru a dat naștere ideii de a crea o fundație care să acorde premiile Nobel, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace. A lăsat 94% din activele sale într-un fond în acest scop.

Alfred Nobel

Ce s-a întâmplat azi, 21 octombrie?

1520 – Exploratorul Ferdinand Magellan a descoperit strâmtoarea care îi poartă numele. La vremea aceea, el și flota sa au ajuns la Capul Virgenes, devenind astfel primii europeni care au navigat în Oceanul Pacific.

1805 – Bătălia de la Trafalgar: amiralul britanic Horatio Nelson învinge flota franceză și spaniolă. În timpul bătăliei, Nelson a fost împușcat de un mușchetar francez și a murit la scurt timp.

1871 – În vestul României s-a înființat Societatea Filarmonică din Timișoara. Aceasta este o instituție de cultura muzicală alcătuită din orchestră simfonică, cor profesional și soliști concertiști.

1879Thomas Edison a inventat o lumină incandescentă practică comercială la laboratorul său de cercetare industrială din Menlo Park, New Jersey.

1944 – Al Doilea Război Mondial: trupele americane capturează Aachen, primul mare oraș german care a căzut

1945 – Femeile din Franța obțin o mare victorie: dreptul de a vota.

1948 – ONU respinge propunerea Rusiei de a distruge armele atomice

1966 – A fost o tragedie sfâșietoare cunoscută în întreaga lume sub numele unui sat din sudul Țării Galilor unde s-a întâmplat: Aberfan. În această zi, milioane de metri cubi de resturi miniere excavate au venit de pe un deal, înghițind o fermă, mai multe case și școala Pantglas Junior, unde au murit 116 copii mici.

1999 – Românii s-au bucurat de primul număr al revistei Playboy.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot