Ce s-a întâmplat azi, 2 aprilie?

02.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 2 aprilie?

În data de 2 aprilie, în anul 2007, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a promulgat un act care prevedea ca în această zi să fie sărbătorită Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Totodată, în această dată este celebrată și Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret.

Evenimente istorice 2 aprilie

1453 – Mahomed al II-lea a început asaltul, în fruntea trupelor otomane, asupra Constantinopolului. Orașul a fost cucerit în data de 29 mai, punând capăt Imperiului Bizantin.

1513 – Exploratorul spaniol Juan Ponce de León a ajuns pentru prima dată pe un teritoriu căruia i-a dat numele de Florida. Regiunea a fost denumită astfel după sărbătoarea care avea loc în Spania, în acea perioadă, Pascua Florida, în traducere Paștele florilor sau Paștele floral.

1711 – În această dată, s-a încheiat tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia, la Luțk, între Dimitrie Cantemir și țarul Petru I. Actul stipula crearea unei alianțe militare împotriva turcilor, dar se recunoștea și domnia ereditară în familia lui Cantemir.

1792 – Autoritățile din Statele Unite ale Americii au adoptat prima lege monetară și s-a decis ca monedă unică dolarul.

1866 – În această zi, în România, s-a desfășurat plebiscitul prin care populația a fost consultată în privința aducerii pe tronul țării a unui prinț străin, adică a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

1915 – S-a născut Gică Petrescu. Acesta a fost un compozitor și cântăreț român de muzică populară, ușoară și de petrecere. Potrivit datelor oficiale, a interpretat peste 1.500 de melodii, multe dintre ele fiind compoziții proprii. Gică Petrescu a murit în data de 18 iunie 2006, la vârsta de 91 de ani.

1979 – O unitate de cercetare militară din orașul Sverdlovsk, Uniunea Sovietică (astăzi Ekaterinburg, Rusia) eliberează accidental spori de antrax în aer ucigând 66 de persoane, deși numărul exact al victimelor rămâne necunoscut. Cauza focarului a fost infirmată ani de zile de autoritățile sovietice, care au pus decesele pe seama consumului de carne contaminată din zonă, potrivit Wikipedia.org.

2005 – A decedat, la vârsta de 84 de ani, Karol Józef Wojtyła, cunoscut în lumea întreagă ca Papa Ioan Paul al II-lea. Potrivit datelor oficiale, acesta a fost al 264-lea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. Trebuie precizat că Wojtyła a fost primul papă de altă naționalitate decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522.

2008 – A fost o zi istorică pentru țara noastră, fiindcă s-a desfășurat la București summit-ul NATO. Evenimentul a ținut din 2 până în 4 aprilie.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising