Ce s-a întâmplat azi, 2 aprilie?

02.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 2 aprilie?

În data de 2 aprilie, în anul 2007, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a promulgat un act care prevedea ca în această zi să fie sărbătorită Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Totodată, în această dată este celebrată și Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret.

Evenimente istorice 2 aprilie

1453 – Mahomed al II-lea a început asaltul, în fruntea trupelor otomane, asupra Constantinopolului. Orașul a fost cucerit în data de 29 mai, punând capăt Imperiului Bizantin.

1513 – Exploratorul spaniol Juan Ponce de León a ajuns pentru prima dată pe un teritoriu căruia i-a dat numele de Florida. Regiunea a fost denumită astfel după sărbătoarea care avea loc în Spania, în acea perioadă, Pascua Florida, în traducere Paștele florilor sau Paștele floral.

1711 – În această dată, s-a încheiat tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia, la Luțk, între Dimitrie Cantemir și țarul Petru I. Actul stipula crearea unei alianțe militare împotriva turcilor, dar se recunoștea și domnia ereditară în familia lui Cantemir.

1792 – Autoritățile din Statele Unite ale Americii au adoptat prima lege monetară și s-a decis ca monedă unică dolarul.

1866 – În această zi, în România, s-a desfășurat plebiscitul prin care populația a fost consultată în privința aducerii pe tronul țării a unui prinț străin, adică a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

1915 – S-a născut Gică Petrescu. Acesta a fost un compozitor și cântăreț român de muzică populară, ușoară și de petrecere. Potrivit datelor oficiale, a interpretat peste 1.500 de melodii, multe dintre ele fiind compoziții proprii. Gică Petrescu a murit în data de 18 iunie 2006, la vârsta de 91 de ani.

1979 – O unitate de cercetare militară din orașul Sverdlovsk, Uniunea Sovietică (astăzi Ekaterinburg, Rusia) eliberează accidental spori de antrax în aer ucigând 66 de persoane, deși numărul exact al victimelor rămâne necunoscut. Cauza focarului a fost infirmată ani de zile de autoritățile sovietice, care au pus decesele pe seama consumului de carne contaminată din zonă, potrivit Wikipedia.org.

2005 – A decedat, la vârsta de 84 de ani, Karol Józef Wojtyła, cunoscut în lumea întreagă ca Papa Ioan Paul al II-lea. Potrivit datelor oficiale, acesta a fost al 264-lea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. Trebuie precizat că Wojtyła a fost primul papă de altă naționalitate decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522.

2008 – A fost o zi istorică pentru țara noastră, fiindcă s-a desfășurat la București summit-ul NATO. Evenimentul a ținut din 2 până în 4 aprilie.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot