Ce s-a întâmplat azi, 19 septembrie?

19.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 septembrie?

Pe data de 19 septembrie, de-a lungul timpului, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat lumea. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 262-a zi a calendarului gregorian și a 263-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 19 septembrie

1783 – La această dată a fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald. Dispozitivul a fost construit de frații Montgolfier și a avut la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Balonul cu aer cald a aterizat fără probleme, demonstrând în felul acesta că și alte vietăți pot suporta înalțimile, nu numai păsările.

1863 – În această zi a avut loc bătălia de pe Chickamauga, în timpul Războiului Civil American, iar armata confederată a oprit avansul unioniștilor în nord-vestul Georgiei.

1870 – În acest an armata prusacă a pornit „Asediul Parisului”, care va dura 135 de de zile.

1893 – Femeile din Noua Zeelandă au primit drept de vot.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele naziste au cucerit capitala Ucrainei, Kievul.

1946 – La această dată a luat naștere Consiliul Europei în urma unui discurs ținut de Winston Churchill la Universitatea din Zürich.

1982 – Un moment istoric pentru lumea online, după ce Scott Fahlman a postat pentru prima dată emoticoanele 🙂 și 🙁 într-un mesaj.

1985 – Din păcate, la această dată a avut loc un cutremur devastator, de 8,1 grade pe scara Richter în orașul Mexico, din Mexic. Potrivit datelor oficiale, peste 9.000 de oameni au murit, 30.000 au fost răniți și alti 95.000 au rămas fără locuință.

2011 – A murit Johnny Răducanu. Acesta a fost un cunoscut muzician de jazz. Artistul a trăit 79 de ani. Potrivit Wikipedia.org, Johnny Raducanu, pe numele său real Răducan Crețu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petrea „Crețul” Șolcan. Johnny s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu a fost considerat un veteran al muzicii românești de jazz.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot