Ce s-a întâmplat azi, 19 septembrie?

19.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 septembrie?

Pe data de 19 septembrie, de-a lungul timpului, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat lumea. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 262-a zi a calendarului gregorian și a 263-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 19 septembrie

1783 – La această dată a fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald. Dispozitivul a fost construit de frații Montgolfier și a avut la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Balonul cu aer cald a aterizat fără probleme, demonstrând în felul acesta că și alte vietăți pot suporta înalțimile, nu numai păsările.

1863 – În această zi a avut loc bătălia de pe Chickamauga, în timpul Războiului Civil American, iar armata confederată a oprit avansul unioniștilor în nord-vestul Georgiei.

1870 – În acest an armata prusacă a pornit „Asediul Parisului”, care va dura 135 de de zile.

1893 – Femeile din Noua Zeelandă au primit drept de vot.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele naziste au cucerit capitala Ucrainei, Kievul.

1946 – La această dată a luat naștere Consiliul Europei în urma unui discurs ținut de Winston Churchill la Universitatea din Zürich.

1982 – Un moment istoric pentru lumea online, după ce Scott Fahlman a postat pentru prima dată emoticoanele 🙂 și 🙁 într-un mesaj.

1985 – Din păcate, la această dată a avut loc un cutremur devastator, de 8,1 grade pe scara Richter în orașul Mexico, din Mexic. Potrivit datelor oficiale, peste 9.000 de oameni au murit, 30.000 au fost răniți și alti 95.000 au rămas fără locuință.

2011 – A murit Johnny Răducanu. Acesta a fost un cunoscut muzician de jazz. Artistul a trăit 79 de ani. Potrivit Wikipedia.org, Johnny Raducanu, pe numele său real Răducan Crețu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petrea „Crețul” Șolcan. Johnny s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu a fost considerat un veteran al muzicii românești de jazz.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 18 septembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Eumenie, Sf. Mc. Ariadna și Castor. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 261-a zi a...
Cele mai noi articole
Cum este corect: pe 16 septembrie, în 16 septembrie sau la 16 septembrie?
Cum este corect: pe 16 septembrie, în 16 septembrie sau la 16 septembrie?
Limba română este una complexă cu multiple reguli de gramatică. De aceea, în unele cazuri, chiar și cei mai experimentați specialiști în domeniul lingvisticii pot avea dileme. O astfel de... citește tot
Ce este concediul suplimentar?
Ce este concediul suplimentar?
Concediul de odihnă reprezintă perioada de timp așteptată de toți angajații țării. Cei mai mulți oameni aleg să plece în vacanță atunci când își iau concediu, în schimb alții își... citește tot
Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?
Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?
Virgil Madgearu a fost un renumit economist, sociolog, și politician român de stânga. Acesta a fost membru marcant al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național... citește tot