Ce s-a întâmplat azi, 15 decembrie?

15.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 15 decembrie?

Ziua de 15 decembrie este cea de 349-a zi a calendarului gregorian și a 350-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 16 de zile.

La această dată în anul 37 s-a născut împăratul roman Nero, care a devenit faimos pentru desfrânările și extravaganțele sale personale și pentru incendierea Romei și persecuțiile împotriva creștinilor.

Ce s-a întâmplat azi, 15 decembrie?

1791 – Primele 10 amendamente la Constituția SUA (Carta Drepturilor) introduse de James Madison care limitează puterea guvernului federal al SUA sunt ratificate de trei sferturi din state. Cartea Drepturilor protejează drepturile naturale ale libertății și proprietății, inclusiv libertatea religiei, libertatea de exprimare, o presă liberă, întrunire liberă și asociere liberă, precum și dreptul de a deține și de a purta arme.

1940 – Soldații lui Benito Mussolini invadaseră Egiptul și erau încă acolo după trei luni, totuși campania lor a fost întâmpinată cu multe calamități. S-au luptat cu furtunile de nisip din deșert, găurile de apă sărată și fântânile aruncate în aer.

1961 – China, sub conducerea omului politic Chiang Kai-shek, a solicitat să devină membru al Națiunilor Unite și Adunarea Generală urma să voteze. Discuția a durat două săptămâni și SUA s-au opus ca Republica Populară Chineză să facă parte din ONU. SUA au ținut problema la distanță timp de un deceniu.

1974 – Guvernul britanic a impus noi limite de viteză pentru a ajuta la conservarea combustibilului din cauza creșterii mari a prețului țițeiului (de la 3,00 USD pe baril la 10,00 USD pe baril) în timpul embargoului petrolului de către țările arabe producătoare de petrol (OPEC) asupra țărilor care sprijină Israelul în timpul războiului arabo-israelian.

1982 – După 13 ani, porțile care leagă Gibraltarul cunoscut sub numele de Stânca au fost deschise pentru a permite accesul pietonilor în Spania. În prezent, numai cetățenii spanioli sau locuitorii din Gibraltar au voie să treacă.

Porțile au fost închise în timpul regimului generalului Franco în 1969, ca parte a asediului Gibraltarului. Atât guvernul britanic, cât și cel spaniol ar dori ca suveranitatea să treacă sub controlul spaniol, dar cei 30.000 de locuitori din Gibraltar au votat pentru a rămâne sub controlul britanic printr-un referendum local.

1989 – Manifestații antiguvernamentale au izbucnit la Timișoara, demarând revoluția care l-a răsturnat de la putere pe liderul comunist Nicolae Ceaușescu câteva zile după aceea.

1997 – Janet Rosenberg Jagan a fost aleasă președinte al Guyanei, devenind prima femeie președinte aleasă din America de Sud și primul președinte alb al Guyanei.

2001 – Turnul din Pisa redeschis după mai mult de 10 de ani de muncă pentru a stabiliza structura.

Turnul din Pisa

2011 – Sfârșitul oficial al războiului din Irak a venit după ce trupele americane și-au coborât steagul la Bagdad. Aproximativ 4.000 de militari americani au mai rămas în Irak, dar au plecat în următoarele două săptămâni. Ceremonia a marcat sfârșitul a aproape nouă ani de operațiuni militare americane în țară.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot