Ce s-a întâmplat azi, 10 ianuarie?

10.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 ianuarie?

Ziua de 10 ianuarie este cea de 10-a zi a calendarului gregorian și a 11-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 355 de zile.

În această zi din 1971, Gabrielle „Choco” Chanel, unul dintre cei mai cunoscuți designeri de modă din istorie, a murit. Ea se afla în casa ei din Paris când a murit la vârsta 87 de ani. Chanel este responsabilă pentru prezentarea unor stiluri mai casual și confortabile, dar feminine pentru femei. Era cunoscută ca una care a modelat și a schimbat lumea fashion-ului mai mult decât majoritatea celorlalți designeri.

Chanel a fost unul dintre artiștii de modă care au mers „contra curentului”. Se credea că hainele pe care le comercializase erau mai mult de natură practică pentru acele ​​vremurile. De exemplu, ea dezvoltase o linie destul de extinsă de îmbrăcăminte din tricot.

Nu înseamnă că Chanel nu și-a pus amprenta în lumea modei (haute couture). Ea crease multe piese sofisticate haute couture, pe lângă modelele vestimentare de zi cu zi pe care le inventase.

Ce s-a întâmplat azi, 10 ianuarie?

1776 – Thomas Paine publică Common Sense. Pamfletul susținea eliberarea de sub dominația britanică și a contribuit la declanșarea Războiului de Revoluție Americană.

1863 – Se deschide metroul londonez. „The Tube” este cea mai veche cale ferată subterană din lume.

1906 – În această zi, s-a născut la Tulcea celebrul matematician Grigore Moisil.

1920 – Tratatul de la Versailles intră în vigoare. Deși o încetare a focului a fost în vigoare din 11 noiembrie 1918, Primul Război Mondial sa încheiat oficial cu Tratatul de la Versailles.

1929 – Apare prima carte de benzi desenate Aventurile lui Tintin. Cărțile lui Hergé au devenit extrem de populare în Europa și în restul lumii.

1946 – Se deschide prima Adunare Generală a Națiunilor Unite. Prima Adunare Generală a Națiunilor Unite, cuprinzând 51 de națiuni, se întrunește la Westminster Central Hall din Londra, Anglia.

1973 – S-a înființat în România Biroul Național Interpol.

1974 – În urma unei penurii globale de petrol, secretarul de stat Henry Kissinger a cerut tuturor națiunilor consumatoare de petrol să conlucreze pentru a crește rezervele de petrol și pentru a rezolva penuria de energie din lume.

1982 – Într-un ziar al colegiului numit „Sunday Gleaner”, o scriitoare pe nume Gloria Escoffery a comentat despre filozofiile lui Confucius. Această scriitoare a menționat în scurta sa relatare a lucrării lui Confucius credințele acestui filozof. Ele erau mai degrabă de natură umanistă și intelectuală decât de natură spirituală.

Escoffery l-a comparat pe Confucius din lumea răsăriteană cu Platon din lumea occidentală. Una dintre cuvintele celebre ale acestui savant este reversul binecunoscutei reguli de aur: „Nu le face altora ceea ce nu ai vrea să-ți facă”.

2012 – Primul ministru scoțian, Alex Salmond, a cerut organizarea unui referendum privind independența Scoției în 2014. Guvernul Regatului Unit a declarat că sondajul nu ar putea fi organizat legal fără autoritatea guvernului.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot