Ce s-a întâmplat azi, 10 ianuarie?

10.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 ianuarie?

Ziua de 10 ianuarie este cea de 10-a zi a calendarului gregorian și a 11-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 355 de zile.

În această zi din 1971, Gabrielle „Choco” Chanel, unul dintre cei mai cunoscuți designeri de modă din istorie, a murit. Ea se afla în casa ei din Paris când a murit la vârsta 87 de ani. Chanel este responsabilă pentru prezentarea unor stiluri mai casual și confortabile, dar feminine pentru femei. Era cunoscută ca una care a modelat și a schimbat lumea fashion-ului mai mult decât majoritatea celorlalți designeri.

Chanel a fost unul dintre artiștii de modă care au mers „contra curentului”. Se credea că hainele pe care le comercializase erau mai mult de natură practică pentru acele ​​vremurile. De exemplu, ea dezvoltase o linie destul de extinsă de îmbrăcăminte din tricot.

Nu înseamnă că Chanel nu și-a pus amprenta în lumea modei (haute couture). Ea crease multe piese sofisticate haute couture, pe lângă modelele vestimentare de zi cu zi pe care le inventase.

Ce s-a întâmplat azi, 10 ianuarie?

1776 – Thomas Paine publică Common Sense. Pamfletul susținea eliberarea de sub dominația britanică și a contribuit la declanșarea Războiului de Revoluție Americană.

1863 – Se deschide metroul londonez. „The Tube” este cea mai veche cale ferată subterană din lume.

1906 – În această zi, s-a născut la Tulcea celebrul matematician Grigore Moisil.

1920 – Tratatul de la Versailles intră în vigoare. Deși o încetare a focului a fost în vigoare din 11 noiembrie 1918, Primul Război Mondial sa încheiat oficial cu Tratatul de la Versailles.

1929 – Apare prima carte de benzi desenate Aventurile lui Tintin. Cărțile lui Hergé au devenit extrem de populare în Europa și în restul lumii.

1946 – Se deschide prima Adunare Generală a Națiunilor Unite. Prima Adunare Generală a Națiunilor Unite, cuprinzând 51 de națiuni, se întrunește la Westminster Central Hall din Londra, Anglia.

1973 – S-a înființat în România Biroul Național Interpol.

1974 – În urma unei penurii globale de petrol, secretarul de stat Henry Kissinger a cerut tuturor națiunilor consumatoare de petrol să conlucreze pentru a crește rezervele de petrol și pentru a rezolva penuria de energie din lume.

1982 – Într-un ziar al colegiului numit „Sunday Gleaner”, o scriitoare pe nume Gloria Escoffery a comentat despre filozofiile lui Confucius. Această scriitoare a menționat în scurta sa relatare a lucrării lui Confucius credințele acestui filozof. Ele erau mai degrabă de natură umanistă și intelectuală decât de natură spirituală.

Escoffery l-a comparat pe Confucius din lumea răsăriteană cu Platon din lumea occidentală. Una dintre cuvintele celebre ale acestui savant este reversul binecunoscutei reguli de aur: „Nu le face altora ceea ce nu ai vrea să-ți facă”.

2012 – Primul ministru scoțian, Alex Salmond, a cerut organizarea unui referendum privind independența Scoției în 2014. Guvernul Regatului Unit a declarat că sondajul nu ar putea fi organizat legal fără autoritatea guvernului.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising