Ce reprezintă toate culorile din Steagul Mândriei?

04.07.2022
Ce reprezintă toate culorile din Steagul Mândriei?

Paradele colorate, cu care alegorice și celebrități, festivaluri, ateliere de lucru, picnicuri, petreceri și Steagul Mândriei se numără printre principalele componente ale Lunii Mândriei, care este sărbătorită în luna iunie în Statele Unite și în alte părți ale lumii.

Luna mândriei comemorează anii de luptă pentru drepturile civile și urmărirea continuă a unei justiții egale în fața legii pentru comunitatea lesbiană, gay, bisexuală și transsexuală, precum și realizările persoanelor LGBTQ. Urmărirea organizată a drepturilor LGBTQ în Statele Unite datează cel puțin din 1924 și de la înființarea Societății pentru Drepturile Omului din Chicago de către Henry Gerber.

De ce luna iunie este Luna Mândriei?

Potrivit Britannica, evenimentul care a catalizat mișcarea pentru drepturile LGBTQ a avut loc în iunie 1969, în Greenwich Village din New York, la Stonewall Inn. La primele ore ale dimineții de 28 iunie, poliția a făcut o razie în acest loc de întâlnire popular pentru tinerii membri ai comunității LGBTQ, arestând angajații pentru că vindeau băuturi alcoolice fără licență, bruscând mulți dintre clienți și golind barul. Afară, mulțimea care a urmărit cum patronii barului au fost adunați în dubele poliției a devenit furioasă.

Până atunci, martorii hărțuirii de către poliție a membrilor comunității LGBTQ rămăseseră indiferenți, dar de data aceasta mulțimea a huiduit poliția și a aruncat cu monede, apoi cu sticle și moloz în ei, obligând poliția să se baricadeze în bar în așteptarea întăririlor. În scurt timp, aproximativ 400 de persoane s-au revoltat. Cu toate că întăririle poliției au dispersat mulțimea, revoltele au avut loc în afara barului timp de cinci zile, iar aceste revolte de la Stonewall (numite și revolta de la Stonewall) au fost scânteia care a aprins mișcarea pentru drepturile LGBTQ din Statele Unite.

Semnificația culorilor de pe Steagul Mândriei

În luna iunie, în multe state din lume, Steagul Mândriei este fluturat peste tot. Mai mult decât atât, sunt confecționate diferite accesorii cu tematica curcubeului. Curcubeul a devenit un simbol ușor de recunoscut pentru comunitatea LGBTQ, în mare parte datorită steagului mândriei (cunoscut și sub numele de steagul curcubeu).

Totul a început în 1978, când Gilbert Baker a creat un steag curcubeu cu opt dungi, făcut la comandă, ca simbol al eliberării și al speranței pentru persoanele gay din întreaga lume. Mai mult decât atât, fiecare dintre dungile colorate din steagul original purtau și o semnificație, scrie Mental Floss.

Ce reprezintă rozul din Stegaul Mândriei?

De exemplu, rozul aprins reprezintă sexualitatea, în timp ce roșul reprezintă viața și vitalitatea. Nuanța caldă de portocaliu reprezintă vindecarea, iar strălucirea și luminozitatea soarelui sunt transmise de galben. Verdele, culoarea inconfundabilă a naturii, vine imediat înaintea turcoazului, care reprezintă magia și arta. Seninătatea și calmul sunt reprezentate de tonul rece al indigoului, în timp ce ultima culoare, violetul, reprezintă spiritul.

Steagul a devenit un succes, dar creșterea cererii a făcut mai dificilă menținerea ofertei. La scurt timp după crearea sa, s-a renunțat la dunga roz aprins din cauza dificultății de a găsi țesături în această culoare specifică. În cele din urmă a fost eliminată și dunga turcoaz, pentru ca steagul să pară mai simetric. Versiunea rezultată, cu șase dungi, a devenit steagul mândriei, pe care oamenii îl cunosc și îl recunosc astăzi.

Cu toate acestea, povestea nu se încheie aici. De la designul original al lui Baker, steagul a continuat să evolueze pentru a deveni mai incluziv. În 2018, Daniel Quasar a creat Progress Pride Flag prin adăugarea a cinci noi dungi colorate sub forma unei săgeți îndreptate spre dreapta, ilustrând evoluția către viitor.

În plus față de designul clasic al curcubeului, steagul Progress Pride Flag a încorporat dungi negre și maro pentru a reprezenta persoanele de culoare. Dunga neagră este, de asemenea, menită să onoreze persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA și pe cei care și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Între timp, nuanțele albastru deschis, roz și alb sunt menite să celebreze comunitățile transsexuale și nonbinare, ceea ce reprezintă o odă adusă steagului transsexual creat de Monica Helms în 1999.

Deși steagul mândriei progresiste nu a înlocuit complet steagul mândriei cu șase dungi, acesta a atras atenția asupra importanței diversității și a necesității de a aduce în prim-plan persoanele din comunitățile marginalizate și adesea discriminate.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
De-a lungul timpului, în data de 26 martie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat soarta omenirii. La noi în țară, în această zi este sărbătorită prăznuirea Soborului... citește tot
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
adplus-dvertising