Ce reprezintă simbolul de pe stema Ucrainei?

28.02.2022
Ce reprezintă simbolul de pe stema Ucrainei?

Ucraina este cea mai urmărită țară din lume, în prezent. Invadarea acesteia de către armata rusă a dus la o unitate a oamenilor care militează pentru pace. Vladimir Putin a sperat să creeze disensiuni între liderii statelor occidentale și să scape de sancțiuni economice, însă marile puteri ale lumii au făcut front comun împotriva agresorului.

Ce semnifică simbolul de pe stema Ucrainei?

Ucraina este cea mai mare țară din Europa ca suprafață. Ea este întrecută doar de Rusia, însă aceasta din urmă se întinde și în Asia. Teritoriul Ucrainei măsoară 603.634 kilometri pătrați și este a 46-a țară ca mărime din lume. Potrivit recensamantului din anul 2001, populația Ucrainei a depășit 48 de milioane de oameni.

Istoria Ucrainei se contopește în multe momente cu cea a Rusiei. Legăturile între cele două popoare sunt indubitabile, iar influențele rusești pot fi văzute pretutindeni pe teritoriul ucrainean. Cu toate acestea identitatea și suveranitatea unei națiuni nu pot fi puse la îndoială.

Ca atare statul ucrainean are propriul imn, steag şi stema. Fiecare om din țară se identifică cu ele și reprezintă simboluri patriotice.

Stema Ucrainei are aceeași culoare cu steagul și este un scut albastru, înconjurat de un contur galben, conținând un trident galben. Acesta poate fi văzut și pe steagul prezidențial.

Emblema reprezintă o compoziție pre-heraldică legată de o dinastie din secolul al X-lea, fiind adăugate ulterior și alte elemente din secolul al XV-lea. Originea și semnificația tridentului sunt greu de stabilit în istorie, însă se pare că ar avea o legătură cu scrierea cuvântului „libertate”. Tridentul este stema oficială a Ucrainei din anul 1992.

Curiozități despre Ucraina

Foto: papirus.md

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot