Ce reprezintă simbolul de pe stema Ucrainei?

28.02.2022
Ce reprezintă simbolul de pe stema Ucrainei?

Ucraina este cea mai urmărită țară din lume, în prezent. Invadarea acesteia de către armata rusă a dus la o unitate a oamenilor care militează pentru pace. Vladimir Putin a sperat să creeze disensiuni între liderii statelor occidentale și să scape de sancțiuni economice, însă marile puteri ale lumii au făcut front comun împotriva agresorului.

Ce semnifică simbolul de pe stema Ucrainei?

Ucraina este cea mai mare țară din Europa ca suprafață. Ea este întrecută doar de Rusia, însă aceasta din urmă se întinde și în Asia. Teritoriul Ucrainei măsoară 603.634 kilometri pătrați și este a 46-a țară ca mărime din lume. Potrivit recensamantului din anul 2001, populația Ucrainei a depășit 48 de milioane de oameni.

Istoria Ucrainei se contopește în multe momente cu cea a Rusiei. Legăturile între cele două popoare sunt indubitabile, iar influențele rusești pot fi văzute pretutindeni pe teritoriul ucrainean. Cu toate acestea identitatea și suveranitatea unei națiuni nu pot fi puse la îndoială.

Ca atare statul ucrainean are propriul imn, steag şi stema. Fiecare om din țară se identifică cu ele și reprezintă simboluri patriotice.

Stema Ucrainei are aceeași culoare cu steagul și este un scut albastru, înconjurat de un contur galben, conținând un trident galben. Acesta poate fi văzut și pe steagul prezidențial.

Emblema reprezintă o compoziție pre-heraldică legată de o dinastie din secolul al X-lea, fiind adăugate ulterior și alte elemente din secolul al XV-lea. Originea și semnificația tridentului sunt greu de stabilit în istorie, însă se pare că ar avea o legătură cu scrierea cuvântului „libertate”. Tridentul este stema oficială a Ucrainei din anul 1992.

Curiozități despre Ucraina

Foto: papirus.md

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 10 noiembrie este cea de 314-a zi a calendarului gregorian și a 315-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 51 de zile. La 10 octombrie 1923, un fost prinț...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot