Ce mistere se ascund în Peștera Muierilor?

20.01.2021
Ce mistere se ascund în Peștera Muierilor?

La marginea sudică a Masivului Parâng se află Peștera Muierilor (sau Peștera Muierii), un loc plin de mistere și de legende.

Cea mai vizitată peșteră din țară se situează în comuna Baia de Fier, în Depresiunea Getică a Olteniei. Despre Peștera Muierilor, pe lângă faptul că este o peșteră vizitată excesiv de către turiști, se zvonesc multe lucruri. Chiar că acesta este un loc în care se înfăptuiesc minuni, cp locul ajută femeile care nu pot avea un copil și că tot peștera este cea care ascunde un leac pentru toate bolile.

Istoria Peșterii Muierilor

Peștera Muierilor s-a format în urmă cu milioane de ani, prima informație scrisă despre peșteră fiind introdusă într-un document arheologic în anul 1870, de către arheologul Alexandru Odobescu. Cu o lungime de aproximativ 7 kilometri, Peștera Muierilor reprezintă o adevărată comoară, plină de istorii stravechi și numeroase atracții turistice.

Principalul farmec al peșterii îl constituie varietatea de stalagmite și stalactite. Printre cele mai cunoscute se numără: Domul mic, Candelabrul Mare, Amvonul, Sala Altarului și Valul Altarului. De asemenea, galeriile peșterii găzduiesc și adevărate cimitire cu resturi scheletice de mistreți, urși,, vulpi sau lupi.

De unde numele de „Peștera Muierilor?”

În privința numelui peșterii, „Muierilor” sau „Muierii” , la baza denumirii acesteia stau foarte multe legende ale locurilor.

Conform legendei, în vremurile de războaie, când bărbații trebuiau să plece să-și apere patria de invadatori, femeile strângeau toți copiii și bătrânii pentru a se ascunde în galeriile peșterii.

O alta legendă povestește că, în zilele secetoase și fierbinți ale verii, femeile satelor se strângeau la ieșirea din peșteră pentru a țese, în partea sudică, pentru că acolo aerul sufla mult mai puteric. Mai apoi, acestea intrau în interiorul peșterii, unde își puneau la muiat cânepa sau inul.

Sătenii locurilor vorbeau despre prezența unei vrajitoare bune, care îi ajuta mereu pe cei năpăstuiț, în special ajuta femeile. Fie ajuta femeile sterpe să fie gravide, ori fetele care nu își găseau alesul reușeau să se mărite sau avea chiar puterea să le aducă acasă bărbații plecați în războaie.

Vrăjitoarea din Peștera Muierilor

Conform legendei, într-o bună zi la vrăjitoare a ajuns și un tănăr foarte chipeș pentru a-i cere ajutorul. Cum l-a văzut, vrajitoarea s-a îndragostit pe loc de el, urmând ca mai apoi să se iubească foarte mult timp. Pe lângă faptul că acesta și-a încălcat legile și tradițiile, într-o bună zi bărbatul a părăsit-o. Vrajitoarea s-a stins de amărăciunea și durerea cauzată și a murit până la urmă. Legenda spune ca trupul i-a fost ars de o flacără venită tocmai din adâncurile pământului.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot