Ce paralele trece prin România? Câte județe și localități traversează aceasta?

22.12.2020
Ce paralele trece prin România? Câte județe și localități traversează aceasta?

România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică.

Ce este Paralela 45?

Paralela 45 reprezintă linia geografică aflată la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord. Această linie străbate pe teritoriul țării noastre 10 județe: Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila și Tulcea.

Dintre cele 32 de intersecții ale Paralelei 45 pe teritoriul României, cinci sunt cu drumuri europene (E81, DN1, etc.), 19 se află în afara unor orașe precum Tg. Jiu, Rm. Vâlcea, Pitești, Târgoviște, Buzău, Brăila sau Tulcea, iar opt intersecții sunt în localități ca Baia de Aramă, Poneasca, Băbeni, Filipeștii de Pădure sau Mizil.

Această linie geografică este aproape nesemnificativă pentru mulți dintre noi, însă pentru multe zone din România reprezintă o sursă importantă de venit din turism.

Una dintre cele mai vizitate atracții turistice din țara noastră care se află pe Paralela 45 este Cascada Bigăr. Formată pe Cheile râului Miniș, între orașele Reșița și Anina, Bigăr este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din Europa.

Monumentul nimănui

În apropierea orașului Băicoi, în zona în care DN1 se intersectează cu Paralela 45 din emisfera nordică a globului pământesc, se găsește de mai mulți zeci de ani un monument care marchează acest punct geografic.

Devenit emblematic pentru întreg județul Prahova, monumentul are forma unui pinten înclinat la 45 de grade, pe care cândva stătea un glob pământesc uriaș din oțel inoxidabil ce avea marcați polii, paralelele și Ecuatorul. De altfel, acest glob a dispărut imediat după 1989, probabil la fier vechi…

Din păcate, însă, nepăsarea celor care ar fi trebuit să aibă grijă de monument și să îl mențină ca o adevărată emblemă turistică, au făcut ca acesta să se degradeze în timp și să se piardă printre buruieni.

Câte țări traversează Paralela 45?

În afară de România, începând cu Meridianul Zero și mergând către Est, paralela de 45 de grade latitudine nordică traversează alte 14 țări din întreaga lume: Franța (Grenoble, Bordeaux), Italia (Torino, Piacenza), Croația (Cres, Senj), Bosnia-Herțegovina, Serbia (Belgrad), Ucraina (Simferopol, Peninsula Crimeea), Rusia (Krasnodar, Armavir, Stavropol, Kirovski), Uzbekistan, Kazahstan (Kîzîlorda, Taldyqorgan), China (Songyuan, Harbin), Mongolia (Sainshand), Japonia (Horonobe, Toimaki), Insulele Kurile (disputate de Rusia și Japonia), SUA (statele Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Dakota de Sud, Minnesota, Wisconsin, Michigan, New York, Vermont, New Hampshire, Maine) și Canada (statele Ontario, Quebec, New Brunswick, Noua Scoție).

De asemenea, Paralela 45 străbate șase mări – Marea Adriatică (Golful Veneției), Marea Neagră, Marea Caspică, Marea Aral, Marea Ohotsk și Marea Japoniei și două oceane – Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot