Cum arată Cascada Bigăr iarna? Unde se află aceasta?

30.11.2020
Cum arată Cascada Bigăr iarna? Unde se află aceasta?

Cascada Bigăr este răspunsul naturii care a pus la dispoziție una dintre cele mai frumoase și spectaculoase căderi de apă din România, dar și din lume. Imaginile superbe au ajuns în presa internațională, astfel că, site-ul american „The World Geography” a plasat-o pe primul loc într-un clasament al celor mai impresionante cascade din lume.

În județul Caraș-Severin se află Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița cu o suprafață de 176,60 hectare. Tot aici se află și Cascada Bigăr și locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45, pe Valea Minisului.

Unde se află Cascada Bigăr?

Frumoasa Cascadă reprezintă și „poarta” rezervației naturale. Ea se află la o distanță mică de șosea. De aici, se poate înainta aproximativ 10 minute pe jos pentru a vedea unde izvorăște apa – Peștera Bigăr. Apa Izvorului Bigăr (sau Izbucul Bigăr) provine din subteran și trece prin peșteră din Munții Aninei.

Acesta este un izvor care funcționează pe principiul sifonului: apa adunată într-un gol carstic atinge cotul sifonului și iese brusc la suprafață. Cascadei Bigăr i se mai spune și Cascada Coronini.

De pe un prag stâncos, acoperit cu mușchi, apa care este bogată în calcar se varsă în Râul Miniș. Iarna, apa înghețată formează țurțuri minunați ca într-un Regat de Gheață.

Legenda celor doi îndrăgostiți de la Cascada Bigăr

Se spune că o vrăjitoare a apărut în visul unei familii de pe Valea Almajului și le-a spus că vor avea un copil dacă vor bea apa de la izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă.

Cei doi au avut o fată, însă vrăjitoarea le-a spus să nu o lase să se îndrăgostească pentru că va muri. Fata, totuși, s-a îndrăgostit de un tânăr, pe nume Bigăr. Pentru a o ține departe de blestem tatăl fetei a închis-o în peștera de pe munte.

Vrăjitoarea trăia în Tărâmul Regăsirii Dorului și, impresionată de suferința fetei, i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să cadă lacrimile ei. Cei doi tineri îndrăgostiți au murit împreună, băiatul aruncându-se în apă. Povestea lor de dragoste s-a împlinit pe lumea cealaltă când s-au întâlnit.

Legenda spune că cei care vor bea apă din Cascada Bigăr vor avea parte de dragoste veșnică.

Draperii de gheață peste Cheile Minișului

Suflarea rece a iernii învăluie pereții de stâncă ai canionului Miniș și îi transformă în parapeți și cilindri de cristal. Din cauza gerului, apele cascadei îşi continuă cursul nestingherite și se poate vedea un minunat Regat de Gheață, așteptând parcă să iasă de undeva și prințesa sa. Imaginile par desprinse din basme cu zâne, prințese și palate.

Când gerul este foarte puternic și ține mai multe zile, apa Cascadei Bigăr îngheață și ea transformând cascada într-un imens clopot de gheață format din coloane de cleștar, scrie infocs.ro.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Aproape 7.000 de oameni au ajuns pe vârful Everest (8.848 m). Nimeni nu a escaladat (încă) Muntele Kailash (6.638 m). Care este motivul?
Aproape 7.000 de oameni au ajuns pe vârful Everest (8.848 m). Nimeni nu a escaladat (încă) Muntele Kailash (6.638 m). Care este motivul?
Din 1953 și până astăzi au existat aproape 12.000 de escaladări ale Everestului (cel mai înalt punct de pe pământ cu o altitudine de 8848 m) la care au participat 6.664 de persoane. Totuși,... citește tot
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot