Ce înseamnă LGBT? Istoria celebrului acronim

13.07.2022
Ce înseamnă LGBT? Istoria celebrului acronim

În ultima perioadă, omenirea se confruntă cu o serie de acțiuni împotriva comunității LGBT. Mulți oameni nu cunosc semnificația acestor acronime, mai ales că uneori apare și sub forma LGBTQ+.

LGBT vine de la…?

LGBTQ+ înseamnă lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali, transgender. „Q” provine de la cuvântul englezesc „queer” și înseamnă ciudat, scrie Wikipedia.org. De la o vreme încoace, acest termen a devenit colectiv pentru minorităților sexuale sau pentru cele care sunt considerate non-normative.

„Plusul” reprezintă alte identități sexuale, inclusiv pansexual și Two-Spirit. Acesta din urmă este un termen umbrelă modern, pan-indian, folosit de unii indigeni nord-americani pentru a descrie nativii din comunitățile lor care îndeplinesc un rol tradițional ceremonial și social de al treilea gen în culturile lor, mai scrie sursa citată mai sus.

Primele patru litere ale acronimului (LGBT) au fost folosite încă din anii 1990, dar în ultimii ani a crescut gradul de conștientizare a necesității de a include și alte identități sexuale pentru a oferi o mai bună reprezentare. Acronimul este utilizat pentru a reprezenta o gamă diversă de sexualități și identități de gen, referindu-se la orice persoană care este transsexuală și/sau atrasă de același gen.

Ce înseamnă fiecare literă din LGBT?

L (lesbiană): O lesbiană este o persoană de sex feminin care este atrasă doar de persoane de același sex.

G (Gay): Gay este, de obicei, un termen folosit pentru a se referi la bărbații care sunt atrași doar de persoane de același gen. Cu toate acestea, și lesbienele pot fi denumite gay. Utilizarea termenului gay a devenit mai popular în anii 1970. Astăzi, persoanele bisexuale și pansexuale folosesc uneori termenul gay pentru a se referi ocazional la ele însele atunci când vorbesc despre atracția lor pentru genul similar.

B (bisexual): Bisexualul indică o atracție față de toate genurile. Recunoașterea persoanelor bisexuale este importantă, deoarece au existat perioade în care persoanele care se identifică ca fiind bisexuale au fost interpretate greșit ca fiind gay. Bisexualitatea a inclus persoanele transgender, binare și nonbinare încă de la publicarea „Manifestului bisexual” în 1990.

T (Transgender): Transgender este un termen care indică faptul că identitatea de gen a unei persoane este diferită de genul asociat sexului care i-a fost atribuit la naștere.

Istoria acronimului

În cazul în care o varietate de orientări și identități erau denumite anterior „comunitatea gay” și, mai târziu, „comunitatea gay și lesbiană”, acronimul a evoluat în cele din urmă ca o modalitate de a include mai mult alte identități.

Un lucru important de reținut este faptul că cuvintele și semnificațiile evoluează mereu. Bisexual, așa cum a fost definit de Sigmund Freud, însemna inițial că o persoană era atât bărbat, cât și femeie, scrie Very Well Mind. Faptul de a fi atât bărbat, cât și femeie este acum denumit bigender (sub umbrela transgender), iar bisexualitatea este atracția față de mai multe/toate genurile.

Utilizarea acronimului se dorește a fi o modalitate cuprinzătoare de recunoaștere a diferitelor identități de gen și orientări sexuale. Adăugarea altor identități la acronimul LGBT joacă, de asemenea, un rol important în recunoașterea și conectarea acestora la o comunitate mai mare.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot