Ce înseamnă LGBT? Istoria celebrului acronim

13.07.2022
Ce înseamnă LGBT? Istoria celebrului acronim

În ultima perioadă, omenirea se confruntă cu o serie de acțiuni împotriva comunității LGBT. Mulți oameni nu cunosc semnificația acestor acronime, mai ales că uneori apare și sub forma LGBTQ+.

LGBT vine de la…?

LGBTQ+ înseamnă lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali, transgender. „Q” provine de la cuvântul englezesc „queer” și înseamnă ciudat, scrie Wikipedia.org. De la o vreme încoace, acest termen a devenit colectiv pentru minorităților sexuale sau pentru cele care sunt considerate non-normative.

„Plusul” reprezintă alte identități sexuale, inclusiv pansexual și Two-Spirit. Acesta din urmă este un termen umbrelă modern, pan-indian, folosit de unii indigeni nord-americani pentru a descrie nativii din comunitățile lor care îndeplinesc un rol tradițional ceremonial și social de al treilea gen în culturile lor, mai scrie sursa citată mai sus.

Primele patru litere ale acronimului (LGBT) au fost folosite încă din anii 1990, dar în ultimii ani a crescut gradul de conștientizare a necesității de a include și alte identități sexuale pentru a oferi o mai bună reprezentare. Acronimul este utilizat pentru a reprezenta o gamă diversă de sexualități și identități de gen, referindu-se la orice persoană care este transsexuală și/sau atrasă de același gen.

Ce înseamnă fiecare literă din LGBT?

L (lesbiană): O lesbiană este o persoană de sex feminin care este atrasă doar de persoane de același sex.

G (Gay): Gay este, de obicei, un termen folosit pentru a se referi la bărbații care sunt atrași doar de persoane de același gen. Cu toate acestea, și lesbienele pot fi denumite gay. Utilizarea termenului gay a devenit mai popular în anii 1970. Astăzi, persoanele bisexuale și pansexuale folosesc uneori termenul gay pentru a se referi ocazional la ele însele atunci când vorbesc despre atracția lor pentru genul similar.

B (bisexual): Bisexualul indică o atracție față de toate genurile. Recunoașterea persoanelor bisexuale este importantă, deoarece au existat perioade în care persoanele care se identifică ca fiind bisexuale au fost interpretate greșit ca fiind gay. Bisexualitatea a inclus persoanele transgender, binare și nonbinare încă de la publicarea „Manifestului bisexual” în 1990.

T (Transgender): Transgender este un termen care indică faptul că identitatea de gen a unei persoane este diferită de genul asociat sexului care i-a fost atribuit la naștere.

Istoria acronimului

În cazul în care o varietate de orientări și identități erau denumite anterior „comunitatea gay” și, mai târziu, „comunitatea gay și lesbiană”, acronimul a evoluat în cele din urmă ca o modalitate de a include mai mult alte identități.

Un lucru important de reținut este faptul că cuvintele și semnificațiile evoluează mereu. Bisexual, așa cum a fost definit de Sigmund Freud, însemna inițial că o persoană era atât bărbat, cât și femeie, scrie Very Well Mind. Faptul de a fi atât bărbat, cât și femeie este acum denumit bigender (sub umbrela transgender), iar bisexualitatea este atracția față de mai multe/toate genurile.

Utilizarea acronimului se dorește a fi o modalitate cuprinzătoare de recunoaștere a diferitelor identități de gen și orientări sexuale. Adăugarea altor identități la acronimul LGBT joacă, de asemenea, un rol important în recunoașterea și conectarea acestora la o comunitate mai mare.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi
Horoscopul runelor pentru săptămâna 9-15 ianuarie 2023. Mihai Voropchievici anunță zodia cu protecție divină totală!
Produsul de 5 lei care curăță orice mizerie din bucătărie. Face minuni de fiecare dată
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
Vine iarna siberiană, se anunţă cel mai năprasnic ger din ultimii 20 de ani
TJ Miles de la Survivor România are o nouă iubită celebră! Femeia este, însă CĂSĂTORITĂ!...
Alimentul după care erau TOPIȚI dacii și romanii. Nu lipsea de la nicio masă
Povestea lui Hristo Botev, poetul revoluționar exilat la București. Acțiunea curajoasă care i-a adus moartea
Tichete de masă 2023 – când expiră voucherele, la ce trebuie să fie atenți românii...
Orașul din România recomandat de presa germană ca destinație în 2023: “E mica Vienă”
Iulia Vântur, dans frenetic în videoclipul unui rapper indian. Incredibil cum se mișcă românca noastră
Ce făcea Doinița Oancea înainte să apară în „Inimă de țigan”. Au trecut 15 ani...
Drama cutremurătoare trăită de o mare artistă, adorată de români. Cancerul i-a răpus marea iubire,...
Oamenii tufisurilor: traiesc ca acum 10.000 de ani! O zi de vanatoare cu tribul Hadzabe
Un reporter şi-a înregistrat din greşeală soţul dezbrăcat la duş (VIDEO)