Ce înseamnă „Aleluia”? Ce înseamnă „Amin”?

24.08.2021
Ce înseamnă „Aleluia”? Ce înseamnă „Amin”?

Din aproape 7 miliarde de oameni câți sunt acum pe Terra, aproximativ 2,2 miliarde sunt creștini. De altfel, creștinismul este religia cu cei mai mulți adepți. Cu siguranță că mulți dintre practicanți au auzit cuvântul „Aleluia”? Totuși, de la ce vine termenul și ce înseamnă „Aleluia”?

Ce înseamnă „Aleluia”?

„Aleluia” este un termen de recunoștință rostit în cadrul slujbelor din perioada Sărbătorilor Pascale, nefiind folosit în perioadele de post. Expresia este utilizată în cântările liturgice, în care acest cuvânt este combinat cu versete din Scriptură, de obicei, din Psalmi.

La origini, expresia a apărut în „Psalmii” regelui David din Vechiul Testament, dar și în Noul Testament. Cuvântul provine din ebraicul „hallelujah” și în traducere înseamnă „Slăviți-l pe ‘Jah'” (YHWH). Cu alte cuvinte, „Aleluia” înseamnă „Laudați-l pe Domnul”

Jah este, de fapt, o prescurtare a numelui divin Jahwe, numele propriu al lui Dumnezeu. Numele propriu al lui Dumnezeu în Biblia ebraică înseamnă “Așa sa fie” . Se spune că Jah a fost numele auzit de Moise pe Muntele Sinai. De altfel, Muntele Sinai a fost locul unde Moise a primit „Cele zece porunci”.

Ce înseamnă „Amin”?

Termenul de „Amin” provine la fel ca „Aleluia” din limba ebraică și, în traducere simplă, acesta înseamnă ”așa să fie” sau ”cu adevărat”. În realitate, termenul nu face altceva decât să întărească o rugăciune și se spune fie la începutul acesteia, fie la finalul ei. În limba română, termenul provine din slavonescul „aminu”. Și originea acestuia se află tot în limba ebraică, unde derivă de la verbul „aman”, care înseamnă „a fi hotărât, a fi ferm, a fi de încredere, a avea credinţă”

Biblia este cea care ne spune că Iisus Hristos își începea adesea cuvântările către apostolii săi rostind înainte de toate cuvântul „Amin”. În Sfânta Scriptură, această expresie a fost tradusă cel mai adesea prin sintagma „Adevăr vă zic vouă!”.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot