Ce este un text narativ?

21.07.2022
Ce este un text narativ?

Un text narativ este orice însemnare, poveste sau narațiune care relatează o anumită întâmplare, adică o succesiune de acțiuni într-o perioadă limitată de timp. Acesta poate avea scopuri literare sau doar declarative. În plus, textele narative pot avea mai multe forme și pot fi pe diferite suporturi, atât orale cât și scrise.

Capacitatea și dorința de a povesti este tipică omului și a fost pusă în practică încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, picturile rupestre din peșteri sunt un mod de a povesti, cu alte cuvinte de a surprinde situații obișnuite sau extraordinare într-un limbaj specific, astfel încât generațiile viitoare să știe ce s-a întâmplat.

Acesta este modul în care miturile, poveștile, întâmplările istorice și chiar mitologii întregi au fost transmise de-a lungul timpului. Acest lucru arată diversitatea posibilă a textelor narative pe care ființele umane sunt capabile să le creeze. Mulți teoreticieni și cercetători ai limbajului au studiat textul narativ.

Caracteristicile unui text narativ

Potrivit eBACALAUREAT, un text narativ se caracterizează de obicei prin:

Un text narativ permite să te pui în locul celuilalt. Scopul fiecărei povești este întotdeauna unul și același: să îl facă pe receptor să își imagineze acțiunile narate așa cum sunt povestite și să îl facă să trăiască experiența povestită ca pe propria experiență.

Acest lucru este ușor de observat într-o narațiune literară, cum ar fi un roman sau o povestire, dar se află și în spatele unor forme de narațiune mult mai comune și cotidiene, cum ar fi glumele, poveștile sau amintirile.

Potrivit multor teoreticieni, capacitatea noastră de a povesti este una dintre trăsăturile care ne fac umani, deoarece ne permite să ne punem în locul celuilalt și să promovăm un sentiment de empatie, egalitate și societate, care nu poate fi văzut la animale.

Structura textelor narative

Orice text narativ este alcătuit din trei faze clar diferențiate, în conformitate cu ceea ce a propus anterior filosoful grec Aristotel (384-322 î.Hr.):

Criticul literar Țvetan Todorov mai adaugă încă două elemente la această structură, care sunt:

Textele narative pot fi de diferite tipuri, în funcție de faptul că au o intenție literară sau mai degrabă de altă natură. Astfel, sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot