Ce este un text narativ?

21.07.2022
Ce este un text narativ?

Un text narativ este orice însemnare, poveste sau narațiune care relatează o anumită întâmplare, adică o succesiune de acțiuni într-o perioadă limitată de timp. Acesta poate avea scopuri literare sau doar declarative. În plus, textele narative pot avea mai multe forme și pot fi pe diferite suporturi, atât orale cât și scrise.

Capacitatea și dorința de a povesti este tipică omului și a fost pusă în practică încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, picturile rupestre din peșteri sunt un mod de a povesti, cu alte cuvinte de a surprinde situații obișnuite sau extraordinare într-un limbaj specific, astfel încât generațiile viitoare să știe ce s-a întâmplat.

Acesta este modul în care miturile, poveștile, întâmplările istorice și chiar mitologii întregi au fost transmise de-a lungul timpului. Acest lucru arată diversitatea posibilă a textelor narative pe care ființele umane sunt capabile să le creeze. Mulți teoreticieni și cercetători ai limbajului au studiat textul narativ.

Caracteristicile unui text narativ

Potrivit eBACALAUREAT, un text narativ se caracterizează de obicei prin:

Un text narativ permite să te pui în locul celuilalt. Scopul fiecărei povești este întotdeauna unul și același: să îl facă pe receptor să își imagineze acțiunile narate așa cum sunt povestite și să îl facă să trăiască experiența povestită ca pe propria experiență.

Acest lucru este ușor de observat într-o narațiune literară, cum ar fi un roman sau o povestire, dar se află și în spatele unor forme de narațiune mult mai comune și cotidiene, cum ar fi glumele, poveștile sau amintirile.

Potrivit multor teoreticieni, capacitatea noastră de a povesti este una dintre trăsăturile care ne fac umani, deoarece ne permite să ne punem în locul celuilalt și să promovăm un sentiment de empatie, egalitate și societate, care nu poate fi văzut la animale.

Structura textelor narative

Orice text narativ este alcătuit din trei faze clar diferențiate, în conformitate cu ceea ce a propus anterior filosoful grec Aristotel (384-322 î.Hr.):

Criticul literar Țvetan Todorov mai adaugă încă două elemente la această structură, care sunt:

Textele narative pot fi de diferite tipuri, în funcție de faptul că au o intenție literară sau mai degrabă de altă natură. Astfel, sunt:

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising