Ce este un text narativ?

21.07.2022
Ce este un text narativ?

Un text narativ este orice însemnare, poveste sau narațiune care relatează o anumită întâmplare, adică o succesiune de acțiuni într-o perioadă limitată de timp. Acesta poate avea scopuri literare sau doar declarative. În plus, textele narative pot avea mai multe forme și pot fi pe diferite suporturi, atât orale cât și scrise.

Capacitatea și dorința de a povesti este tipică omului și a fost pusă în practică încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, picturile rupestre din peșteri sunt un mod de a povesti, cu alte cuvinte de a surprinde situații obișnuite sau extraordinare într-un limbaj specific, astfel încât generațiile viitoare să știe ce s-a întâmplat.

Acesta este modul în care miturile, poveștile, întâmplările istorice și chiar mitologii întregi au fost transmise de-a lungul timpului. Acest lucru arată diversitatea posibilă a textelor narative pe care ființele umane sunt capabile să le creeze. Mulți teoreticieni și cercetători ai limbajului au studiat textul narativ.

Caracteristicile unui text narativ

Potrivit eBACALAUREAT, un text narativ se caracterizează de obicei prin:

Un text narativ permite să te pui în locul celuilalt. Scopul fiecărei povești este întotdeauna unul și același: să îl facă pe receptor să își imagineze acțiunile narate așa cum sunt povestite și să îl facă să trăiască experiența povestită ca pe propria experiență.

Acest lucru este ușor de observat într-o narațiune literară, cum ar fi un roman sau o povestire, dar se află și în spatele unor forme de narațiune mult mai comune și cotidiene, cum ar fi glumele, poveștile sau amintirile.

Potrivit multor teoreticieni, capacitatea noastră de a povesti este una dintre trăsăturile care ne fac umani, deoarece ne permite să ne punem în locul celuilalt și să promovăm un sentiment de empatie, egalitate și societate, care nu poate fi văzut la animale.

Structura textelor narative

Orice text narativ este alcătuit din trei faze clar diferențiate, în conformitate cu ceea ce a propus anterior filosoful grec Aristotel (384-322 î.Hr.):

Criticul literar Țvetan Todorov mai adaugă încă două elemente la această structură, care sunt:

Textele narative pot fi de diferite tipuri, în funcție de faptul că au o intenție literară sau mai degrabă de altă natură. Astfel, sunt:

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot