Ce este un stat federal?

24.10.2022
Ce este un stat federal?

Cu cât țările sunt mai mari, cu atât problemele interne sunt mai greu de gestionat și soluționat. În politica internațională există mai multe forme de administrare a unui stat. Majoritatea puterilor mondiale au apărut prin gruparea forțelor din regiunea respectivă, cel mai important exemplu fiind SUA. Ce este un stat federal?

Ce este un stat federal?

stat federal

Conform manualelor de specialitate, federalismul este organizarea statală prin care puterea guvernamentală este împărțită. Spre exemplu, puterea în Statele Unite ale Americii este distribuită între Guvernul Federal și Guvernul Statului.

În timp ce Guvernul Federal se ocupă de anumite probleme ale țării, precum afacerile externe, Guvernul de Stat se ocupă de problemele zilnice, printre care permisul de port armă sau legi din industrii. Acest mod de organizare a fost ales în mod preponderent de țările care au o suprafață de mari dimensiuni. Federalismul este practicat de SUA încă de la fondare, mai multe puteri locale unindu-și puterile pentru binele comun.

Țările de pe glob care folosesc federalismul ca mod de organizare sunt:

Cea mai dezvoltată și puternică economie a Europei, Germania face parte din grupul țărilor federale. Există 16 landuri, fiecare având propriile responsabilități. Landurile trebuie să se ocupe de problemele de securitate, educație sau cultură.

Cea mai mare federație a lumii este Rusia. Cu un teritoriu vast, greu de controlat și gestionat, autoritățile centrale au hotărât că este mai ușor să acorde puteri fiecărei regiuni in parte. Țara este împărțită în 89 state federale, dintre care 24 sunt republici.

Poate fi Uniunea Europeană considerată federală?

Uniunea Europeană reprezintă o entitate guvernamentală menită să servească interesele comune ale țărilor din Europa. Sistemul în care UE guvernează este o combinație, neputând fi denumită federație.

Anumite instituții ale Uniunii, precum Curtea de Justiție, au prioritate față de statele naționale, caracteristică vizibilă în statele federale. Dorința creării unei armate comune poate reprezenta încă un semn al identității federale. Cu toate acestea, în interiorul său se regăsesc state membre care au interese și dorințe proprii, iar identitatea culturală diferă de la Vest la Est, caracteristici care nu se regăsesc în ideea de stat federal.

Foto: Depositphotos.com & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot