Ce este un Smash Burger?

07.04.2025
Ce este un Smash Burger?

Smash burger-ul este mai mult decât un simplu burger – este o experiență culinară care combină simplitatea, textura crocantă și gustul intens într-un preparat aparent banal, dar absolut savuros.

Originar din Statele Unite ale Americii, acest tip de burger a devenit rapid popular în întreaga lume, inclusiv în România, datorită metodei sale distinctive de preparare.

Ce înseamnă, de fapt, „smash”?

Cuvântul „smash” înseamnă „a zdrobi” sau „a turtit”, iar în cazul burger-ului, se referă la tehnica de gătire. Spre deosebire de burgerii tradiționali, unde carnea este modelată într-o chiftea groasă, smash burger-ul se obține prin așezarea unei bile de carne tocată pe o plită încinsă și presarea ei puternică cu o spatulă grea sau un instrument special. Acest proces creează o crustă caramelizată (numită Maillard reaction) pe partea inferioară, care este esențială pentru gustul intens și textura crocantă specifică.

De ce este burgerul „smash” atât de special?

„Smash” burger-ul are câteva caracteristici care îl deosebesc:

Crustă caramelizată: Prin presare, carnea are un contact mai bun cu suprafața încinsă, ceea ce duce la o reacție de caramelizare excelentă.

Gătire rapidă: Pentru că este subțire, carnea se gătește foarte repede, păstrându-și suculența.

Simplitate: De obicei, un smash burger conține ingrediente simple: carne de vită, brânză topită, ceapă, castraveți murați și un sos special, toate între două chifle pufoase și ușor prăjite.

Ce ingrediente are un „smash” burger?

Carne de vită (80/20 grăsime, pentru gust și suculență)

Brânză cheddar (feliată, topită peste carne)

Ceapă (crudă sau sotată, adesea așezată direct pe carne în timpul gătitului)

Murături feliate

Sos burger (poate fi un amestec de maioneză, muștar și ketchup)

Chiflă moale, unsă cu unt și rumenită

Smash burger

Versatilitate și popularitate

Un alt motiv pentru care smash burger-ul este atât de iubit este versatilitatea lui. Poți adăuga bacon, ou prăjit, jalapeños sau orice alt ingredient preferat. De asemenea, tehnica de gătire poate fi replicată ușor acasă, fie pe o plită, fie într-o tigaie grea din fontă.

Smash burger-ul este dovada că uneori cele mai simple idei dau naștere celor mai delicioase rezultate. Cu o crustă crocantă, interior suculent și un echilibru perfect de ingrediente, acest tip de burger a câștigat un loc bine meritat în topul preferințelor iubitorilor de mâncare fast, dar bine făcută. Dacă nu ai încercat încă un smash burger, e momentul perfect să-l adaugi pe lista ta.

Când a fost inventat burgerul?

Acest preparat are o vechime de nici 150 de ani. La începutul anilor 1900 în Statele Unite ale Americii, un anume danez Louis Lassen (imigrant) inventează în orașul New Haven carnea de burger/hamburger. Numele provine de la marinarii germani din Hamburg care au gustat invenția revoluționară.

Există mai multe surse istorice care își susțin pledoaria inventării celebrului hamburger. De exemplu, în anul 1891, Oscar Weber Bilby susține că ar fi creat primul hamburger la ferma bunicului într-o zi de 4 iulie. Succesul burgerilor se vede în cifrele de afaceri ale francizelor din viitor, precum McDonald’s sau alte branduri.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot