Ce este un acatist? Cum se scrie un acatist?

01.11.2021
Ce este un acatist? Cum se scrie un acatist?

Rugăciunea reprezintă hrană pentru suflet. Cu ajutorul acesteia, omul se simte mai aproape de Dumnezeu. Prin rugăciune ne confesăm Tatălui Ceresc și cerem intervenția sa în viața noastră. De multe ori, credincioșii apelează și la acatiste care sunt imnuri de laudă, închinate lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau unuia dintre sfinți.

Ce este un acatist?

Potrivit credințelor din religia ortodoxă, un acatist reprezintă modalitatea prin care un credincios cere ajutorul forțelor divine în anumite momente din viața sa, dar reprezintă totodată și posibilitatea de a realiza o legătură cu lumea sfântă.

Trebuie specificat că foarte mulți credincioși confundă slujba în sine a Acatistului cu unele pomelnice, unde sunt înșirate dorințe personale. Un acatist este o slujbă liturgică ortodoxă prin care se rememorează evenimente sfinte şi se cere intervenţia lui Dumnezeu şi a Sfinţilor în viaţa credincioşilor.

Termenul de acatist vine din grecescul „ahatistos”, a sta jos, a ședea, fiind opusul cuvântului „Catismă”. Acatistele nu reprezintă altceva decât rugăciuni, prin care cere intervenția forțelor divine, spre a ne ajuta sau a ne izbăvi la vreme de nevoie și de necaz. Termenul de acatist desemnează în primul rând slujba liturgică alcătuită de Biserică întru cinstirea unui sfânt, aducându-i acestuia laudă pentru viaţa sa fără de păcat şi pentru minunile pe care le înfăptuiește în viaţa credincioşilor.

Când se citește un acatist?

Credincioșii din lumea întreagă trebuie să știe că slujba Acatistului unui sfânt se citeşte de regulă în ziua prăznuirii sale, fie dimineaţa, înaintea săvârşirii Sfintei Liturghii, fie seara, după slujba Vecerniei. Trebuie specificat că există acatiste închinate diferiților sfinți, dar și Maicii Domnului precum și lui Iisus Hristos.

Credincioșii fac tot felul de pomelnice în care își înșirează dorințele lor personale și le trimit preotului pentru a fi citite după slujba Acatistului. De aceea este indicat ca în acele expuneri să nu existe superficialitate, altfel intervenția divină poate să nu apară în viețile noastre.

Primul acatist ce a fost scris este Imnul Acatist al Bunei-Vestiri şi a fost întocmit de Patriarhul Serghie al Constantinopolului la vreme de necaz. Acesta se citeşte mai ales la Utrenia din sâmbăta a cincea a Postului Mare. Acatiste au mai toți sfinții, dar printre cele mai cunoscute sunt Acatistul Sfintei Cruci, Acatistul Adormirii Maicii Domnului, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Acatistul Sfinților Apostoli, Acatistul Sfântului Gheorghe, Acatistul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Acatistul Sfinților Ioachim și Ana, Acatistul Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, Acatistul Sfintei Filofteia, Acatistul Sf. Pantelimon, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și multe altele, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Cum se scrie un acatist?

Într-un acatist oamenii cer intervenția divinității pentru diferite evenimente din viața lor, cum ar fi: nașterea sănătoasă a copilului, dezlegarea de farmece, pentru sănătatea celor dragi și multe altele. Atunci când se întocmește un acatist credincioșii trebuie să respecte următoarele reguli: în partea dreaptă sus a foii se trece data, la mijlocul acesteia se scrie Acatist și se va specifica numărul de zile pentru care vrei să ți se citească acatistul (7, 10, 30 de zile etc). Sub cuvântul „Acatist” se scrie dacă acesta este pentru vii sau morți și, după aceea, se enumerează persoanele (DOAR PRENUMELE) pentru care preotul va trebui să se roage.

Ce se scrie pe acatist? În ce ordine se pun persoanele de pe acatist?

Trebuie specificat că ordinea nu este obligatorie, însă preotul va acorda o atenție deosebită persoanelor care au ajutat la formarea spirituală a credinciosului.

Finalul acatistului pentru vii se termină cu următoarea formulă: „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…”, frază care va fi completată de fiecare cu dorințele și nevoile pe care le are. Acatistul pentru morți se încheie cu următoarea formulă: „Cu tot neamul lor cel adormit”. Indiferent dacă acatistul este pentru vii sau morți, la final se scrie „Amin”.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
De ce să nu comanzi niciodată ciorbă la restaurant. Ingredientul dăunător pe care îl pun...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising