Ce este poligamia? În ce țări se practică poligamia?

30.08.2022
Ce este poligamia? În ce țări se practică poligamia?

Evoluția societăților a adus de-a lungul timpului schimbări în paradigma relațiilor consensuale. La nivel mondial, sunt cunoscute și practicate două viziuni diferite asupra relațiilor: acestea sunt fie relații monogame, fie poligame. Monogamia reprezintă practica de a realiza o familie cu o singură persoană. La standarde opuse regăsim poligamia. Ce este poligamia și care sunt regiunile din lume unde se practică acest tip de legătură?

Ce reprezintă poligamia?

poligamia

În trecut, căsătoriile reprezentau o rezolvare a problemelor sociale sau economice, atât pentru clasele superioare, cât și pentru clasele sociale inferioare, iar divorțurile erau la un nivel scăzut sau chiar inexistente.

La începutul secolului al XX-lea și-a făcut loc în societatea occidentală viziunea căsătoriei bazate pe atracție și iubire și nu pe „troc”. Cu timpul, mentalitatea căsătoriilor s-a schimbat, iar rata divorțurilor a început să crească. Divorțul este consecința anumitor nevoi nesatisfăcute ale relației. Problemele precum lipsa comunicării sau înșelatul sunt doar două dintre motive care pot duce la divorț.

Relația și căsnicia dintre doi parteneri este cunoscută la nivel global ca fiind „monogamie”. Specialiștii au definit-o ca fiind: „o formă de relație sau căsătorie în care unui bărbat sau unei femei i se interzice să aibă, în același timp, mai multe/mulți partenere/parteneri.”
Opus de monogamie, regăsim poligamia. Poligamia reprezintă posibilitatea unei persoane de a se căsători cu unul sau mai mulți parteneri. Această formă de organizare a familiei a apărut în timpul sclaviei patriarhale, când bărbatului îi era permis să aibă mai multe neveste. Această practică era în special folosită pentru a avea mai mulți moștenitori.

În același timp, poligamia este de trei feluri:

Religia anumitor popoare încurajează practica poligamiei pentru a exista o rată crescută a natalității. Spre exemplu, toate statele musulmane permit bărbaților să aibă o familie cu mai multe partenere.

Unde este practicată poligamia?

poligamia

În anul 2000, Comitetul pentru drepturile omului al Organizației Națiunilor Unite a raportat poligamia ca fiind o practică care încalcă Pactul Internațional cu privire la drepturile civile. Aceștia au menționat că „lipsa egalității de tratament în ceea ce privește dreptul se a se căsători încalcă demnitatea femeilor și ar trebui interzisă”. Cele mai importante țări care nu au semnat acest act sunt: Arabia Saudită, Emiratele Unite Arabe, Qatar, Malaysia, Brunei, Oman sau Sudanul de Sud.

Explicații hartă:

Negru – Poligamia este interzisă, iar practica acesteia este incriminată. (România, Franța, Italia, UK, Australia, Brazilia, SUA, ș.a)
Verde – Poligamia este permisă doar musulmanilor. (India, Sri Lanka, Filipine, Singapore, Malaysia)
Albastru deschis – Poligamia este total permisă. (Egipt, Maroc, Qatar, EAU, ș.a)
Albastru închis  – Poligamia este legală doar în anumite regiuni. (Indonezia)
Portocaliu – Poligamia este ilegală, dar practica acesteia nu este incriminată. (Rusia, Africa de Sud, Myanmar, ș.a)

Foto: Depositphotos.com & Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Muștele fac parte din ordinul Diptera, subordinul Brachycera, potrivit Wikipedia.org, și nu sunt agreate de niciun om. Aceste insecte parcă vin de nicăieri și sunt foarte cicălitoare.... citește tot
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot