E adevărat că te poți căsători pe mare? Poate un căpitan de vas să oficieze o cununie?

04.02.2019
E adevărat că te poți căsători pe mare? Poate un căpitan de vas să oficieze o cununie?

În unele dintre serialele și filmele de la Hollywood, căpitanii de nave maritime au abilitatea de a cununa cupluri la bordul navelor lor. Dar pot, oare, acești căpitani să oficieze o cununie civilă legală din toate punctele de vedere?

Ca și în alte lucruri în care este implicată legea, depinde. În general, însă, cu excepția Japoniei, Insulelor Bermude și României, căpitanii nu dețin autoritatea de a oficia cununii civile după care cuplul respectiv va fi considerat căsătorit legal. În Japonia, căpitanul oficia cununia civilă, atât timp cât persoanele care se căsătoresc au cetățenie japoneză, iar în Insulele Bermude, cununia poate avea loc doar pe o navă înmatriculată în Insulele Bermude. Această strategie a avut ca scop înmatricularea cât mai multor nave în Insulele Bermude.

De ce dăruim verighete la nuntă? De ce se poartă pe degetul inelar?

Dar, chiar dacă această autoritate nu există în majoritatea regiunilor, foarte mulți căpitani urmează cursurile necesare pentru a fi certificați. Este o modalitate simplă de a câștiga niște bani în plus, timp în care își rezolvă sarcinile zilnice ale unui căpitan. Totuși, ei nu pot oferi acte care atestă legal căsătoria cuplului. Astfel, cuplurile își vor oficia cununia în fața unui judecător sau preot, în funcție de stat și religie, după care vor face o ceremonie condusă de căpitan, pe mare.

Cum te poți căsători pe mare în România?

După cum spuneam, există câteva țări în care căpitanii pot cununa legal cuplurile dornice de o experiență diferită. Printre aceste țări se află și România. La noi, căpitanii au autoritatea de a cununa un cuplu, cât timp ambele persoane au cetățenie română. Mai mult, căpitanii de nave aeriene dețin același drept.

Este recomandată programarea cu cel puțin o lună înainte de ziua cea mare, pentru a putea fi siguri de disponibilitatea acesteia. Există mai multe firme care-și oferă serviciile, contra cost, desigur, pentru a putea asigura viitorilor însurăței o zi de vis. Pe lângă taxa pe care acestea o necesită, cuplurile au nevoie să le fie emise certificatele medicale, ca și în cazul unei cununii civile oficiate de primar.

Căsătoria va fi oficiată în apele internaționale, întrucât doar acolo deține dreptul legal căpitanul navei. Orice altă căsătorie oficiată în ape românești nu va fi recunoscută ca fiind legală.

Firmele pot oferi o experiență întreagă în cadrul zilei alese, inclusiv filmări cu ajutorul unei drone, manevrarea navei sau înot. La finalul ceremoniei, firma depune documentația, urmând ca perechea proaspăt căsătorită să ridice certificatul de căsătorie finalizat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot