Ce este perioada interbelică?

12.11.2021
Ce este perioada interbelică?

Istoria a fost împărțită de către cei care au analizat-o în diferite perioade, pentru a înțelege mai bine anumite fenomene economico-politice, dar și militare. Astfel, a apărut perioada interbelică, care este situată între Primul și Al Doilea Război Mondial.

Ce este perioada interbelică?

Perioada interbelică reprezintă cei 21 de ani dintre cele două războaie mondiale, adică din anul 1918 (sfârșitul Primului Război Mondial) până în anul 1939 (începutul celui De-al Doilea Război Mondial). Trebuie specificat că termenul „interbelic” reprezintă un adjectiv cu sensul general care are loc între două războaie. Altfel spus inter înseamnă între, iar bellum semnifică război.

Perioada interbelică a fost una a păcii, însă conflictele internaționale erau la un pas să izbucnească. Anii de după Primul Război Mondial au fost dificili pentru fostele Puteri Centrale, care pierduseră războiul. Drept urmare, Austro-Ungaria se va destrăma, iar Germania a fost obligată să plătească daune imense de război.

În această perioadă, se dezvoltă și prind tot mai mult priză la public cele trei ideologii care au schimbat fața lumii: fascismul, nazismul și comunismul. Apatia liderilor democrați și viața grea a populației au făcut ca cele trei ideologii să aibă tot mai mulți adepți. În Germania, rata șomajului era tot mai mare, inflația a atins cote nebănuite, iar violența stradală a instaurat o stare de asediu. Radioul este într-o continuă dezvoltare, iar acesta va juca un rol propagandistic.

Nici pentru celelalte state situația nu a fost mai bună, trebuind să se reclădească după Primul Război Mondial. Cu toate că au fost niște ani foarte grei, epoca interbelică s-a caracterizat și prin câteva lucruri pozitive, cum ar fi: arta cinematografică, teatrul de stradă, jazz-ul etc. Se poate spune că la nivelul societății are loc o emancipare culturală, marcându-se o schimbare a moravurilor și a modei.

Perioada interbelică a luat sfârșit odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, care a fost un conflict total, ce a durat din anul 1939 până în anul 1945. Războiul a implicat mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de state. Conflictul global a fost cel mai sângeros din istoria omenirii, între 50 și 85 de milioane de oameni pierzându-și viața. Așadar, după epoca interbelică a urmat perioada postbelică, de după război.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot