Mascarpone. Ce este Mascarpone? La ce se folosește mascarpone?

18.10.2021
Mascarpone. Ce este Mascarpone? La ce se folosește mascarpone?

Multe dintre gospodine sau cei pasionați de gastronomie sunt familiarizați cu faimosul mascarpone. Bine, ce-i drept, nu trebuie să stai în bucătărie să gătești, știi deja că această „poțiune magică” este stratul cremos din tiramisu.

Dar ce este, de fapt, mascarpone? Este brânză sau cremă? Sau amândouă? Care este totuși diferența dintre ele? Shtiu.ro vă oferă răspunsurile la aceste întrebări.

Mascarpone este brânză cremă?

Când oamenii spun mascarpone, cel mai probabil se referă la brânza mascarpone. Brânza Mascarpone este un tip de brânză originară din Italia. Este fabricată din doar două ingrediente: smântână grasă și acid citric sau tartric.

Compoziția se încălzește și apoi se adaugă acidul pentru a solidifica și îngroșa crema. Se trece apoi printr-o pânzăpentru a elimina excesul de lichid. Conținutul de grăsime este de obicei între 60-75%, făcându-l ușor de întins și foarte mătăsos.

Mascarpone are un gust similar cu cel al cremei de brânză, al brânzei ricotta sau al cremei fraiche, dar cu puțin mai multă dulceață și aciditate. Acest lucru îl face o brânză versatilă atât pentru preparatele dulci, cât și pentru cele sărate.

Ce este crema Mascarpone?

Este posibil să fi auzit mascarpone denumită cremă mascarpone. Diferența dintre brânza mascarpone și cremă este că cea din urmă este făcută din brânză mascarpone, ouă și zahăr care sunt amestecate împreună. Rezultatul este delicioasa cremă folosită pentru a face tiramisu. Este, de asemenea, folosit ca topping pentru tort, pentru fructe și chiar pentru cafea.

Diferența dintre brânză și cremă mascarpone

Brânza de acest tip este obținută din smântână grasă, în timp ce pentru crema de brânză se folosește lapte integral. Acest lucru conferă acestui ingredient un conținut ridicat de grăsimi și o textură mai bogată și mai cremoasă.

Conținutul de grăsime al cremei de brânză este de 30-40 la sută, comparativ cu conținutul de grăsime de 60-75 la sută al brânzei. Crema de brânză este mai acidă, oferindu-i un gust mai acru decât brânza, dar cele două pot fi utilizate în mod alternativ.

Cum să-ți faci propria brânză Mascarpone

Am zis deja mai sus că brânza mascarpone este făcută doar din două ingrediente simple: smântână grasă și o formă de acid. Deși acest tip de brânză se poate găsi în toate magazinele alimentare, iată cum se poate face cu ușurință de la zero.

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Se toarnă smântâna într-o cratiță medie și se fierbe la foc mediu până când dă în clocot.
  2. Adăugați sucul de lămâie (sau cel tartric) și amestecați timp de 15 minute sau până când preparatul se îngroașă.
  3. Puneți o lingură de lemn în mijlocul amestecului. Dacă lingură stă nemișcată în cremă, atunci este gata.
  4. Mutați cratița într-o baie de gheață și lăsați-o să se răcească complet.
  5. Se toarnă amestecul într-o strecurătoare care a fost căptușită cu pânză de brânză. Puneți un vas sub strecurătoare pentru a se scurge excesul de lichid.
  6. Se pune la frigider 24 de ore. Aruncați excesul de lichid. Bellissimo! 🙂

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot