Care este diferența dintre chec și pandișpan? Cum se prepară?

15.10.2020
Care este diferența dintre chec și pandișpan? Cum se prepară?

Una dintre numeroasele reguli pe care părinții ni le-au impus în copilărie au fost legate de nutriție. O mare parte a dietei din copilărie a fost lipsită de alimente care acum sunt atât de frecvente, precum chipsurile, sucurile, alimentele procesate sau dulciurile.

Care este diferența dintre chec și pandișpan?

În materie de dulciuri, cele mai apreciate erau prăjiturile făcute în casă. Printre acestea, ne amintim cu plăcere de faimosul chec și de minunatul pandișpan. Fiecare dintre acestea, având diferite ingrediente, ne satisfac pe deplin papilele gustative și ne stăpânesc pofta de dulce.

Cum se prepară checul?

Primul pas în prepararea pandișpanului este separarea albușurilor de gălbenușuri de la șase ouă. Albușurile se bat mai bine dacă sunt reci și dacă se află într-un vas de sticlă sau de porțelan, perfect uscat. Peste albușuri se adaugă puțină sare și apoi se bat până se formează o spumă albă ca zăpada.

Se adăugă pe rând 6-10 linguri cu zahăr tos. Acestea se încorporează treptat și, după fiecare lingură cu zahăr adăugată, albușurile se bat în continuare. Pentru ca spuma să se închege mai bine, cofetarii recomandă să se adauge esență de rom și zeamă de lămâie.

După ce zahărul s-a topit în spuma de albușuri se adaugă gălbenușurile, unul câte unul, și apoi, tot pe rând, trei linguri cu ulei. Spuma se poate lăsa, iar pentru a evita acest lucru se presară pe toata suprafața compoziției o lingură de făină sau chiar jumătate de lingură, după care o incorporăm foarte ușor folosind o lingură (paletă) de lemn.

Mișcările sunt circulare, efectuate pe orizontală, de jos în sus. În compoziție se pot adăuga nuci, rahat, stafide, fructe proaspete sau confiate, însă acestea se vor trece mai întâi prin făină. Se dă la copt în cuptorul bine încălzit, dar la foc mediu, ca să poată crește în voie.

Ușa cuptorului nu se deschide în primele 10 minute, iar după un sfert de oră focul se dă mai mic. Se poate verifica dacă este copt la interior făcând testul cu scobitoarea.

Cum se prepară pandișpanul?

În secolul XVII, bucătarul italian Giovan Battista Cabona, cunoscut si sub numele de Giobatta, de loc din Genova, a inventat prăjitura numită pandișpan sau Pan di Spagna. El a creat numeroase rețete, însă cea a pandișpanului este cea mai cunoscută și cel mai des utilizată.

Diferența dintre cele două prăjituri delicioase o face numărul de ingredinte. Dacă la pandișpan se folosesc doar ouă, făină și zahăr, la chec se mai folosesc și grăsimi (unt, ulei), iaurt, lapte sau apă. Modul de preparare al pandișpanului este același ca la chec.

De cele mai multe ori, pufoasa prăjitură este folosită și pentru blaturi de tort.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Lumea stă pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii pare că cedează deliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu al Ucrainei către Rusia. Iar rușii, continuă să vrea și... citește tot
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile? De ce... citește tot
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în... citește tot