Care este diferența dintre chec și pandișpan? Cum se prepară?

15.10.2020
Care este diferența dintre chec și pandișpan? Cum se prepară?

Una dintre numeroasele reguli pe care părinții ni le-au impus în copilărie au fost legate de nutriție. O mare parte a dietei din copilărie a fost lipsită de alimente care acum sunt atât de frecvente, precum chipsurile, sucurile, alimentele procesate sau dulciurile.

Care este diferența dintre chec și pandișpan?

În materie de dulciuri, cele mai apreciate erau prăjiturile făcute în casă. Printre acestea, ne amintim cu plăcere de faimosul chec și de minunatul pandișpan. Fiecare dintre acestea, având diferite ingrediente, ne satisfac pe deplin papilele gustative și ne stăpânesc pofta de dulce.

Cum se prepară checul?

Primul pas în prepararea pandișpanului este separarea albușurilor de gălbenușuri de la șase ouă. Albușurile se bat mai bine dacă sunt reci și dacă se află într-un vas de sticlă sau de porțelan, perfect uscat. Peste albușuri se adaugă puțină sare și apoi se bat până se formează o spumă albă ca zăpada.

Se adăugă pe rând 6-10 linguri cu zahăr tos. Acestea se încorporează treptat și, după fiecare lingură cu zahăr adăugată, albușurile se bat în continuare. Pentru ca spuma să se închege mai bine, cofetarii recomandă să se adauge esență de rom și zeamă de lămâie.

După ce zahărul s-a topit în spuma de albușuri se adaugă gălbenușurile, unul câte unul, și apoi, tot pe rând, trei linguri cu ulei. Spuma se poate lăsa, iar pentru a evita acest lucru se presară pe toata suprafața compoziției o lingură de făină sau chiar jumătate de lingură, după care o incorporăm foarte ușor folosind o lingură (paletă) de lemn.

Mișcările sunt circulare, efectuate pe orizontală, de jos în sus. În compoziție se pot adăuga nuci, rahat, stafide, fructe proaspete sau confiate, însă acestea se vor trece mai întâi prin făină. Se dă la copt în cuptorul bine încălzit, dar la foc mediu, ca să poată crește în voie.

Ușa cuptorului nu se deschide în primele 10 minute, iar după un sfert de oră focul se dă mai mic. Se poate verifica dacă este copt la interior făcând testul cu scobitoarea.

Cum se prepară pandișpanul?

În secolul XVII, bucătarul italian Giovan Battista Cabona, cunoscut si sub numele de Giobatta, de loc din Genova, a inventat prăjitura numită pandișpan sau Pan di Spagna. El a creat numeroase rețete, însă cea a pandișpanului este cea mai cunoscută și cel mai des utilizată.

Diferența dintre cele două prăjituri delicioase o face numărul de ingredinte. Dacă la pandișpan se folosesc doar ouă, făină și zahăr, la chec se mai folosesc și grăsimi (unt, ulei), iaurt, lapte sau apă. Modul de preparare al pandișpanului este același ca la chec.

De cele mai multe ori, pufoasa prăjitură este folosită și pentru blaturi de tort.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot