Ce este gianduia?

28.10.2022
Ce este gianduia?

Bucătăria italiană este una dintre cele mai renumite bucătării din lume. Unele dintre preparatele culinare din această zonă a globului sunt vechi de sute de ani și respectă rețetele tradiționale întru totul. Așa este și cazul unei creme de ciocolată, numită gianduia.

Gianduia, o cremă de ciocolată delicioasă

Gianduia este un desert, mai precis o cremă de ciocolată cu alune, originară din regiunea Piemontului. Crema are în componența sa 30% pastă de alune și a apărut pentru prima dată în Torino, în timpul regenței lui Napoleon (1796–1814). Produsul poate fi consumat sub formă de batoane de ciocolată sau ca umplutură pentru diferite tarte. Gianduia poate fi produsă simplă sau cu lapte, iar în locul alunelor pot fi puse și migdale.

Politica dusă de Napoleon în Europa a făcut ca Marea Britanie să interzică exportul de cacao, la începutul anilor 1800. Drept urmare, cofetarii din Piemont au decis să amestece crema de cacao cu alune pentru a păstra calitatea produselor. Ciocolatierul din Torino, pe nume Michele Prochet, este cel care a inventat gianduia, în anul 1852, potrivit Wikipedia.org. Numele de gianduia provine de la un personaj de carnaval, o marionetă specifică regiunii Piemontului.

Cea mai bună rețetă de gianduia

Ingrediente:

Mod de preparare

Se pisează alunele, astfel încât să creeze o pastă omogenă, peste care se adaugă laptele, cacaua și zahărul. Toată compoziția se amestecă bine pentru a nu exista cocoloașe, după care se pune într-un borcan la frigider. Atât este de simplu. Poftă bună!

Gianduia este disponibilă pentru vânzare sub formă de cremă sau bomboane de ciocolată. Există multe companii care produc astăzi acest produs tradițional italienesc. Surprinzător este că pe cât este de simplu pe atât este de delicios acest desert și oricine îl poate face, acasă, dacă dorește. Investiția este minimă, iar rezultatul oferă multă satisfacție papilelor gustative.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce vapoarele nu au faruri?
De ce vapoarele nu au faruri?
De când lumea și pământul automobilele au fost dotate cu sisteme de iluminare. Inițial, primele „faruri” erau, de fapt, niște felinare. Astăzi, mașinile au lumini puternice menite să... citește tot
Cum e să conduci la o altitudine de peste 5.000 de metri? Cea mai înaltă șosea din lume se află în India!
Cum e să conduci la o altitudine de peste 5.000 de metri? Cea mai înaltă șosea din lume se află în India!
V-ați întrebat vreodată care este cea mai înaltă șosea circulată din lume? Ei bine, aceasta este situată în regiunea Ladakh din nordul Indiei la o altitudine de peste 5600 de metri. Numele... citește tot
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?
Trăim într-o epocă în care totul se desfășoară pe repede înainte. Viteza informațiilor pe care le procesăm și ritmul alert al vieții cotidiene fac ca unele aspecte mai delicate ale... citește tot